«Батальон форпост». Читатели ЦЖР сообщили новые факты о милитаризации детей в Крыму

Крым
Воспитанники «Батальона Форпост». Фото из соцсети

Центр журналистских расследований получил от наших читателей из оккупированного Крыма дополнительную информацию о деятельности военно-патриотического клуба «Батальон форпост», о котором ЦЖР писал в статье «Готовься убивать и умирать за Россию-2. Кто формирует детскую армию окупантов в Крыму».

Мілітарний клуб «Батальон форпост» у Сімферополі проводить з дітьми військові навчання та змагання, залучає школярів до плетіння маскувальних сіток для російської армії, організовує зустрічі з «героями СВО», та використовує дітей в як масовку для пропагандистських телепрограм та акцій. Керує дитячим «батальйоном» 23-річна Аліна Нікішаєва, член партії «Единая Россия» і «молодіжного парламенту» Криму, помічниця командира 147-го Сімферопольського самохідно-артилерійського полку ЗС РФ (в/ч 73966, постійне базування м. Калінінєц Московської області).

Аліна Нікішаєва з гауляйтером Криму Сергієм Аксеновим. Фото з соцмережі

Читачі ЦЖР, імена яких ми не називаємо з міркувань безпеки, впізнали на опублікованих фото дітей, які плетуть маскувальні сітки та тримають в руках зброю. Це учні сімферопольської школи №5, розташованої на вул. Дзюбанова, 36. 

«Сама школа носить ім’я «85-ї АСП» – це стара назва 147-го гвардійського сімферопольського самохідно-артилерійського полку, помічником командира якого є Аліна Нікішаєва і який зараз воює в Україні. Також з недавніх пір на школі з’явилася меморіальна таблиця полку, на честь якого названо навчальний заклад», — пише наш читач.

У 2019 році окупаційна влада Сімферополя уклала угоду із 147-им полком про співпрацю у сфері патріотичного виховання громадян. В рамках цієї угоди найбільша порція патріотичного виховання дісталась учням 5-ї сімферопольської школи, колись названої на честь полку.

Відкриття дошки в школі №5 м.Сімферополя. Фото з соцмережі

Читачі ЦЖР розповіли про співпрацю керівництва школи, команджування полку та ВПК «Батальон форпост» із зомбування тамтешніх школярів, а також про примусові збори з дітей грошей на потреби полку та «СВО».    

«Сама Аліна Нікішаєва нерідко з’являється в ЗОШ №5 і проводить збори з командирами «Юнармии» школи та її учасниками, влаштовує марш на камеру, а також неодноразово залучала дутей до зйомок пропагандистських фільмів та відео. Регулярно влаштовує «гуманітарні» збори для російських військових, до яких також залучає учнів у добровільно-примусовому порядку. Навесні 2023-го року школа на чолі з директором Прівідьоном Дмитром Андрійовичем і вже згаданою Аліною влаштовувала збір на автомобіль для військових 147-го полку. Збір так само був у добровільно-примусовому порядку, а серед учнів влаштували конкурс, хто більше здасть грошей і вели таблицю лідерів. Причому тим дітям, які не здавали гроші, читали нотації про «важливість кожної копійки та що це авто врятує комусь життя», — йдеться в листі нашого читача.

Вручення сертифікату на автомобіль в сімферопольській школі №5. Командир 147 полку Віталій Ґоршков (ліворуч), директор сімферопольської школи №5 Дмитро Прівідьон (праворуч). Фото: simgov.ru

Також ЦЖР отримав повідомлення, що до сімферопольських школярів часто приходять російські військові для проведення уроків з «профорієнтації», які насправді мають ознаки рекрутингу.

«Військові агітують школярів вступати до військових училищ, до академії ФСБ і навіть до училища ФСВП! (Федеральної служби виконання покарань — ред. ). За цей навчальний рік таких «профорієнтацій» було близько десяти», — повідомляє наша читачка.

Посвята учнів сімферопольської школи №5 в «юнармійці». Фото з соцмережі

Усією «волонтерською» діяльністю для 147-го полку, за свідченнями сімферопольців, керує Бочкарьов Євгєній Анатольєвіч, однак вони не знають, в якому він званні і яку саме посаду займає.

64-річний підполковник запасу Євгеній Бочкарьов — випускник Сімферопольського вищого воєнно-політичного будівельного училища, куди вступив після закінчення школи в Мєдногорську Оренбурзької області Росії. Нині Бочкарьов — помічник командира полку з громадсько-патріотичної роботи, член «Русской общины Крыма» та представляється куратором «юнармейського батальона «Форпост».

Восени 2022 року сайт «Русской общины Крыма» повідомляв з посиланням на Бочкарьова, що учні школи №5 провели збір макулатури, а на виручені гроші придбали рації для військових 147-го артполку. 

Євгеній Бочкарьов (праворуч). Фото з соцмережі

Командир 147-го Сімферопольського самохідно-артилерійського полку — полковник Віталій Владімірович Ґоршков, 1977 року народження. 

Свій профіль у соцмережах він закрив. За даними бази «Миротворець», Ґоршков брав участь у повномасштабному вторгненні російських військ в Україну, за що в травні 2022 року був представлений до «Ордена мужества».

Віталій Ґоршков (ліворуч). Фото: myrotvorets.center

Директор сімферопольської школи №5 — Прівідьон Дмитро Андрійович, мешканець Сімферополя 1985 року народження. Колаборант, член партії «Единая Россия». Школою керує з 2017 року. 

«Прівідьон Дмитро Андрійович серед учнів школи №5 відомий тим, що на зарплату у 90 тисяч рублів змінив три автомобілі марки «Інфініті», ціна яких перевищує мільйон рублів. Причому його останній автомобіль записаний на матір», — повідомляє поінформований читач ЦЖР.

Дмитро Прівідьон. Фото з соцмережі

Нещодавно у школі створили «Волонтерський дівізіон», куди увійшли вчителі початкової школи та директор Прівідьон. На своїй сторінці в соцмережі він подякував учням-початківцям та їхнім батькам «за активну участь у збиранні гуманітарної допомоги», яку відправили військовим 147-го полку в зону «СВО».

«Волонтерський дівізіон» 5-ї сімферопольської школи. Фото з соцмережі

Волонтерська діяльність Прівідьона за батьківські гроші не залишилась без уваги окупантів.  

У квітні цього року він отримав медаль від Міноборони РФ — «як ознаку високої оцінки роботи, спрямованої на допомогу та сприяння нашим бійцям в зоні СВО», — повідомив Прівідьон на своїй сторінці у соцмережі.

Вручення медалі МО РФ Дмитру Прівідьону. Фото з соцмережі

Сторінка Прівідьона в соцмережі, як і акаунт 5-ї сімферопольської школи, рясніє фотографіями дітей у військовій формі з різноманітних патріотичних акцій, ток-шоу, військових ігор та змагань.

Дмітрій Прівідьон та Аліна Нікішаєва. Фото з соцмережі

Учасники військово-спортивной гри «Зарничка». Фото з соцмережі

Вихованці «Батальону форпост» у студії пропагандистського каналу «Крим-24». Фото з соцмережі

Центр журналістських розслідувань дякує нашим читачам  за додаткову інформацію про злочинну діяльність окупантів та колаборантів, спрямовану на мілітаризацію освіти  і зміну ідентичності дітей на ТОТ Криму, та продовжує збирати інформацію про тих, хто формує дитячу армію в окупованому Криму.