Чи слід боятись кримчанам змін закону про громадянство України та Бочка меду й ложка дьогтю після скасування ВЕЗ Крим

Відео
ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 14 грудня 2021 року.

У сьогоднішньому випуску говоримо про громадянство України: нові законопроекти президента із уже не раз дискутованими ідеями про варіації поєднання єдиного і множинного. Але ми зупинимось на тому, що пропонується стосовно громадян України, які знаходяться в окупованих Криму та Севастополі. Російські пропагандисти та кримські посіпаки окупантів не втомлюються лякати українських громадян у Криму, що їх чекає кримінальна відповідальність за те, що вони свого часу змушені були взяти російські «аусвайси».

Ні Україна, ні Євросоюз, ні США, Велика Британія, жодна з країн, які підтримали Резолюцію ГА ООН про територіальну цілісність України, не визнають тих документів. Це і є складова частина політики невизнання російського статусу Криму.

Пакет проектів про внесення змін в законодавство щодо громадянства України, таки передбачає і декларування іноземного громадянства, і відповідальність за його замовчування. Кого це стосується та що варто знати про можливі зміни у законодавстві, фахово пояснить юристка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська.

Олександр Гогілашвілі — вже колишній заступник міністра МВС, спочатку Арсена Авакова, а потім Дениса Монастирського. Людина з кримінальним російським минулим, дуже сумнівним українським періодом життя. Гогілашвілі раніше був помічником депутата Госдуми країни-агресора Миколи Валуєва. Цей боксер-політик добре запам’ятався у Криму у 2014, коли з «десантом» інших депутатів Госдуми висадився агітувати за приєднання до Росії.

Центр журналістських розслідувань виявив, що Олександр Гогілашвілі у 2003 році у Ростові-на-Дону отримав паспорт громадянина РФ. І до сьогодні, як свідчить база Федеральної податкової служби Росії, має чинний ІПН. База ГУ з питань міграції МВС Росії свідчить, що громадянин РФ Гогілашвілі поміняв свій паспорт від 2003 року на новий. Крім того, колишній народний депутат, блогер Борислав Береза опублікував дані паспорта Гогілашвілі закордонного. Діючого, як каже російська база.

Дані офіційних двох баз Росії дають підстави говорити про те, що Гогілашвілі точно був і ймовірно залишається громадянином РФ. Бо ніяких доказів того, що він його припинив наразі немає.

Український же паспорт Гогілашвілі — тимчасовий, який і досі дійсний. Офіційно цей документ називається тимчасовим посвідченням громадянина України. Видається людині, що набула громадянство України і зобов’язалась впродовж двох років вийти із громадянства іноземного. Чи вийшов Гогілашвілі із громадянства РФ — велика загадка.

Багаторічна боротьба за скасування закону про ВЕЗ Крим таки увінчалась успіхом. Закон, який дискримінував громадян України з Криму та дозволяв українським олігархам вести бізнес в Криму попри західні кримські санкції, таки скасували. Разом з цим Україна кардинально змінила правила перевезення речей через адміністративний кордон з окупованим Кримом. В обидва боки від Перекопу. Що саме змінилося — у влозі Микити Панасенка.