Друзі окупації Криму з Вірменії

Блоги

Відеоблог Євгенія Лешана про російськіх агентів впливу в різних країнах, які мають різну мотивацію та у різні способи обслуговують інтереси Москви. Для когось це можливість вести бізнес в РФ на пільгових умовах, для інших – шанс на всебічну підтримку їхньої політичної сили. Для декого ж інформаційне обслуговування РФ на батьківщині та за кордоном і є бізнесом. Саме таким є герой цього дослідження – Айк Бабуханян, голова вірменського представництва Асоціації друзів Криму.

Вірменія є політичним сателітом Росії. Вірменсько-турецький кордон охороняють російські прикордонники, в країні розміщена  російська військова база. 

До того ж, Вірменія вже тридцять років окупує чималий шмат території сусіднього Азербайджану і має вкрай складні відносини з Туреччиною. Росія всіляко запобігає вирішенню конфліктів між Вірменією та її сусідами, залишаючи собі роль гаранта військової та економічної безпеки країни. Тому Вірменія стабільно підтримує спроби Росії легалізувати окупацію Криму на міжнародних майданчиках, проводячи цинічні паралелі між «актами самовизначення народів Нагорного Карабаху та Криму». Проросійську орієнтацію  Вірменії не змінили навіть масові протести та зміна влади у 2018 році.

Отже, тема «Російського Криму» в Єревані має режим найбільшого сприяння. Але навіть у такій ситуації знадобився окремий персонаж, який би в порушення санкцій  їздив до Криму і виконував роль обличчя Вірменії, не представляючи її офіційно. 

І такий персонаж знайшовся.

Це Айк Бабуханян, голова вірменського представництва Асоціації друзів Криму.

Бабуханян очолює невеличку вірменську націонал-консервативну партію Спілка «Конституційне Право». Він неодноразово обирався до парламенту – зокрема від правлячої Республіканської партії, аж поки її владу не підкосили масові протести 2018 року. За результатами останніх виборів у національних зборах Вірменії немає ні Республіканської партії, ні Айка Бабуханяна. 

Втім, у Росії начебто цього не знають, а тому пропагандистські медіа продовжують його називати «депутатом національних зборів».