Зелені чоловічки та блакитне паливо: Хто заробляє на видобутку газу біля окупованого Криму?

Була у росіян така традиція: кожного Нового року перекривати газ Україні, добиваючись політичних поступок. Газовий зашморг Київ з себе уже зняв, однак звичка крутити вентилі у Москви лишилась. Після анексії Криму Путін на камери удавано рятує від замерзання тимчасово прикордонний Генічеськ, даючи команду Аксеонову відкрити постачання голубого палива із Криму.

Газ для потреб Генічеського району добувають на родовищі Стрілкове: 8 свердловин у морі, ще одна — на косі Арабатська Стрілка. Щодоби тут добувають до 70 тисяч кубометрів газу. Цього трохи не вистачає, аби обігріти геничан у великі морози (тиждень-другий на рік), однак цілком достатньо, аби лідер ядерної держави уже другий рік поспіль робив на цьому великий піар. 

Цьогоріч Путін з Аксеновим посіпали українську владу за газову ниточку, не чекаючи навіть морозів. Чим зайвий раз нагадали: газове родовище, з якого блакитне паливо йде в Генічеськ, експлуатує ПрАТ «Пласт», що належить теперішньому «ворогу №1» президента Петра Порошенка — нардепу Олександру Онищенку. На цей промисел компанія зайшла буквально на плечах окупантів. 

«Зелені чоловічки» на Арабатську стрілку десантувались за день до так званого «референдуму» у Криму, 15 березня. Місцева активістка Лариса  Шаймарданова з сільським головою виявили їх у маслиновій посадці:

«Два  транспортных вертолета уже стояли на земле, из кустов бежали зеленые человечки, вооруженные до зубов. Их было около сорока. 2 маленьких боевых вертолета летали над ними, а 2 транспортных были внизу.» — каже Шаймарданова.

Метою, каже Лариса, був газовий промисел на родовищі Стрілкове, на підступах до якого зелені чоловічки і зайняли кругову оборону:

«Я подошла к ребятам, они щелкнули затвором. Один говорит: «Не подходите, стрелять буду». Я ему говорю: «Сынок, хочешь – стреляй. Я у себя дома и хочу спросить, что вы здесь делаете». Он сказал, что они здесь не сами по себе, а по приказу: «Мы не пришли в Херсонскую область, мы пришли полностью в Украину, потому что в Киеве власть взяли фашисты» – додає жінка.

Часткова окупація херсонської частини Арабатської стрілки тривала до кінця 2014 року. Видобуток газу на родовищі Стрілкове при цьому не припинявся, а задіяних тут робітників захопленого ДАТ «Чорноморнафтогаз» перевели у штат приватної фірми «Пласт».

Історія про те, як родовище Стрілкове потрапило в експлуатацію ПрАт «Пласт», що опосередковано, через кіпрську «Остексперт Лімітед», належить народному депутату Олександру Онищенку, неймовірна. Угода про спільну діяльність з державною компанією «Чорноморнафтогаз» була підписана уже після того, як її захопили російські окупанти. «Чорноморнафтогаз» передавав Пласту два родовища на морському шельфі — Стрілкове та Архангельське, разом з усім обладнанням та інфраструктурою, які уже контролювались росіянами. 

Хто і з ким домовлявся, аби фірма українського нардепа вільно працювала на окупованій Росією території? Версія Олександра Онищенка:

«По просьбе НАК «Нефтегаза». Они не хотели, т.к. скважина была на той территории, там находились российские военные. Они не хотели в это влазить: “Мы не хотим заниматься политикой, потому что нас обвинят… Вы езжайте, договаривайтесь с ними, берите совместную деятельность”. Там чисто вопрос денег был, нужно было дать им денег, чтобы они отошли и не разбирали. Они хотели разобрать все это по запчастям и уничтожить. Я просто не помню кто договаривался с ними. Кто-то из  менеджмента. А просил нас этим заняться непосредственно глава НАК «Нефтегаза» Коболев.» — додає депутат.

Примітна деталь, яка ставить під сумнів щирість нардепа: Андрій Коболєв очолив НАК «Нафтогаз України» 23-го березня, а угода з «Чорноморнафтогазом» про спільну діяльність, як свідчить судова справа, датована 5-го березня. Але зрозуміло, що визначальною тут мала бути згода окупантів чи їхніх кримських посіпак, тим більше, що окрім обладнання «Чорноморнафтогазу», «Пласту» відійшли і його робітники. Приміром, майстром на Стрілковому і досі працює Олексій Сірий із Севастополя. Ці питання відверто дратують Онищенка:

«Вы какую цель преследуете, скажите? Мы сделали доброе дело для государства. Вы хотели, чтобы его разобрали на части? Или что? Мы спасли город, чтобы он остался с газом, это единственное месторождение и город отапливается за счет него. Это не коммерческий газ, с него никто не зарабатывает» – заперечує депутат-втікач. 

