Кто и как продвигает идеи «русского мира» в Херсоне

Публикации

Вооруженная агрессия России против Украины началась с вероломной оккупации АР Крым и Севастополя в феврале 2014 года и, не встретив сопротивления, переросла в боевые действия на Востоке Украины. Зафиксированный на данный момент результат — попытка аннексии Крыма и создание квази-«республик» на оккупированных территориях Луганской и Донецкой областей. Известно, что аппетит российского режима по поглощению Украины был значительно больше. И если наложить на карту «Новороссии» деятельность пророссийских организаций и создание сетей на Юге и Востоке Украины в 2011-2013 годах, то спланированность и целенаправленность действий Кремля становится очевидной. К сожалению, постфактум.

«Русская матрешка»

Перед тим, як втілювати свої агресивні плани, Росія зазвичай починає масштабну інформаційну диверсію. Найкраща «схованка» для справжніх цілей — культурні проекти та наголос на демократичних цінностях, як то свобода слова, розвиток культури, захист рідної мови. Саме з такою метою у червні 2007 року Указом президента РФ Володимира Путіна було створено орган, що став гаманцем інформаційних війн РФ за кордоном — Фонд «Русский мир». Величезні фінансові потоки почали виділятися фондом на фінансування різноманітних культурних проектів за межами Росії, начебто для популяризації російської мови та літератури, насправді — для підтримки проросійських організацій та політиків та просування пропаганди.

У 2008 році тодішній президент РФ Дмитро Медведєв створює ще один орган — Федеральне агентство у справах СНД, співвітчизників, які проживають за кордоном, і з міжнародної гуманітарної співпраці, або скорочено — Россотрудничество. Його засновником є міністерство закордонних справ РФ. Історія цієї державної структури бере свій початок ще у 1925 році, тоді вона називалась ВОКС (рос. — Всесоюзное общество культурных связей за рубежом), у 1958 році була перейменована у Союз радянських товариств дружби і культурного зв’язку з зарубіжними країнами. Цей Союз мав своє представництво і у НДР, у Дрездені, де до 1990 року під прикриттям працював офіцер КДБ Володимир Путін.

Фонд «Русский мир» у всьому світі відкрив сотні своїх локальних центрів. В Україні, судячи із даних мапи на сайті Фонду, їх було створено близько 20-ти і зосереджені вони, в основному, на Півдні та Сході. Сприяння відкриттю кабінетів «Русского мира» у школах, бібліотеках та університетах до 2014 року надавав тодішній міністр освіти Дмитро Табачник.

Скрін із сайту www.russkiymir.ru

У 2015 році в інтерв’ю газеті «Известия» виконавчий директор Фонду «Русский мир» Володимир Кочін говорив: «Если нам дадут большие бюджеты — везде будет русский флаг».

Він повідомив, що нове керівництво міністерства освіти та науки України заборонило Фонду співпрацювати з навчальними закладами. Попри те Фонд продовжує працювати в Україні: «В сущности, ничего не поменялось — мы продолжаем свою работу с нашими партнерами (как с указанными в этом документе, так и с другими). Преподавателей русского языка на Украине много, и их нужно поддерживать».

Автор надіслав інформаційний запит до міністерства освіти та науки України щодо заборони Фонду «Русский мир» вести діяльність у навчальних закладах, однак відповідь по суті на момент публікації не отримали. 1 жовтня автору повідомили, що запит «перекваліфікували» на звернення громадян, тож відповідь даватимуть впродовж 30 днів. А 9 жовтня датовано лист директора департамента, яким повідомляється, що запит переадресовано Херсонській міськраді. Центр журналістських розслідувань та Радіо «Куреш» опублікують усі відповіді — якщо вони врешті надійдуть.

«Русский мир» повзе по Україні

Аналіз інформації, розміщеної у розділі «Гранти» сайту «Русского мира», свідчить про те, що Фонд до сьогодні фінансує українські громадські організації, благодійні фонди та інші формування. Грантоотримувачами коштів з «Русского мира», за нашими підрахунками, були і є більше 150 громадських об’єднань. У цьому розділі є перелік як підтриманих проектів, так і тих, чия заявка перебуває на розгляді.

Скрін із сайту www.russkiymir.ru

Всеукраїнська громадська організація «Русская школа», що регулярно отримує гранти із Москви, діє у 20 регіонах України. Основні завдання, які вона виконує, як вказано на сайті організації , варті цитування (подаємо мовою оригіналу):

«- создание оптимальных условий для изучения русского языка и литературы, истории, культуры народов Российской Федерации;
— внедрение в учебно-воспитательный процесс учебных заведений Украины достижений педагогической науки Российской Федерации;
— укрепление учебно-материальной базы учебных заведений Украины с русским языком преподавания;
— установление контактов между учебными заведениями Украины и Российской Федерации;
— популяризация русского языка в учебных заведениях с украинским языком обучения».

