Про створення ефективної системи тероборони в Україні говорити зарано

Блоги

Відеоблог Євгена Лешана про територіальну оборону (ТрО) України.

Держава опікується цим різновидом збройних сил починаючи з 2014 року, але поки що говорити про створення ефективної системи тероборони зарано.

Рішення про створення перших батальйонів територіальної оборони Рада національної безпеки і оборони України ухвалила ще в березні 2014 року. Тоді у їхньому створенні брали участь обласні державні адміністрації. Попри прив’язку до власних областей – в чому й сенс тероборони – батальйони ТрО були направлені до зони проведення Антитерористичної операції, а у 2015 році – перетворені на окремі мотопіхотні батальйони у складі відповідних бригад Збройних Сил України та переведені на фінансування міністерства оборони.

Певний час по тому під територіальною обороною держава розуміла створення загонів тероборони та рот охорони при військоматах. Лише наприкінці 2017 року почалося формування двадцяти п’яти бригад тероборони – за кількістю областей та столиці України. Формуються бригади тероборони переважно з військовозобов’язаних оперативного резерву другої черги.