Бизнесовые тайны острова Джарылгач

Публикации
Остров Джарылгач Фото: skadnews.in.ua

Рядом с городом Скадовск, на сорок километров протянулся самый большой необитаемый остров Центрально-Восточной Европы — Джарылгач. Его территория имеет статус Национального природного парка «Джарылгачский» и охраняется законом Украины.

Долгое время остров был закрыт для посещения туристами, однако бизнес сделал свое дело и он был открыт для массового посещения и отдыха на заповедной территории. До острова в свое время можно было добраться только маломерными катерами и парусными яхтами, однако в последние годы к острову начали курсировать и большие теплоходы. Как оказалось, этот бизнес в Скадовске монополизирован, поэтому мы решили узнать, насколько он законный и безопасный для пассажиров — курортников, которые тысячами едут отдыхать на Джарылгач.

Перевізник

Дістатись до острова Джарилгач можна з двох причалів у Скадовську. З першого причалу №383, де стоять малі судна, на острів курсують поодинокі яхти. А основна кількість туристів потрапляє на острів з другого причалу — №380, що належить ТОВ «Скадовськ-Марина», яке заснувало однойменний яхт-клуб, і теплоходами, які воно орендує у держаного підприємства.

Директором фірми є Євген Акулович. На жаль, нам не вдалося взяти інтерв’ю у пана Акуловича щодо фактів, виявлених нами у даному розслідуванні, хоча у телефонній розмові згоду на зустріч він надав. Однак протягом наступного місяця Євген Акулович так і не вийшов на зв’язок для проведення інтерв’ю. 

Євген Акулович, директор ТОВ «Скадовськ-Марина» Фото: радіо «Куреш»

Засновниками та головними бенефіціарами ТОВ «Скадовськ-Марина» у державному реєстрі зараз вказані син Євгена Акуловича – Кирило Акулович, який прописаний у Кривому Розі, де в батька також є бізнес, та Сергій Максимов — приватний підприємець, колишній депутат Скадовської міської ради, який був і серед перших засновників фірми.

Розташування яхт-клубу «Скадовськ-Марина» Фото: www.wikimapia.org 2011 р.

Восени 2006 року ТОВ «Скадовськ-Марина» отримало в оренду дві земельні ділянки загальною площею у 2,34 гектара поруч із Скадовським морським торговим портом і збудувало причал (ділянки не оцифровані і на кадастровій карті не позначаються).

Орендована ТОВ «Скадовськ-Марина» земельна ділянка та причал №380 Фото: скан з Кадастрової карти України

Саме з причалу №380 і відбувається щорічна сезонна навігація до острова Джарилгач.

Десятки маломірних суден, які входять до яхт-клуб «Скадовськ-марина», переправляють туристів на острів.

Як свідчать перевірки головного управління ДФС у Херсонській області, не всі перевізники сплачують податки. Ми ж вирішили перевірити законність і безпечність пасажирських перевезень, які здійснює ТОВ «Скадовськ-марина». Факти, виявлені у ході журналістського розслідування вражають кількістю порушень правил судноплавства та пасажирських перевезень.

«Флотилія» «Скадовськ-марина»

У 2016 році ТОВ «Скадовськ-марина» взяло в оренду (бербоут-чартер) у ДП «Адміністрація річкових портів України» теплохід «ОМ-103» та з наступного року запустило регулярні пасажирські перевезення на острів Джарилгач. У 2016 році ТОВ «Скадовськ-марина» купує теплохід «АННА ІІ», а цього року «флотилія» товариства поповнюється ще одним теплоходом — «ОМ-104», орендованим у «Адміністрації річкових портів».

«Ура, тепер у нас два комформательних теплоходи», — такий допис і відео з’явились 22 липня цього року на сторінці яхт-клубу у Фейсбук.

Теплохід «ОМ-103» Фото: Facebook Яхтклуб Скадовск-марина

Крім того, у перевезеннях курортників на острів бере участь ще одне судно – «УДК-0305», з якого і почнемо розповідь про флотилію «Скадовськ-марина».

У соціальних мережах та ЗМІ час від часу шириться інформація про нелегальні перевезення на острів пасажирів цим катером, який відомий курортникам за іншою назвою — «Плавучая ива». Упродовж дня — між рейсами — воно працює на острові як кафе-бар.

Судно «УДК-0305» Фото: радіо «Куреш»

Це судно було збудоване ще у 1963 році, тож цьогоріч «відсвяткувало» свій 55-річний ювілей. На наш інформаційний запит стосовно судна «УДК-0305» Регістр судноплавства України повідомив, що воно має всі необхідні документи про придатність до плавання та вказав його регістровий номер та клас судна: «регістровий номер – SRU 308517; клас судна (КМ)+П4 ЗП Т2 О прог.».

Розшифруємо ці літери і цифри з допомогою «Правил класифікації та будування малих прогулянкових суден».

«(КМ)» – це абревіатура, яка свідчить, що це судно проектувалось та було збудоване під наглядом Регістру. «П4» означає, що це судно відноситься до не морського типу, воно може ходити лише у «Захищених водах», маючи клас конструкції «D». «Т2» означає, що це судно придатне до плавання лише у літній період та в літній зоні. «О» призначається для суден, які мають право виходити у води лише у денний час, таке обмеження діє лише для суден категорії «D». Припис «прог.» — означає, що це судно може використовуватись лише у некомерційних цілях відпочинку на воді.

Відповідно до пункту 1.2 «Правил класифікації та будування прогулянкових суден», судно «УДК-0305» за своїм видом класифікації може перевозити на борту не більше 12 осіб, а також не може використовуватись як морське судно, що є грубим порушенням наказу міністерства транспорту України про «Правила судноплавства у внутрішніх водних шляхах України».

«Скадовськ-Марина» у курортний сезон активно використовує це судно для перевезення туристів на острів Джарилгач, і перевозять на ньому далеко не 12 осіб. Ми отримали відео, на якому зафіксовано, як 3 червня 2018 року з судна «УДК-0305» на острів висадились 72 пасажири. Отже, зафіксовано перевантаження судна у шість разів від його допустимої норми. На судні, як стверджують очевидці, немає навіть такої кількості рятувальних жилетів.

Перевантаження судна «УДК-0305» Фото: скрін з відео радіо «Куреш»

Автори були свідками, як з 22 червня по 9 липня 2018 року це судно приходило вранці на острів Джарилгач із значним перевантаженням, і з таким же перевантаженням йшло до Скадовська увечері. Іноді воно залишалось на острові на нічну стоянку, що ймовірно є порушенням прикордонного режиму у цих водах, оскільки судна, необладнані радіолокаційними відбивачами, не можуть знаходитись вночі за межами 2 морських миль (3,2 кілометри).

Перевантаження судна «УДК-0305» неодноразово фіксувалось місцевими активістами упродовж кількох років. У 2016 році судно мало не пішло на морське дно разом з пасажирами на борту через те, що вийшло у море під час шторму.

Відео з YouTube-каналу Vesti Kherson

Попри такі кричущі порушення правил перевезення пасажирів та судноплавства, «УДК 0305» й досі курсує до острова Джарилгач. Курортників, яких перевозять цим судном, у соцмережах вже прозвали «смертниками».

30 липня 2018 року ми надіслали запит до Укртрансбезпеки з приводу надання ліцензій цьому судну, після чого воно тимчасово припинило перевезення людей і почало використовуватись Євгеном Акуловичем лише як кафе, хоча відповідно до своєї класифікації «прог.», не може використовуватись у подібних комерційних цілях.

Інформація, надана у відповідь на наш запит Укртрансбезпекою, вражає. Виявляється, що це судно не зареєстроване в Державному судновому реєстрі України та у Судновій книзі України. До цих реєстрів не вносяться судна, які втратили право плавати під державним прапором України, судна, які загинули та зникли безвісти, та ті, що визнані непридатними до плавання.

У Регістрі суден малого флоту власником цього судна вказаний Стеценко Микола Олександрович, а приписане воно до причалу у селі Нагорне Світлогірського району (Кременчук) і відноситься до типу суден «Костромич» (однопалубний гвинтовий буксир). Подібний катер «Іволга» три роки тому через перевантаження пасажирами майже удвічі пішов на дно поблизу берегів Затоки Одеської області. В результаті катастрофи загинуло 20 осіб.

Минулого року при будівництві причалу на острові Джарилгач судно «УДК-0305» буксирувало зі Скадовська плавучий понтон, який потонув у фарватері Джарилгацької затоки.

«УДК-0305» з понтоном у Джарилгацькій затоці Фото: скрін відео з YouTube-каналу Наталії Буримович

Понтон так і не був піднятий з дна, хоча становить потенційну небезпеку: при заході великих суден до Скадовського порту існує ризик їх зіткнення через малі глибини та значні розміри понтону — довжина 12 метрів, ширина 2,8 і 1,2 метра. Управління Укртрансбезпеки повідомило, що в курсі цього інциденту, але про зобов’язання винуватця аварії підняти з морського дна затоплений понтон нічого не відомо. Вірогідно, Укртрансбезпека не може цього зробити, оскільки судно, яке працює для Євгена Акуловича є свого роду «летючим голландцем» — воно йому не належить та ним офіційно не орендується, та й взагалі, не має знаходитись у Джарилгацькій затоці.

Примітно, що Євген Акулович є керівником Скадовської районної організації «Товариства рятування на водах України» і, відповідно до атестації товариства, міг би вирішити питання підйому затопленого понтону. Але чомусь не вирішує.

Наразі перевезення на острів Джарилгач фактично монополізовані ТОВ «Скадовськ-Марина». Ще минулого року у туристів був вибір у перевізниках, на острів ходив ще один теплохід «ОМ-104», який на правах бербоут-чартеру використовувався ПП «Солекс». У 2016 році Укртрансбезпека арештувала судно через протікання масла, а Адміністрація річкових портів України через суд розірвала договір оренди з ПП «Солекс». На один рік його передали в оренду ФОП Федорченко, а потім, попри судове рішення, Адміністрація річкових портів передала судно разом з усім майном компанії «Солекс» ТОВ «Скадовськ-Марина».

Судно «ОМ-104» Фото: www.marinetraffic.com

Як повідомила юристка ПП «Солекс» Наталя Буримович, на судні залишилось їхнє майно на суму 1,6 млн. гривень, за повернення якого підприємство тепер і судиться.

Крім того підприємство має, фігурально кажучи, досить непрості стосунки і з керівництвом управління Укртрансбезпеки: у 2016 році Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом вимагання ним хабара у керівника «Солекс». Цитуємо за ухвалою суду:

«Досудовим розслідуванням встановлено, що начальник Чорноморського міжрегіонального управління Державної служби України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпеки) ОСОБА_2 за попередньою змовою із виконуючим обов’язки начальника відділу Чорноморського міжрегіонального управління Уктрансбезпеки ОСОБА_3 вимагають від представника ПП «Солекс» ОСОБА_4 неправомірну вигоду в сумі 50 тисяч гривень за невтручання в законну підприємницьку діяльність приватного підприємства, одним із видів діяльності якого є здійснення пасажирських перевезень морським транспортом — теплоходом «ОМ-104».

Крім того, в ході розслідування встановлено, що співробітниками Чорноморського міжрегіонального управління Уктрансбезпеки з метою перешкоджання діяльності ПП «Солекс» та заборони здійснення пасажирських перевезень з м. Скадовськ до острову Джарилгач, здійснювались огляди транспортного засобу — теплоходу «ОМ-104» та складались акти перевірки судна»».

Зазначимо, що вироку у цій справі ще немає. Начальник Чорноморського управління Укртрансбезпеки Ігор Пастух продовжує працювати на цій посаді. Саме йому голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв доручав  взяти на контроль інформацію щодо незаконних перевезень туристів на острів Джарилгач. Результат, як бачимо, своєрідний — ТОВ «Скадовськ-марина» тепер монополіст із перевезень на острів, а судно єдиного конкурента дісталось йому.

Капітана та старшого механіка на судно наймала дружина Акуловича-старшого — Наталя Шуліна, у видах діяльності її як ФОП є здійснення туристичного бізнесу та морських пасажирських перевезень. На Наталю Шуліну оформлений і готель «Black Sea» на набережній Скадовська.

Фото готель «Black Sea» Фото: радіо «Куреш»

Ймовірно, що минулого літа «ОМ-103»» здійснювало пасажирські перевезення без відповідної ліцензії. 10 липня 2017 року управління Укртрансбезпеки відмовило ТОВ «Скадовськ-Марина»» у видачі ліцензії на пасажирські перевезення, відповідний наказ підписаний тодішнім головою Укртрансбезпеки М. Ноняком, якого невдовзі відсторонили від посади. Через місяць, 8 серпня,  в.о. голови Укртрансбезпеки В.Дідківський ліцензію видав.

Іще одна невелика деталь, але з душком. Як повідомили у Скадовському морському торговому порту, теплоходи, які орендує «Скадовськ-марина» заходять до порту, приблизно, один раз у 20 днів, але повинні робити це утричі частіше — аби зливати фекальні води. Пасажиромісткість суден ОМ-103 та ОМ-104 – 260 чоловік, «Анна ІІ» — 90 чоловік і здійснюють вони в день іноді по два рейси. Тож, куди діваються фекалії із суден, які перевозять в день майже по тисячі туристів, можна тільки здогадуватись.

Згідно інформації ресурсу із відстеження суден на карті AIS MarineTraffic, інформація про переміщення судна «ОМ-104» (AIS: 4287) у водах Джарилгацької затоки, відсутня. Тобто, теплохід здійснює перевезення пасажирів з вимкненою навігацією. Такі дії є грубим порушенням Міжнародної морської конвенції. За увесь літній період судно «ОМ-104» лише один раз увімкнуло радіонавігаційну систему, до цього вона вмикалась рівно рік тому.

Причал на острові Джарилгач Фото: радіо «Куреш»

У «флотилії»» Акуловичів є ще одне судно — маломірний катер Doral 270 SC для сімейних подорожей на острів Джарилгач. Зараз такий ужитий катер коштує трохи більше мільйона гривень, тож бізнес, треба розуміти, йде добре.

Особистий катер Євгена Акуловича Фото: радіо «Куреш»

На один із наших інформаційних запитів, що стосуються суден «Скадовськ-марина», ми відповіді не отримали і були змушені звернутись до Уповноваженого з прав людини ВРУ зі скаргою. Мова про персонал, який обслуговує судна та точки харчування на острові. За нашою інформацією, яку ми й намагалися перевірити, Євген Акулович домовився із керівництвом Херсонського морехідного училища рибної промисловості про направлення на практику на теплоходи студентів цього навчального закладу. Як спостерігав автор, хлопці, крім обов’язків матросів, виконують ще й роботу офіціантів і не тільки — насипають їжу на суднах, перекочують бочки з пивом та прибирають кафе «Плавучая ива». Директор училища Костянтин Стасюк, як повідомила нам його секретар, усно відмовив у наданні відповіді на наш запит. Офіс омбудсмена за нашою скаргою направило звернення до Національної поліції України про перевірку даного факту з перешкоджання журналістській діяльності.

Причали

Аби висаджувати туристів на острів Джарилгач, які дістаються із Скадовська теплоходами від причалу №380, там також необхідний причал. За законодавством, це гідротехнічна споруда, що має бути внесена до відповідної Бази даних Регістру судноплавства України, а експлуатуюча його особа — отримати відповідне свідоцтво, яке щороку підтверджується Державною службою з безпеки на транспорті (Укртрансбезпека).

ТОВ «Скадовськ-Марина» збудувало причал на острові Джарилгач, куди й висаджують туристів перевізники.

Ми перевірили Базу даних гідротехнічних споруд і не знайшли там жодної інформації про причал на острові Джарилгач. У реєстрі зазначено, що ТОВ «Скадовськ-Марина» належить лише один причал — у Скадовську.

На наш інформаційний запит Укртрансбезпека повідомила, що причали, зазначені у інформаційному зверненні (Причал №380 та причал на острові Джарилгач — ред.) мають усі відповідні документи на їх безпечне функціонування. Перевірка причалів, які належать ТОВ «Скадовськ-Марина»», здійснювалась у поточному році. Запитувані копії відповідних документів Укртрансбезпека не надіслала.

Разом з тим, міністерство інфраструктури України у своїй відповіді на наш запит повідомляє, що на дану фірму зареєстровано лише один причал — той, що знаходиться у Скадовську, а на острові Джарилгач не зареєстровано відповідної гідротехнічної споруди.

Управління ДАБІ у Херсонській області також повідомило, що в Єдиному реєстрі документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, інформація про причал на острові Джарилгач не міститься.

Виходить одне з двох: або Укртрансбезпека видала дозвільні документи на експлуатацію причалу, що розташований на острові Джарилгач незаконно, адже він відсутній у Базі гідротехнічних споруд , або ж надала нам недостовірну інформацію.

Причал на острові Джарилгач Фото: радіо «Куреш»

Щоденно на острів Джарилгач, на не зареєстрований у Базі даних гідротехнічних споруд причал висаджують близько тисячі відпочивальників. На нього у 2017 році висаджувалась і комісія Укртрансбезпеки, яка прибула на острів після інциденту з теплоходами, які сіли на мілину і не змогли вивезти з острова відпочивальників. Факти «про неприпустимість незаконних здійснень рейсів з причалу «Скадовськ — Марина» №380, про незаконне і несанкціоноване будівництво причалу в районі Маяків» озвучувалась на нараді у Скадовській РДА ще у 2016 році. Тоді ж перший заступник голови Скадовської держадміністрації Сергій Павленко повідомляв, що і причал №380 у Скадовську будувався з порушеннями, оскільки Євген Акулович подав до ДАБІ один проект, а збудував за іншим.

Допис Сергія Павленко у Facebook, 2016 рік

У червні 2016 року Євген Акулович в газеті «Голос України» спростовував інформацію про незаконність будівництва причалів.

«Почнемо з того, що проект реконструкції причалу узгоджувався у всіх інстанціях, в тому числі і в райдержадміністрації. Просто нею тоді керували інші люди, які хабарів не вимагали — розуміли, що причал потрібен для розвитку спорту і туризму в Скадовську. А щодо безпеки та готовності причалу до роботи, то його обстежили фахівці Регістру судноплавства України і видали позитивний висновок», — заявляв Євген Акулович.

Між тим відомо, що в червні 2016 року Новокаховська прокуратура у 2016 році відкрила кримінальне провадження №42016231070000079 за ознаками ч.1 ст.197-1 КК України — самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво. І мова йшла саме про ділянку з причалом №380. Прокуратура подавала клопотання до суду щодо призначення позачергової перевірки додержання законодавства та визначення розміру шкоди, завданої в результаті самовільного зайняття земельної ділянки і здійснення самовільного будівництва на території причалу №380 в м. Скадовську, який належить ТОВ «Скадовськ-Марина». Однак слідчий суддя Скадовського райсуду Шульга К.М. відмовив у задоволенні клопотання прокурора. І ця ухвала — єдиний документ у цій справі, опублікований у Єдиному реєстрі судових рішень. Тож доля справи — невідома, а причал функціонує. І не тільки №380, а й незареєстрований на острові Джарилгач.

Фото: скрін з Бази даних гідротехнічних споруд

Причал №380 у м. Скадовськ Фото: радіо «Куреш»

Зайве говорити, що перелічені у цьому матеріалі порушення потенційно небезпечні і можуть призвести до численних жертв серед відпочивальників, а тому необхідно вжити всіх законних заходів із усунення ризиків для безпеки пасажирів, які користуються послугами ТОВ «Скадовськ-Марина».

Але це ще не всі таємниці, які зберігає острів Джарилгач. Про іншу тіньову сторону «українських Мальдівів», як його називають на сторінці ТОВ «Скадовськ-марина», ми розповімо у наступній частині розслідування.

Від редакції:  ІА Центр журналістських розслідувань опублікує позицію Євгена Акуловича щодо фактів, викладених у розслідуванні Рустама Авдєєва «Бізнесові таємниці острова Джаралгач», якщо він все-таки виявить бажання скористатись своїм правом на відповідь.