Головою правління «Русской школы» є Олександр Кондряков. У 2019 році ця ГО чекає на схвалення чотирьох проектів, минулого року «Русский мир» підтримав шість їхніх проектів, а з 2014 по 2017 роки — 16 проектів.

Олександра Кондрякова вже неодноразово звинувачували в антиукраїнській діяльності, зокрема, у 2016 році його організація розповсюджувала в українських школах пропагандистський журнал «Русская школа», які надходили до шкільних закладів освіти раз у квартал, не дивлячись на те, що керівництво цих закладів не передплачувало цей часопис.

На урочистій церемонії відкриття XII Асамблеї «Русского мира» у 2018 році Кондрякова нагородили почесним знаком Фонду «За активну роботу з просування російської мови і гуманітарне співробітництво». Кондряков також є президентом «Міжнародного педагогічного клубу», який також є грантером фонду «Русский мир». Кошти надаються на випуск журналу «Русская словесность в школе».

Олександр Кондряков є також директором Міжнародного музичного фестивалю-конкурсу музики та співу «Бархатный сезон». Він щорічно проводиться у Херсоні за кошти фонду «Русский мир» на базі Херсонської дитячої музичної школи №3, директором якої є Ігор Полєвіков. Гала-концерт цьогорічного конкурсу відбувся 29 вересня на сцені Херсонського музичного училища, де Кондряков особисто нагороджував переможців.

Олександр Кондряков (зліва) та Ігор Полєвіков (справа) Фото: Facebook

На фінансову допомогу «Русского мира» очікує Харківський обласний благодійний фонд «Академія». Він заснований Валентиною Астаховою та працює при Харківському гуманітарному університеті «Народна українська академія». Валентина Астахова досить відома своєю проросійською діяльністю, була ініціаторкою відкриття Російського культурного центру та проведення акції «Георгиевская ленточка» у Харкові. Університет, ректором якого є Валентина Астахова, впроваджує в життя спільні із Росією освітні проекти.

Фото: www.nua.kharkov.ua

Отримує гранти від фонду «Русский мир» і Всеукраїнський благодійний фонд «Слов’янські цінності», зареєстрований у м. Києві. Два його засновники є функціонерами «Всеукраїнського громадського руху «Український вибір — право народу» Віктора Медведчука. Андрій Павленко є керівником напрямку організаційного будівництва Руху «Український вибір — Право народу», а Євген Бакланов — міжрегіональний координатор, керівник планового відділу, координатор з роботи із Всеукраїнськими тематичними клубами партії Віктора Медведчука. Гранти від РФ, БФ «Слов’янські цінності» отримує стабільно, однак на що він витрачає — не повідомляється. Зокрема, БФ «Слов’янські цінності» отримав від фонду «Русский мир» п’ять грантів у 2018 році, з 2015 по 2017 — чотири гранти, а цього року чекає на схвалення ще трьох грантів.

Громадська організація «Об’єднання співвітчизників« Мирні ініціативи — розвиток», засновником якої також є Євген Бакланов, теж фінансується фондом «Русский мир». Ця організація, згідно її ж інформації, займається міграційною діяльністю — надає допомогу внутрішньо переміщеним особам із зони АТО. У цьому році ця громадська організація подала до Фонду «Русский мир» три проекти, на які чекає схвалення. З 2014 року отримали шість грантів «Русского мира».

«Русский мир» у Херсоні

У 2011 році ректор Херсонського державного університету Юрій Бєляєв підписав угоду про співпрацю між ХДУ та фондом «Русский мир» і вже у травні 2012 року було відкрито «Русский центр» при університеті.

Зліва направо: Олександр Ходосовцев — ректор ХДУ з 2012 року, Василь Істратов — заступник виконавчого директора фонду «Русский мир», Володимир Сальдо — Херсонський міський голова з 2002 по 2012 р., Петро Коваль — настоятель Катерининського собору МП УПЦ та Юрій Бєляєв — ректор ХДУ з 1996 по 2011 рр. Фото: russkiymir.ru

На відкритті центру Василь Істратов, перший заступник виконавчого директора правління Фонду «Русский мир» сказав: «Уверен, открытие Русского центра в Херсоне придаст дополнительный импульс развитию отношений между нашими странами, будет способствовать популяризации русского языка и культуры как важных элементов мировой цивилизации, создаст новые возможности для образовательного и информационного взаимодействия».

