Петро Коберник

Петро Коберник

журналіст

Статті автора (44)
21.04.2024
Південь
Білогірка, або як села Херсонщини відновлюються з попелу

Село Білогірка, що на правобережжі Херсонщини, стало відомим після того, як внаслідок бойових дій тут було зруйновано 98% житлових будинків. Таких населених пунктів у регіоні близько десяти, але, на відміну від інших, білогірці повертаються до своїх розбомблених осель, щоб відбудувати їх та повернутись до колишнього, довоєнного життя.

19.04.2024
Сюжети
Білогірці бути! Знищене село на Херсонщині повертається до життя

У селі Білогірка у Великоолександрівській селищній громаді Бериславського району на Херсонщині обстрілами рашистів були знищені або пошкоджені 98% будинків. Село відроджується. Зараз там проживає 10 сімей, очікують, що до літа їх буде більше.

06.04.2024
Південь
Друга весна відбудови Херсонщини: проблеми та основні завдання
Друга весна відбудови Херсонщини: проблеми та основні завдання

Весна цього року ознаменувалась для Херсонщини не лише рекордно теплою погодою, а й початком нового сезону відновлювальних робіт на житлових та соціальних об’єктах у звільнених від росіян громадах. Об’єми необхідної відбудови тут і справді вражають. Адже станом на зараз в області зруйновано або пошкоджено десятки тисяч будинків.

10.03.2024
Південь
Відбудова під час війни. Калинівська громада на правобережжі Херсонщини

Понад 20 тисяч приватних будинків російські окупанти знищили або пошкодили лише на правобережжі Херсонщини. І це тільки на сьогодні, а війна ще триває. Знімальна група IPC-Південь відвідала населені пункти, відновлення яких під великим питанням. Але є й села, відбудова яких вже почалась і активно триває, попри бойові дії, що продовжуються зовсім поруч. Калинівська громада знаходиться…

01.03.2024
Південь
Володимир Боделан і Сєргєй Гуляєв
Окупаційні адміністрації Росії у Запорізькій та Херсонській областях відкрили «представництва» у Москві

Росія продовжує втягувати окуповані частини Запорізької та Херсонської областей у свою адміністративну систему управління. У російському держреєстрі у жовтні 2023 з’явилось “Представительство Херсонской области при правительстве РФ”, а в  січні 2024 року було  зареєстроване подібне представництво окупаційної адміністрації Запорізької області у Москві.  

17.02.2024
Південь
Обстріли, холод і надія: життя на херсонському Острові

За 15 місяців від моменту звільнення Херсона життя під постійними обстрілами для населення мікрорайону Корабел, або по-народному «Острів», стало нормою. Люди тут прокидаються під звуки російської канонади, слухають свист мін над головою, йдучи до крамниць або займаючись хатніми справами, і згодом засинають під акомпанемент «Градів» та огидне деренчання «Шахедів».

16.12.2023
Південь
Знищені росіянами села Херсонщини чекають на весну

«Все побудували, все було в достатку. Пришли «асвабадітелі», кажуть: «Где это вы столько наворовали?» І отак нас освободили…», – ділиться наболілим з нашими кореспондентами пан Віталій, житель села Білогірка, що на правобережжі Херсонщини. В цьому селі він провів усе життя, працював на землі, мав гарні заробітки та побудував тут чи не найкращий будинок… Але війна…

У Херсоні продовжують «розпилювати» гроші на ремонтах укриттів

Роман Мрочко, голова Херсонської міської військової адміністрації, регулярно публікує у своєму Телеграм-каналі фото з відремонтованих укриттів. І подяки мешканців будинків, яким тепер є де сховатись від обстрілів, що тривають і вдень, і вночі. Слово «укриття» в Телеграм-каналі Мрочка зустрічається 73 рази, і майже кожне повідомлення – із точною адресою кожного облаштованого підвалу чи вуличної споруди. …

Сховища для мільйонів. Хто і як ремонтує укриття у Херсоні

Херсон вже майже рік живе під щоденними обстрілами росіян. Від російських ракет і снарядів його жителів мають захищати бомбосховища і найпростіші укриття, проте придатних до цього захисних споруд у місті обмаль. Взимку 2023 року у звільненому Херсоні почали з’являтися бетонні модульні конструкції на зупинках, а влітку стартували ремонти у найпростіших укриттях, що знаходяться у підвалах…

Білогірка. Як відбудовується знищене росіянами село на Херсонщині

Ворота до подвір’я подружжя Бабій справді можна виставляти у майбутньому музеї російсько-української війни. Їхній дім по вулиці Миру, як і все село Білогірка Великоолександрівської громади, що на Херсонщині, увійшов до сумної статистики. Тут зруйновано майже 100% житлового фонду.