Прокуратура АРК: скандальне перезавантаження

Гюндус Мамедов, прокурор АРК

У прокуратурі АРК йде, схоже, повна зміна керівництва, а, можливо, і основного ядра співробітників. Після несподіваного навіть для колективу прокуратури призначення її очільником Гюндуза Мамедова, послідували призначення на вакантні на той час посади першого заступника і заступника, якими стали Микола Іванець та Олег Валендюк. Як стало відомо Центру журналістських розслідувань, у відпустку раптово пішов заступник прокурора Петро Коваленко і, не виключено, що після відпочинку він полишить посаду за власним бажанням, а то й зовсім звільниться з органів прокуратури.    

За майже два роки після відновлення діяльності прокуратури АРК її співробітникам вдалося довести до суду поки що дві справи — за звинуваченням у державній зраді нині судять двох колишніх депутатів: Верховної Ради Криму — Василя Ганиша і Севастопольської міськради Володимира Галичія. 

За злою іронією долі, двоє процесуальних керівників розслідування справи Василя Ганиша тепер самі підслідні — за підозрою у вимаганні хабаря у екс-депутата у 45 тисяч доларів за пом якшення статті обвинувачення. Виглядає так, наче саме ця справа стала детонатором кадрової лихоманки у прокуратурі автономії. Ще до початку скандалу з органів прокуратури пішов перший заступник керівника органу Олексій Калина, а в його розпал — і сам прокурор Криму Василь Синчук.

screenshot_53

Василь Синчук, екс-прокурор АРК

Однак, скоріше за все, ці події стали каталізатором кадрових змін, до яких у Генпрокурора раніше просто руки не доходили. Це з одного боку. З іншого, досі  прокуратура Криму, позбавлена доокупаційної привабливості і ресурсів, особливу цікавость у пошукувачів посад не викликала. І от маємо активний і поки що до кінця не зрозумілий рух на перезавантаження прокуратури АРК. 

Відставка Василя Синчука, під керівництвом якого , власне, і відновлювалась робота прокуратури автономії «в екзилі», стала несподіванкою. Вірніше, спочатку стало відомо про призначення колишнього одеського прокурора Гюндуза Мамедова прокурором АРК і його представлення колективу куратором відомства — головним військовим прокурором Анатолієм Матіосом.  А про рішення звільнитись із органів прокуратури Василь Синчук повідомив Центру журналістських розслідувань телефоном.

2 вересня Юрій Луценко визначився із заступниками прокурора АРК. Посаду заступника отримав колишній багаторічний прокурор Голосіївського району Микола Іванець, який кілька років тому вже вийшов на пенсію і викладав у Національній академії прокуратури, тож його повернення викликало у прокурорських колах подив. А от призначення першим заступником прокурора Криму Олега Валендюка викликало новий скандал.

До Революції гідності він займав посаду заступника начальника Головного управління представництва в суді, захисту інтересів громадян та держави при виконанні судових рішень Генеральної прокуратури України, тож підпадав під люстрацію. Однак завдяки судовому рішенню, яке зобов язало ГПУ утриматись від звільнення Валендюка, він залишився працювати першим заступником столичного прокурора, а потім і виконуючим його обов язки — після того, як її очільник Юлдашев був звільнений за законом про люстрацію! Примітно, що Генпрокуратура не лише не оскаржувала рішення суду про заборону їй звільнити Валендюка, а взагалі не брала участь у судових засіданнях і заперечення на позов не подавала. 

6 вересня департамент з питань люстрації міністерства юстиції оприлюднив інформацію, де зазначено, що генеральний прокурор України Юрій Луценко був повідомлений щодо цієї ситуації, оскільки ще за місяць до призначення Валендюка на посаду у прокуратурі АРК ГПУ було надіслано звіт, «де в пункті 3.3. викладена інформація щодо Валендюка О.С.» 

