Реінтеграція заради прибутку

Блоги
Фото: Youtube Олександр Куць

Відеоблог Євгенія Лешана про можливу спробу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій монополізувати ринок робіт з відновлення повернутих під український контроль територій Донбасу.

22 квітня 2020 року міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков затвердив статут Державного підприємства «Реінтеграція та відновлення». У Статуті держпідприємства сказано, що створено воно з метою отримання прибутку шляхом участі в реалізації політики з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та захисту прав населення, що на них проживає.

Підприємство діє на засадах повної господарської самостійності та самоокупності, при цьому джерела надходження грошей, починаючи зі статутного капіталу, залишаються невідомими.

Основним предметом діяльності підприємства, згідно з КВЕД, є Державне управління загального характеру, а окрім цього – весь спектр будівельних, ремонтних, відновлювальних та суміжних робіт, які можуть знадобитися під час реанімації територій, постраждалих під час війни та окупації.

Це виглядає як спроба централізації та монополізації ринку відновлювальних робіт на Донбасі. Крім того, державні підприємства при міністерствах часто виконують роль «прокладок» з відмивання коштів. Раніше МінТОТ не мало такої «прокладки».

Цікавою є й постать керівника ДП – миколаївського бізнесмена Дмитра Ланіна, який записаний в держреєстрі як керівник двох санаторно-курортних підприємств в окупованому місті Саки, АР Крим. Вартість активів Ланіна вдесятеро перевищує його легальні доходи. Ланін був призначений на посаду без оголошення конкурсу – це стало можливим, оскільки Мінреінтеграції не відносить ДП «Реінтеграція та відновлення» до підприємств, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави.

Ця непрозорість є достатньою підставою для недовіри, тому Центр журналістських розслідувань буде прискіпливо слідкувати за діяльністю ДП «Реінтеграція та відновлення».