Рада збільшила штрафи за порушення правил мобілізації

Влада
чрезвычайное положение
Верховна Рада України Фото: investigator.org.ua

Верховна Рада 9 травня збільшила штрафи за порушення правил мобілізації, зокрема, для тих, хто ухиляється від мобілізації.

За відповідний законопроєкт №10379 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення» у другому читанні проголосували 256 парламентарів, повідомив нардеп з фракції «Голос» Ярослав Железняк у Telegram.

«Обʼєктивно, всі зміни які обіцяв комітет внести про помʼякшення – зробили. Багато негативних норм прибрали», – написав Железняк

Закон має набрати чинності через місяць після того, як його підпише президент України.

Згідно з документом, очікується, що розмір штрафів за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію в особливий період для громадян будуть наступними:

  • за порушення правил військового обліку: штраф від 3 400 до 5 100 гривень, за повторне порушення або в особливий період – від 17 000 до 25 500 гривень;
  • за порушення законодавства про оборону та мобілізацію у мирний час: від 5 100 до 8 500 гривень – для громадян, від 17 000 до 34 000 гривень – для посадових та юридичних осіб;
  • за порушення законодавства про оборону та мобілізацію у воєнний час: від 17 000 до 25 500 гривень – для громадян, від 34 000 до 59 500 гривень – для посадових та юридичних осіб.

Штрафи накладатимуть впродовж трьох місяців з дня виявлення правопорушення, але не пізніше одного року з моменту його вчинення.

Також законопроєкт передбачає, що в ТЦК та СП можуть не складати протоколи за порушення правил військового обліку та мобілізації за статтями 210 та 210-1 КУпАП у випадку неявки належно повідомленої особи та за наявності у ТЦК документів, що підтверджують отримання виклику.

Нагадаємо:

  • 11 квітня 2024 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку. Із документу вилучили норми про демобілізацію військовослужбовців після 36 місяців служби. 16 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон.
  • Міністерство оборони України повідомило, що новий Закон про мобілізацію набере чинності вже від 18 травня. Документ, серед іншого, передбачає, що чоловіки у віці 18-60 років зобов’язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані у військкоматі, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті призовника. Також військовозобов’язані на час дії воєнного стану повинні постійно мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти їх на вимогу поліції чи працівників ТЦК.