Порошенко призначив представником президента в АРК юриста-міжнародника Бориса Бабіна

Влада

Замість Наталі Попович, яка займала посаду Постійного представника президента України в АРК з весни 2014 року, Петро Порошенко призначив юриста-міжнародника Бориса Бабіна. Пріоритетними в роботі органу президент назвав захист прав людини  та інтересів держави в окупованому Криму.

Підставою для кадрових змін у керівництві постійного представництва президента в АРК, яке діє у Херсоні, Петро Порошенко назвав аналіз діяльності огргану, який підтвердив факти незадовільної роботи, які наводились активістами та керівництвом Меджлісу кримськотатарського народу, повідомляє Центр журналістських розслідувань із посиланням на сайт президента України.

«Борис Бабін має великий досвід і професійний юридичний фах, зокрема із міжнародного права,  проявив себе з найкращої сторони під час роботи в Міністерстві юстиції в правозахисній сфері, в тому числі у співпраці з Європейським судом з прав людини і в питанні захисту прав переселенців. Разом з тим вважаю, що в структурі постійного представництва Президента України в Автономній республіці Крим має бути окрема посада з відповідним статусом, щоб питання захисту прав кримськотатарського народу залишалося його першим пріоритетом. Тому доручив підготувати зміни до Указу, яким затверджується положення про Представництво Президента в Криму, де ми покладаємо ці обов’язки на першого заступника», – повідомив президент. 

Розпорядженням президента  на посаду першого заступника постійного представника президента України в Криму призначено Ізета Гданова, колишнього заступника міністра транспорту АРК, який був серед керівників акції за звільнення Наталі Попович у Херсоні. 

Важливим завданням постійного представництва в АРК президент також назвав захист прав людей, які постраждали внаслідок незаконної анексії Криму, роботу у групі з деокупації півострова та підготовку проекту змін до Конституції України.

Фото: president.gov.ua

Крім того, особливий акцент Петро Порошенкот зробив на юридичному захисті державних інтересів в окупованому Криму. Мова йде, про конфісковану державну власність, юридичний захист в міжнародних судах, координацію діяльності українських суб’єктів господарювання, приватних осіб, які втратили свою власність.

«Затягувати з цим не бачу ніякої можливості. З перших днів чекаю продуктивної, ефективної, державницької роботи», – сказав Порошенко.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров подякував президенту за реакцію на звернення громадськості до Глави держави щодо діяльності представництва Президента в АР Крим, зазначив, що особисто знає Бориса Бабіна, який є знаним правником та займається багатьма питаннями Криму. 

«Я впевнений в тому, що серед низки державних органів влади, представництво Президента в АРК займе одне з головних місць і його діяльність буде спрямована на деокупацію, повернення Криму», – сказав Чубаров.