Якщо вірити нардепу, у цій історії ми маємо суцільну благодійність. Компанія Онищенка безкоштовно постачає у Генічеськ газ, який окупанти-філантропи просто так дозволяли добувати на підконтрольному їм родовищі та закачувати влітку надлишки у захоплене Глібовське підземне газосховище. Щоб потім взимку ним же і «рятувати» геничан, про яких не дбає клята хунта.

Насправді, маємо нескладну схему залежності, яку за три роки українська влада не спромоглася розірвати, бо газові справи компаній Онищенка «кришувались» на самому верху. Промовисті цифри: у 2014-2015 роках із 37 мільйонів кубометрів газу, видобутих на Стрілковому родовищі, 18,5 мільйонів було закачано у кримське сховище газу і експропрійовано окупантами. Ця практика була припинена лише в серпні 2015-го: надлишки газу почали спалювати, а потім стримувати літній видобуток з допомогою «заглушок» на свердловинах. 

Світлана Нєжнова була призначена головою правління переведеного в Київ ДАТ «Чорноморнафтогаз» у серпні 2014-го. Каже, що про існування угоди про спільну діяльність зПрАТ  «Пласт» дізналась із судового реєстру. 

«Мы видим, что на 4 августа есть заседание суда по иску «Черноморнефтегаза» про определение данного договора недействительным. Соответственно, мы пишем в срочном порядке в этот суд о том, что поменялось руководство, что отозваны все доверенности, и мы просим дать нам ознакомиться с делом, после чего мы будем участвовать в этом суде. На данное требование суд никак не отреагировал» – стверджує Нєжнова.

Залучення до участі у суді Генпрокуратури та  НАК «Нафтогаз України» не допомогли і угода про спільну діяльність з ПрАТ “Пласт” була засилена судовим рішенням. 

«Эта совместная деятельность для «Черноморнефтегаза» абсолютно не выгодна. ПрАТ «Пласт» за 2016 год предложил «Черноморнефтегазу» распределение прибыли по договору 60% — ПрАТ «Пласт», 40% — «Черноморнефтегаз». Ориентировочно это будет в пределах 5 млн. гривен. Вместе с тем, через реестр судебных решений мы знаем, что задолженность по рентной плате у них — около 32 млн.грн.» — додає Нєжнова. 

За угодою, ПрАТ «Пласт» мало б перерахувати у спільну діяльність 71 мільйон гривень. Нєжнова стверджує, що кошти не надходили, а засідання комітету з управління спільною діяльністю представниками «Пласту» блокується. Отримати інформацію від керівництва компанії не так просто. По-перше, у цій схемі присутні два «Пласти». Акціонерне товариство — в українському реєстрі та  ТОВ — у російському. 

За телефоном приймальної директора українського «Пласту» нас запевняють, що його офіс за юридичною адресою — у Миронівці, Київської області. Виявляється, що 5 компаній Онищенка прописані у будівлі  міської ради. Однак усі двері орендованих під офіси кімнат зачинені. Міський голова Миронівки Віталій Савенко розповідає, що фірми заборгували за оренду, тому угоди з ними мерія розриває. 

Керівництво кримського «Пласту», на диво, виявилось більш доступним. Його директор Іван Єфремов каже, що фірма більше не займається газом зі Стрілкового: 

«Раньше – да. А сейчас оказались между молотом и наковальней. Хотели, как лучше, а получилось, как всегда. В Украине мы сепаратисты, отсюда мы негодяи и мерзавцы», — бідкається підприємець.

І Єфремов, і Онищенко кажуть, що добувати газ на багатому Архангельському родовищі, яке «Чорноморнафтогаз» також передав компанії «Пласт» у березні 2014-го,  окупанти  не дозволяють. Нардеп-втікач дає  зрозуміти, що роботи на Стрілковому можуть зупинитись у будь який момент: 

«Люди уже не получают ни денег ничего, т.е. они сейчас все разойдутся и дальше государство само занимается. Но 2 месяца, там арестовано все. Кто-то сейчас подберет этот бизнес, наблюдайте. Все что у меня забрали я думаю уйдет в руки Кононенко…Скоро увидите в чьих руках все это будет находиться» – каже Онищенко. 

Кримінальну справу за видобуток газу на Стрілковому прокуратура АРК відкрила лише у жовтні цього року. Як підтверджує Олександр Онищенко – відразу після того, як на Банковій стало відомо про його записи розмов із президентом Петром Порошенком.

Тож варіанти, що газові платформи на Стрілковому раптом залишаться без українських робітників або їх виведуть із ладу, виключати не можна. Зупинити такий розвиток подій можна у простий спосіб — розірвати угоду про спільну діяльність із ПрАТ «Пласт» і  повернути родовища  державному «Чорноморнафтогазу».  Він сам у змозі добувати газ на Стрілковому, без будь-яких прокладок та шантажу. І з перспективою збільшення видобутку та припинення залежності від зимових поставок із окупованого Криму.