Кабмін передав Кафедральний собор ПЦУ в окупованому Сімферополі у власність держави

Новини
Кафедральный собор святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги ПЦУ в Сімферополі Фото: RFE/RL

Кабінет міністрів передав Кафедральний собор святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги Православної церкви України в окупованому Сімферополі з власності Автономної Республіки Крим у державну власність України.

Відповідну постанову уряд ухвалив 28 жовтня, повідомляє міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

«Рішення дає можливість захистити порушені права громади Православної церкви України на Кримському півострові. Собор буде переданий у безоплатне користування Кримської єпархії ПЦУ, а після деокупації півострова – повернеться у власність церкви», – йдеться у повідомлені.

Як зазначили у Мінреінтеграції, Кабмін ухвалив свою постанову на виконання постанови Верховної Ради України «Про деякі питання захисту права на свободу світогляду та віросповідання вірян Кримської єпархії Української православної церкви (Православної церкви України) та збереження приміщення Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги».

Постанова КМУ була ініційована та розроблена міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України і «стала відповіддю на дії окупаційної влади Російської Федерації щодо «передання» вказаного майнового комплексу у власність її незаконних органів».

Як повідомлялось, 17 лютого 2022 року Верховна Рада передала з власності Автономної Республіки Крим у державну власність майно Кафедрального собору Святих рівноапостольних Князя Володимира і Княгині Ольги Української православної Церкви у Сімферополі. Це рішення буде діяти на час окупації Криму Росією.

Нагадаємо:

  • 28 червня 2019 року «Арбітражний суд Республіки Крим» зобов’язав Кримську єпархію ПЦУ (раніше УПЦ КП – ред.) передати будівлю єдиного в Сімферополі кафедрального собору святих Володимира і Ольги «міністерству майнових і земельних відносин Криму», робітники якого вже почали будівельні роботи в будівлі без відома єпархії.
  • 4 серпня 2020 року Верховний суд РФ відмовився переглянути рішення про виселення громади ПЦУ з кафедрального собору в Сімферополі.
  • На початку листопада 2020 року митрополит Климент звернувся до Генерального секретаря ООН Антоніо Гутерріша та представників країн-членів ООН за захистом через утиски ПЦУ та українців в окупованому Росією Криму.