Минобороны пошло дальше в переменах

Мнения
Юрий Николов, журналист и основатель проекта «Наші гроші»Фото: investigator.org.ua
Ну що, Міноборони пішло далі у змінах)) На Агентство оборонних закупівель Міноборони запрошують добре знайому мені Марину Безрукову Maryna Bezrukova, головну по закупівлям в «Укренерго» останніх років, пише у Facebook Юрій Ніколов, журналіст та співзасновник проекту «Наші гроші».

Під час вторгнення я пильно вдивлявся у найбільші закупівлі України. І до «Укренерго» у мене претензій фактично не було. Я навіть експеримент нещодавно провів – порівняв закупівлі «Енергоатому» і «Укренерго» на сотні мільйонів, які відбулись майже в один день https://nashigroshi.org/…/enerhetyky-opryliudnyly…/ Вгадайте хто показав нормальні ціни?)))
 
А ще я на своїх лекціях розповідаю історію боротьби з однією заточкою. В «Укренерго» виявили, що їхні технарі з давніх давен заточують тендери під акумулятори певного розміру від одного виробника. Бо класні і дешевші акумулятори просто не влізали у існуючі стелажі в рядок, на пару сантиметрів не поміщались)))) Да, їх просто не могли поставити поруч, тому купували на мільйони дорожчі))) Тоді тендерники «Укренерго» знайшли вихід –нову закупівлю акумуляторів інших розмірів організували разом з новими стелажами. І вийшло на чверть дешевше навіть з урахуванням стелажів.
 
В общім, нема нічого дивного у тому, що я торік запросив Марину Безрукову тренером у свою «Школу аналітиків», де ми вчили студентів шукати корупцію в тендерах.
 
Більше того, до «Укренерго» було і є прихильне ставлення наших західних партнерів. Бо вони чудово по своїм каналам розуміють для в Україні війна є можливостю щось стирити, а для кого – можливістю закріпити хороші практики.
 
«Енергоатому» така прихильність не світила. Тож рік тому силовики почали шебуршать по всім закоулкам в пошуках компромату. І нарили закупівлю бронежилетів у перші місяці вторгнення. Пам’ятаєте як всією країною тоді шукали броніки хто де міг? От коли ворог якраз йшов на Київ «Укренерго» змогло купити кілька сотень бронежилетів для військових по 16 500 грн з ПДВ. Саме тоді Міноборони купувало броніки по 30 000+, а Резніков розповідав, що попередник лишив йому пусті склади і спробуйте купити дешевше, коли ворог стоїть в Ірпіні.
 
Але слідчі причепились, що 16 500 це всьоравнодорого. Бо фірма-постачальник продала бронежилети комусь дешевше, ніж «Укренерго». Зрештою до справи підключили навіть НАБУ. Детективи заарештували телефон Безрукової, допитали і… І я не знаю куди і як всі будуть відпетлювати від тієї справи тепер))) Ладно, придумають. Просто щоб ви розуміли – ця справа у якості компромату – це фактично як визнання)))
 
З огляду на те, який обсяг збройних закупівель у Агентства, і те скільки там раніше пиляли чи намагались прикурити https://nashigroshi.org/…/top-tendery-tyzhnia…/ я абсолютно переконаний, що какашки ще будуть з’являтись.
 
Але зрозумійте одне. Цей напрямок так само «прострілюється» американцями, як і ринок незбройних закупівель, куди нещодавно призначили Арсена Жумаділова попри супротив корумпованого діп-стейту.
Тому зміни будуть. І іскрити буде.
*********************
На фото замміністра економіки Надія Бігун у грудні 2023 року нагороджує Марину Безрукову премією Prozorro Awards 2023 в номінації «Закупівельник, який відкрив найбільшу кількість своїх закупівель».