Олег Валендюк, перший заступник прокурора АРК

Олег Валендюк, перший заступник прокурора АРК

Цікаво, що Олег Валендюк також подавав документи на участь у конкурсі на посаду директора Державного бюро розслідувань, його першого заступника і заступника. Цю інформацію Громадська рада при Мінюсті отримала від секретаріату Кабінету міністрів. 

«Зазначаємо, що призначення особи, яка відповідає люстраційним критеріям, на посаду першого заступника прокурора Автономної Республіки Крим,  та його подальше прийняття на будь-яку з вищенаведених посад, суперечить Закону», — говориться у повідомленні департаменту на сайті міністерства юстиції. 

Ніякої реакції з боку ГПУ на звернення департаменту з питань люстрації та публічні заяви його директорки Тетяни Козаченко наразі не послідувало. 

«Бездомний і безколісний»

Варто нагадати,  що на початку року журналістські розслідування поставили під сумнів достовірність данних декларації про доходи Олега Валендюка, вірніше, їх відсутність. Декларацію про доходи, отримані Валендюком у 2014 році, можна назвати майже стерильною — жодних даних про житло, автозасоби, рахунки, фінансові зобо вязання. Декларації за 2015 рік у вільному доступі знайти не вдалося. Між тим, за даними держреєстрів, родина прокурора має бізнес-активи у Вінницькій області. Наш колега Роман Бочкала у березні зміг поспілкуватись із батьком прокурора Сергієм Валендюком у Вінниці, на порозі квартири, у якій, за словами Валендюка-старшого, син також має частку.

screenshot_56

Сергій Валендюк, батько першого заступника прокурора АРК Олега Валендюка

Корр.: А сын ваш не проживает?

— Приезжает, живет… Все. Его доля есть.

О бизнесе:

— Я не являюсь сегодня владельцем ОМЗ

Корр.: Вы продали?

— Много лет назад…

Корр.: На сегодняшний день у вас ничего нет?

— А зачем вам знать. Я отвечаю на конкретный вопрос…

Попри запевнення Сергія Валендюка про відсутність активів у ТОВ «ОМЗ», маємо констатувати, що державний реєстр ці слова спростовує. Ми знайшли три діючі команії, де він є і засновником, і кінцевим бенефіціаром. Особливу цікавість викликало ПАТ Могилів-Подільський машинобудівний завод, де кінцевими бенефіціарами держреєстр вказує Сергія Валендюка та Андрія Олонічева, які опосередковано, через пов язані ТОВки, володіють великими пакетами акцій. За даними SMIDA, 43,38 відсотків акцій ПАТ належить ТОВ «ОМЗ, а найбільша доля у його стутному капіталі (близько 77 %) належить саме Сергію Валендюку. Він же в ЄДР вказаний і як керівник товариства.

 

14256811_1085234761559832_675384270_n

Як виявилось, цей завод, що виробляє устаткування для млинів та елеваторів,  зараз активно встановлює міцні зв язки у Росії — із підприємством «ПитерЪэнергомаш».

На сайті МПМЗ повідомляється про ділову зустріч у Санкт-Петербурзі 10 червня цього року директора українського заводу Григоренка із підприємцями Російської федерації. І цитату із виступу Олександра Григоренка:

«Мы сегодня заинтересованы и открыты для установления и развития долгосрочных экономических отношений между Россией и Украиной, которые носят взаимовыгодный характер для обеих стран», — подчеркнул Александр Михайлович(Григоренко — ред.).

14273534_1085232388226736_409283927_o

На час публікації цього матеріалу Центру журналістських розслідувань, на жаль, не вдалося взяти коментар у нового прокурора АРК Гюндуза Мамедова: дві доби тому, пославшись на велику зайнятість, він обіцяв перетелефонувати пізніше. Сподіваємось, що до моменту публікації продовження наших досліджень про реальні та задекларовані статки нового керівництва прокуратури Криму, Гюндуз Айдинович знайде час для інтерв ю.