На важливості відкриття центру наголосив і тодішній ректор ХДУ Олександр Ходосовцев: «Сейчас мы пытаемся еще одним способом – гуманитарным – сохранить и укрепить те нити, которые нас тесно связывают с Россией, с братским русским народом»

На 2013 рік центр намітив чималий план роботи, в якому, як виявилося, були не тільки гуманітарні питання. Центр намагався пропагувати Митний союз з Росією на дебатах: «Куда дальше: зона свободной торговли с ЕС или Таможенный союз?», прив’язував Крим до Росії на науковій конференції: «Крым в контексте Русского Мира», організовував конкурси, фестивалі, такі як «Я люблю тебя, русское слово!», «Слово за нами», тижні російської культури з поїздками студентів до Москви.

Сторінка Руського центру і досі доступна на сайті університету.

Скрін із сайту Херсонського державного університету www.kspu.edu

У час Революції Гідності, окупації АР Крим і Севастополя та активної фази війни на Сході України Центр «Русского мира» продовжував свою діяльність у Херсоні і офіційно закрився 12 серпня 2014 року. Примітно, що тодішній міністр освіти України Сергій Квіт, не мав нічого проти продовження існування «Русского центру» при ХДУ.

У відповіді на інформаційний запит, у Херсонському державному університеті повідомили, що діяльність «Русского центру» не «припинена», а «призупинена», про що було повідомлено голову фонду «Русский мир». Отже, роботу центру просто поставили на паузу.

На сайті Фонду «Русский мир» зазначено п’ять херсонських партнерів: ГО «Центр російської культури» (керівник — Осьмінін Павло Єфимович), Херсонський обласний відділ Всеукраїнського товариства руської культури «Русь» (керівник — Федоровська Лада Костянтинівна), фізична особа — вчителька російської мови та літератури Бойко Вікторія Василівна, яка є керівником методичного об’єднання НВК №28, і Херсонська обласна громадська організація «Руський культурний центр» (керівник — Медведєв Роман Миколайович).

Та у цьому списку не вистачає ще однієї херсонської організації, що співпрацювала з фондом «Русский мир» та була учасником системи КСОРС (Координационных советов организаций российских соотечественников). Це — ГО «Центр Руської культури», зареєстрована за домашньою адресою Ігоря Полєвікова — директора Дитячої музичної школи № 3 м. Херсона та директора цієї ж організації.

Керівником українського КСОРСу був нардеп Вадим Колесніченко, який з 2014 року переховується від українських правоохоронних органів на території окупованого Криму і оголошений СБУ у розшук за підозрою у державній зраді.

До бази сайту «Миротворець» як «проросійські організації, створені агресором на території України перед початком російської агресії» потрапили три херсонські організації, які є учасниками системи КСОРС.

Важлива деталь: більшість із осіб, пов’язаних з російськими організаціями і коштами, працюють саме у сфері освіти міста Херсон. Тож познайомимось з ними ближче.

«Русский мир» у дитячому садочку №60

Громадська організація «Руська національна громада «Русичъ», що має налагоджену співпрацю із фондом «Русский мир», зареєстрована за адресою дитячого садочку №60.

У відповіді на наш інформаційний запит, начальник Управління освіти Херсонської міської ради Юрій Ніконов відповів, що, згідно пояснення директора Херсонського ясла-садка компенсуючого типу — центру розвитку дитини №60 Марини Вороніної, офіс ГО «Руська національна громада «Русичъ» на території закладу ніколи не знаходився та не знаходиться. Однак дивним виглядає той факт, що керівництво управління освіти не зацікавила інформація про реєстрацію юридичної особи на території дитячого садочку, яка офіційно там не орендує приміщення, і тому підтвердженням є Єдиний державний реєстр фізичних та юридичних осіб.

Керівником ГО «Руська національна громада «Русичъ» є Тетяна Олександрівна Кузьміч, яка також працює у сфері освіти — у комунальному вищому навчальному закладі «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради. Її ГО «Руська національна громада «Русичъ» була партнером колишнього Херсонського Центру «Русский мир», фінансувалася Фондом «Русский мир», а сама Тетяна Олександрівна є регіональним директором КСОРС і тісно співпрацювала з російськими державними структурами.

Ось як вона про це розповідала в інтерв’ю сайту «Единая Одесса». «Херсонский «Русичъ» выстроил активные взаимоотношения с Генеральным консульством РФ в Одессе, Представительством Россотрудничества. Нам помогают Московский Дом соотечественника, ОАО «Российские железные дороги», Фонды «Русское единство» и «Русский мир». Мы плотно работаем с представителями «родственных» структур российских соотечественников, с которыми мы объединяемся в «Русское Содружество» и в Координационных советах организаций российских соотечественников», — говорила Тетяна Кузьміч у довоєнному 2013 році.

