У Києві затриманий екс-голова Апеляційного суду Криму Валерій Чорнобук (додається)

Влада
Фото: investigator.org.ua

Підозрюваний у державній зраді колишній голова Апеляційного суду АР Крим Валерій Чорнобук, який був оголошений у розшук і переховувався від слідства, затриманий сьогодні у Києві співробітниками спецпідрозділу СБУ. 

Цю інформацію, отриману від джерела, Центру журналістських розслідувань підтвердили у прокуратурі Автономної республіки Крим, що здійснює досудове розслідування у даному кримінальному провадженні.

Окрім підтвердження затримання, у прокуратурі АРК ніяких подробиць наразі не повідомляють.

За інформацією джерела Центру журналістських розслідувань в іншому правоохоронному органі, Валерій Чорнобук був затриманий співробітниками спецпідрозділу СБУ «Альфа» сьогодні вранці, у дворі будинку, де переховувався від слідства.

Екс-голова Апеляційного суду АРК намагався змінити зовнішність – відпустив вуса та бороду.

Затримання Валерія Чорнобука в Києві. Фото: джерело investigator.org.uaЗатримання Валерія Чорнобука в Києві. Фото: джерело investigator.org.ua

Подробиці – згодом.

Нагадаємо, Валерій Чорнобук на момент окупації Криму Росією очолював Апеляційний суд АРК. У березні 2014 року в інтерв’ю кореспонденту Центру журналістських розслідувань Сергію Мокрушину, Чорнобук розповідав про сприяння переходу кримських судів на судочинство по законодавству Росії. На відео зафіксовано, як Чорнобук читає кримським суддям лекцію про норми Конституції РФ.

На початку квітня 2014 року Чорнобук повернувся до Дніпропетровська, а в липні указом президента Петра Порошенка був призначений на посаду судді Апеляційного суду Дніпропетровської області.

У липні 2015 року прокуратура АРК за матеріалами, опублікованими Центром журналістських розслідувань, провела перевірку щодо Валерія Чорнобука і відкрила кримінальне провадження.

У березні 2016 року в інтерв’ю програмі «Слідство.інфо» Чорнобук розкаявся в скоєному в Криму і повідомив, що йде з судової системи і перейшов на роботу в міську раду м.Дніпро.

26 квітня 2016 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України відкрила відносно судді  Чорнобука дисциплінарне провадження. 

29 вересня 2016 року Верховна Рада України за поданням Вищої ради юстиції звільнила Чорнобука з посади судді за порушення присяги судді.

11 липня 2018 року прокуратура АРК повідомила Валерію Чорнобуку про підозру в держзраді за ч.1 ст.111 КК України. Співробітники прокуратури і СБУ провели обшуки в Дніпрі за місцями його проживання і  роботи в приміщенні Дніпровського міської ради. Сам Чорнобук зник. 

У серпні 2018 року прокуратура АР Крим оголосила Валерія Чорнобука у розшук.