Вкрадений газ

Блоги
Видобувні платформи на Стрілковому газовому родовищі Фото investigator.org.ua

Відеоблог Євгена Лешана, про те як Росія після окупації Криму не тільки продовжує красти газ на українських родовищах на морському шельфі, але намагається його продати за безцінь.

Мова йде про українське газове родовище Стрілкове на шельфі Азовського моря неподалік від узбережжя Арабатської стрілки. На початку березня 2014 року старе керівництво вже захопленої в окупованому Криму компанії «Чорноморнафтогаз» за все ще нез’ясованих слідством і дуже дивних обставин передало це родовище на Азові та Архангельське у Чорному морі українській комерційній структурі – ПрАТ «Пласт», яке належить скандально відомому нардепу-втікачу Олександру Онищенку.

Онищенко вдавав такого собі патріота-рятівника, який не дозволив окупантам розібрати обладнання родовища на гвинтики. Однак фактично «Пласт» постачав газ зі Стрілкового родовища саме окупантам. 18 млн кубометрів газу з Арабатки було закачано протягом 2014-15 років до Глібовського підземного газосховища у Чорноморському районі окупованого Криму, яке на той момент вже контролювала Росія.

Від постачання газу зі Стрілкового родовища повністю залежить українське курортне місто Генічеськ і частина району, які не підключені до газотранспортної системи України. Влітку їм цілком вистачало газу зі Стрілкового, а залишок закачувався на зберігання до Глібовського газосховища у Криму. Взимку, коли споживання збільшувалось, цей газ використовували. Але ж тепер газосховище контролюють росіяни! Саме тому в січні 2016 року Генічеськ почав замерзати. Окупанти не віддавали українському місту український газ, якого той так потребував.

Тим часом, Україна відновила на материку діяльність Державного акціонерного товариства «Чорноморнафтогаз», а той, на свою чергу, заходився відновлювати контроль над Стрілковим газовим родовищем. У 2017 році договір про спільну діяльність із ПрАТ «Пласт» було розірвано, компанія Онищенка залишилася винна державі 130 млн грн рентних платежів і повертати їх не поспішає.

Того газу, який вже закачаний до Глібовського газосховища, вже не повернеш. 20 квітня 2020 року російський клон «Чорноморнафтогазу» виставив на торги 11,5 млн кубометрів газу з Глібовського газосховища за ціною майже втричі нижчою від ринкової. При цьому торги постійно переносять, а ціну знижують – таке зазвичай робиться для того, аби продати своїм людям і, як бонус, отримати відкат.

Сподіваємось, що по крадіях вдарять і санкції, і суд, до якого звернулось ДАТ «Чорноморнафтогаз». Відповісти за привласнення чужого мають і російські крадії, і їхні спільники з ПрАТ «Пласт», які віддали українську власність росіянам.