Туреччина готова збудувати на Херсонщині тисячу будинків для кримських татар

Влада

Турецький уряд готовий розпочати фінансування будівництва в Херсонській області тисячі будинків для кримських татар, які змушені були залишити окупований Крим. Але для цього необхідно максимально скоординувати зусилля структур виконавчої влади для виділення земель, затвердження необхідної проектної документації та прийняття рішень щодо них.

Про це в інтерв’ю для ZN.UA заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров, обговорюючи засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною і Турецькою Республікою, яке пройшло 9 березня в Анкарі.

«Цю тисячу будинків ми плануємо будувати в Херсонській області. Це будуть два або три селища компактного проживання кримських татар. Щоб люди не розчинилися по всій Україні, щоб можна було забезпечити права на освіту рідною мовою, інші культурні потреби. Зрозуміло, що якщо ми реалізуємо проект з будівництва цих будинків у Херсонській області, то він відразу потягне за собою і інші проекти – соціальні, інфраструктурні, установи освіти і культури», – сказав Чубаров.

З його слів, турки говорять, що вони готові почати будівництво будинків «хоч завтра».

«Тепер слово за українськими міністерствами і відомствами, які повинні скоординувати свою роботу, щоб землю упродовж року, як у нас прийнято, не виділяли, щоб швидко приймалися рішення», – підкреслив глава Меджлісу.