На сайті фонду «Русский мир» ми знайшли публікацію про Тетяну Кузьміч для інформаційного порталу «Русский век», де вона прямо каже, що українських дітей необхідно «заразить» любов’ю до російської культури. Яким же чином? Стимулювати конкурсами та призами, серед яких — «тематичні поїздки на Меморіальний комплекс «35 -та Берегова батарея» у Севастополі. Для необізнаних із особливою роллю цього музейного об’єкта пояснимо: його створення фінансував «народний мер» Севастополя Олексій Чалий. Саме через благодійний фонд «35 берегової батареї» йшло фінансування проросійських організацій та незаконних воєнізованих формувань, які у 2014 році сприяли захопленню влади у Севастополі з подальшою окупацією Росією міста та кримського півострова в цілому (Про роль Олексія та Михайла Чалих у цих подіях — дивіться у спецпроекті ЦЖР «Шуцмани Путіна. Севастополь» — ред.)

У час розпалу Революції Гідності, з 29 листопада по 1 грудня 2013 року, проводилась V Всеукраїнська конференція організацій російських співвітчизників, на якій були присутні чимало українських діячів, які вже через кілька місяців підтримають російську агресію в Україні, а деякі стануть її активними учасниками. На цьому заході була присутня і Тетяна Кузьміч, яка виступила із доповіддю «О консолидации и активизации деятельности по поддержке русского языка и культуры». Учасники конференції засудили курс України на Євроінтеграцію і закликали до об’єднання з Росією.

Фото: www.bfro.be

Тетяна Кузьміч тривалий час була директоркою НВК №45 Херсона і використовувала школу як майданчик для реалізації проектів фонду «Русский мир». У школі проводились тематичні російські вечори, вікторини та конкурси, конкурс «Пушкинская красавица», святкувалися російські свята, діяв проект «Земля славянская».

У 2014-2016 роках ГО «Руська національна громада «Русичъ» від фонду «Русский мир» отримала щонайменше 15 грантів, однак інформацію про зміст проектів росіяни видалили з сайту.

Після 2016 року фонд «Русский мир» продовжує працювати з українськими проросійськими організаціями і надає їм допомогу, але інформацію про це більше не розголошує. Натомість, замість ГО серед грантерів з’явилося багато фізичних осіб, які, ймовірно є підставними отримувачами грантів.

Радіо «Куреш» звернулось до Тетяни Кузьміч із запитом щодо фінансування ГО «Русичъ» фондом «Русский мир» та діяльності організації. Тетяна Кузьміч відмовила нам у наданні цієї інформації, а у відповідь на повторний запит повідомила, що ГО «Руська національна громада «Русичъ» не може відповідати за дії та публікації Фонду «Русский мир», який повідомляє на своєму офіційному сайті інформацію про те, що херсонську фінансує організацію «Руська національна громада «Русичъ».

У YouTube ми знайшли канал ГО «Руська національна громада «Русичъ» — «Русичь Южный», на якому розміщено кілька відео із діяльності русича, серед яких і конкурси краси «Пушкинская красавица». У відео за липень 2014 року, коли проходив конкурс говориться про те, що він був проведений ГО «Руська національна громада «Русичъ» при фінансовій підтримці фонду Русский мир».

Тетяна Кузьміч, Ігор Полєвіков, Володимир Сальдо на конкурсі «Пушкинская красавица – 2016» Фото: скрін із відео каналу YouTube «Русичь Южный»

Тетяна Кузьміч неодноразово відвідувала окупований РФ Крим. Ми знайшли підтвердження її візитів у 2014 та 2016 роках.

У 2016 році Тетяна Кузміч взяла участь у ІІ Лівадійському форумі «Русский мир: проблемы и перспективы», президію якого складали вище керівництво окупаційного уряду АР Крим та так званих «ДНР» та «ЛНР» . Про це повідомляло видання ХЕРСОН.city.

ІІ Лівадійський форум Фото: www.iarl.pro

Міністерство освіти та науки України, після чергового вояжу українських вчених на конференцію до Ялти оприлюднило заяву, у якій зазначило, що будь-які контакти з «університетами» та «інститутами» на території окупованого Криму, будь-яка участь у «наукових конференціях» та інших заходах, які там організовуються Росією, витлумачуються російським керівництвом як визнання «російської приналежності» окупованого півострова. Разом з тим Міносвіти зверталось до СБУ та Генпрокуратури дати належну правову оцінку діям викладачів державних університетів із Києва, Дніпра та Запоріжжя.

Оцінку діяльності Тетяни Кузьмич, фінансованої «Русским миром», наразі дав лише сайт «Миротворець» , який заніс херсонську ГО «Руська національна громада «Русичъ» до бази як організацію, створену агресором на території України. Попри все Тетяна Кузьмич претендує на членство у дорадчому органі при голові Херсонської ОДА.

Докладніше про це — у другій частині розслідування.