Замість померлого першого гауляйтера селища Мирне на Херсонщині окупанти призначили підприємця Віктора Причепія з Козацького

Новини
Віктор Причепій, колаборант і в’їзд у селище Мирне Скадовського району. Фото: скріншот відео і investigator.org.ua / Олег Батурін

Після смерті першого гауляйтера селища Мирне Скадовського району Херсонської області Віталія Ніколаєва окупанти призначили на його місце Віктора Причепія з селища Козацьке Новокаховської громади. Останній втік на лівий берег перед звільненням правобережної частини Херсонщини.

Про це йдеться в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Саша-каністра, Водка і мертвий гауляйтер. Хто здавав окупантам Мирненську і Каланчацьку громади на Херсонщині».

Новим гауляйтером селища Мирне росіяни призначили Причепія Віктора Павловича, дрібного підприємця з селища Козацьке Новокаховської громади Каховського району. Він, за словами його земляків, був гауляйтером під час окупації Козацького і співпрацював із загарбниками разом зі своєю дружиною Світланою. Незадовго до звільнення правобережної частини Херсонщини він втік на лівий берег і осів у Мирному.

Мешканці Мирненської громади стверджують, що Віктор Причепій дуже жорстокий і разом із іншими місцевими колаборантами тероризує мирних людей. 

«Вони разом із росіянами влаштовували показові знущання над тими, хто їм чимось не подобався. Місцевих чоловіків виводили на вулицю, роздягали догола і привселюдно били і принижували, погрожуючи розправою над їхніми рідними. Через весь цей терор люди бояться говорити про пережите. Навіть ті, хто виїхав за кордон і зараз у безпеці, не можуть позбутися цього страху», – розповідають мешканці Мирного.

Першим гауляйтером Мирного був Ніколаєв Віталій Вікторович, 31 липня 1962 року народження, на той час заступник селищного голови Мирненської громади з питань діяльності виконавчих органів влади. З 2017 по 2019 роки він очолював розташоване в цьому ж селищі ПрАТ «Каланчацький комбінат хлібопродуктів». Ніколаєв помер на початку листопада 2022 року.

Як повідомляв ЦЖР, гауляйтеркою села Преображенка Мирненської громади окупанти призначили безробітню Євгенію Крістофолі з кримського міста Армянськ. Вона відома своїми фантазіями про відродження знищеного росіянами сільського господарства і тим, що недавно почала грати в бадмінтон. Причетна вона й до жорстоких репресій проти мирного населення.

Більше читайте в матеріалі «Саша-каністра, Водка і мертвий гауляйтер. Хто здавав окупантам Мирненську і Каланчацьку громади на Херсонщині».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter