В Україні набрали чинності обмеження щодо пасажирських перевезень

Життя

З 21 жовтня проїхати з однієї області в іншу можна буде лише здоровим від COVID-19 або вакцинованим людям.

Такі зміни у правилах пасажирських перевезень затвердив уряд у відповідь на стрімке поширення коронавірусу на початку осені.

З 21 жовтня міжрегіональні перевезення можливі лише якщо у всіх водіїв, екіпажу авіатранспорту та пасажирів є один з наступних документів:

  • COVID-сертифікат — це може бути паперовий або згенерований на порталі «Дія» (чи в однойменному додатку) «жовтий» чи «зелений» міжнародний чи внутрішній COVID-сертифікат. Його можна оформити після отримання однієї дози вакцини або повного курсу вакцинації. Сертифікат достатньо просто показати у своєму смартфоні. Також підійде іноземний COVID-сертифікат про щеплення вакцинами, визнаними ВООЗ;
  • довідка про вакцинацію — це може бути довідка форми 063-О про отримання однієї дози вакцини (її видають одразу після щеплення у медустанові) або міжнародне свідоцтво про вакцинацію, чинне рік від дати останнього щеплення (його оформлюють у лікаря, який проводив щеплення, або у сімейного лікаря) — його можна демонструвати мовою оригіналу (тобто іноземною мовою);

Якщо у людини протипоказання до щеплення, довідку про це не приймуть. Натомість таким людям радять зробити тест на коронавірус.

  • свіжий негативний тест на коронавірус — це може бути ПЛР- або швидкий антигенний тест, виданий не пізніше ніж за 72 години до поїздки;
  • документ про одужання від COVID-19 — це сертифікат у додатку «Дія», але наразі його ще тестують. Він буде чинним пів року. Паперова довідка про одужання не підійде.

За наявність таких документів у всіх учасників поїздки відповідає перевізник. А справжність сертифікатів чи тестів зможуть контролювати лише поліцейські.

На залізниці провідники матимуть зразки, за якими вони будуть звіряти надані пасажирами документи. Якщо ж пасажир відмовлятиметься надати один з цих документів, поїзна бригада повідомить про це правоохоронцям.

Зазначимо, ці норми не будуть застосовувати до міських та внутрішньообласних перевезень. У регіонах «зеленої зони» адаптивного карантину вони теж не діють, але наразі таких областей на мапі України немає: у всіх регіонах діють обмеження «жовтого», «помаранчевого» або «червоного» рівнів епіднебезпеки.

Також не вимагатимуть цих документів у пасажирів віком до 18 років: їм потрібно мати лише квиток і документ, який підтверджує особу.

Нові правила стосуються як регулярних, так і нерегулярних перевезень пасажирів автобусами, літаками та потягами міжобласного сполучення.

  • За минулу добу в Україні зафіксували 22 415 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19. 546 смертей від неї, госпіталізували чи підозрою на COVID-19 4 892 особи, одужали 8 036 осіб.