ЦЖР і санкційна політика України. Підсумки

Блоги

Центр журналістських розслідувань нагадує про масштабне дослідження, яке поповнило санкційні списки РНБО України майже сімома десятками російських політиків, урядовців та компаній олігархів, і стимулювало Верховну Раду і Кабмін України до розробки нової редакції закону про санкції.

Європейський Союз та США почали згортати своє співробітництво з Росією та вводити санкції проти російських можновладців з першого тижня окупації Криму. Однак українські списки, затверджені РНБО, і через чотири роки вражали: в них були відсутні десятки російських мільярдерів і топ-чиновників, державі та приватні компаній, щодо яких були введені санкції Заходу.

У квітні 2018 року президент Петро Порошенко обіцяв цю ганебну ситуацію виправити – доручив підготувати «максимально гармонізований з рішенням уряду США» санкційний список.

Однак гармонізація вийшла якась кривувата – до списку санкцій РНБО знову забули додати найближче оточення президента РФ Володимира Путіна.

Центр журналістських розслідувань провів масштабне дослідження – порівняв санкційні списки Міністерства фінансів США та РНБО України і виявив нестачу у 25 високопосадовців, бізнесменів і силовиків та 40 компаній російських олігархів, причетних до окупації Криму. РНБО, гармонізуючи свої санкції з американськими, їх просто «загубило».

Матеріали досліджень ЦЖР та висновки щодо необхідності перезавантаження державної санкційної політики знайшли відгук у парламентському Комітеті ВР у закордонних справах. Там спочатку провели круглий стіл з екпертним обговоренням проблематики, а потім, за ініціативи нардепа Світлани Заліщук – закрите засідання Комітету за участі урядовців та силовиків. Результат обнадіює: міжвідомча робоча група розпочала розробку нової редакції закону про санкції.

Ми продовжуємо вести тему ефективності українських санкцій та формування справді дієвої державної політики вже новим складом Верховної Ради.

Відеоблог Єлізавети Стрій, Центр журналістських розслідувань: