Резников подвел себя под юридический монастырь по делу курток, разрешив их приемку без проверки качества?

Мнения
Юрій Ніколов, журналіст та засновник проекту «Наші гроші». Фото: investigator.org.ua

Знайшлась нова уліка, яка свідчить про підготовку до прийомки турецьких гамнокурток по завищеній ціні. Мова йде саме про той аргумент Міноборони, що вони і не мали перевіряти ті куртки на якість. Мовляв, мали тільки на око прикинути на відповідність «робочому зразку».

А тепер слідкуйте за руками цих прекрасних людей.

25 серпня «Вектор авіа» відправило до Міноборони свою комерційну пропозицію на поставку зимових курток по 86 доларів і штанів по 63.

6 вересня міністр Резніков https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1039-22 видав наказ, яким вніс зміни до Порядку здійснення контролю за якістю речового майна, що постачається для потреб Збройних Сил України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1461-17#Text.

Цими змінами було дозволено приймати військовий одяг виключно на перевірці відповідності «робочому зразку», а «робочим зразком» назвали примірник товару від виробника, який міг не відповідати нормативним вимогам України. Більше того, навіть на відповідність «робочому зразку» дозволили приймати без лабораторних випробувань. Фактично завгосп законно тепер міг на око оцінити і сказати:

«Ну мені ж привезли куртки? Куртки. З двома рукавами? Да. Ну і всьо, приймай, Микола! Бл*ть, а шо воно в тебе в руках розповзається? А х*й з ним, нам дозволили…»

8 вересня Міноборони магічним чином нарешті ставить штамп «отримано» на відправленій ще 25 серпня комерційній пропозиції «Вектор авіа».

Витрачає всього одну добу на вивчення «робочого зразку» тих курток і штанів, а також на перевірку самої фірми, у який не побачили племінника «Слуги народу» з оборонного комітету ВР і …

9 вересня підписали три контракти з «Вектор авіа», по яким зробили стовідсоткових передоплат на 54 мільйонів доларів. І прийняли весь отриманий одяг без зауважень. Як пізніше скаже замміністра Денис Шарапов, «невеличкі зауваження були, але вони були незначні, тому прийняли все, бо солдатам це було потрібно вдягати вже» (ага, тільки сам же і признався, що насправді з 180 тисяч отриманих курток на складах лишились лежать 50 тисяч).

Тобто має виглядати так, що Міноборони 6 вересня само вирішило спростити прийняття одягу, і лише через пару днів помітило комерційну пропозицію на 2 мільярди гривень. Але є нюанс)))) Це абсолютна юридична штука, будьте уважні.

Справа в тім, що зміни до Порядку про прийняття одягу Резніков хоч і підписав 6 вересня, але вони мали примітку: «Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування».

А опублікований у «Офіційному віснику України» він був лише 30 вересня https://zakon.rada.gov.ua/laws/card/z1039-22 .

Ще раз. Мова йде про юстований наказ Міноборони. Коли офіційно оприлюднено – тоді і діє. І тут питання чи можна екстраполювати наказ, що офіційно вступив у дію 30 вересня, на угоду, що укладена 9 вересня – офігенне питання в особливо крупних розмірах. А з урахуванням підписа Резнікова ще й цікавішим стає питання щодо складу «організованого злочинного угрупування».

До відома стурбованих захисників Резнікова. Всі скріни з документів, які замміністра Шарапов офіційно надав народним депутатам на засіданні антикорупційного комітету ВР 23 серпня, та з сайту Верховної Ради.

Юрій Ніколов, Наші Гроші