Адвокат оккупированных территорий. Алексей Резников возглавил МинВОТ 2.0

Публикации
Олексій Резніков і Юлія Зорій

Кандидатура Алексея Резникова на должность министра по вопросам реинтеграции временно оккупированных территорий (и, вероятно, ВПЛ) почти единственная безальтернативная среди нового состава правительства, списки которого выложены СМИ до голосования в парламенте. Бонусом стала должность вице-премьера. 

О разъединении «гибридного» министерства по вопросам ветеранов, ВОТ и перемещенных лиц было известно еще месяц назад — после встречи президента Зеленского с премьером Гончаруком, во время которого и были озвучены пожелания по разделу неоправданно «оптимизированных» министерств. Впоследствии неофициально была распространена информация о том, что должность в восстановленном МинВОТ займет Алексей Резников, известный юрист и представитель Украины в политической подгруппе Трехсторонней контактной группы в Минске.

Алексею Юрьевичу в этом году исполнится 54 года, он львовянин. В 1991 году с отличием окончил юридический факультет Львовского государственного университета имени Ивана Франко по специальности правоведение. Известный адвокат. Разведен, однако недавно обручился с Юлией Зорий, ведущей программы «Утро в Большом городе» на канале ICTV, о чем 14 февраля сообщил в соцсети.

Фахова кар’єра

У 1991 році Олексій Резніков співзаснував брокерську компанію «Галицькі цінні папери». А через три роки отримав свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю.

Протягом 1999—2002 років був заступником керівника Центру розвитку українського законодавства в Києві.

У 2002 році Олексій Резніков став адвокатом в компанії «Правіс». Через два роки уже був у ній керуючим партнером, а сама вона була реорганізована у «Резніков, Власенко і партнери», яка стала однією з провідних юридичних фірм в Україні.

Юридична компанія брала участь в гучних справах: захищала інтереси Віктора Ющенка у Верховному суді стосовно визнання результатів президентських виборів у 2004 році недійсними, а також захищав комбінат «Криворож­сталь» від повторної приватизації, яку оголосила тодішній прем’єр Юлія Тимошенко.

Також Олексій Резніков був адвокатом консорціуму «Придніпров’я», що належить Віктору Пінчуку, у справі з питань законності приватизації Нікопольського заводу феросплавів. У цьому процесі Резніков зустрівся з Андрієм Богданом, який представляв уряд Юлії Тимошенко. Головним суперником Пінчука в боротьбі за Нікопольський завод була так звана група «Приват» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова. Верховний суд визнав приватизацію такою, що проходила з порушеннями.

Окрім того, Резніков представляв інтереси Бориса Фуксмана та Олександра Роднянського як учасників групи «Студія 1+1» у спорі з компанією Central European Media Enterprises (CME).

Олексій Резніков Фото: Facebook О.Резнікова

У 2006 році компанія Резнікова об’єдналася з іншим потужним гравцем на юридичному полі України — юридичною фірмою «Магістр і партнери». Цього ж року Резніков отримав звання Заслуженого юриста України.

У 2008 році об’єднання продовжило працювати під новою назвою Magisters.

У 2009 і 2010 роках компанія стала переможцем рейтингу Chambers Europe Awards. У рейтингу журналу «Фокус» за 2010 рік Резніков увійшов у топ-30 найбільш успішних юристів України.

У 2011 році Олексій Резніков став головним юрисконсультом адвокатського бюро «Єгоров, Пугинський, Афанасьєв і партнери». Це бюро також об’єдналося з Magisters, де Резніков залишався адвокатом та партнером.

У 2014 році Резніков припинив адвокатську діяльність, оскільки став заступником Київського міського голови. Свідоцтво адвоката поновив у 2018 році та зайнявся юридичною практикою як партнер «Юридичної фірми «Астерс».

Юрист встиг побути у складі Вищої ради юстиції з 16 травня по 6 вересня 2014 року. Також був віце-президентом президент Асоціації правників України. У 2019 році був членом наглядової ради ПАТ «Ощадбанк». На початку 2020 року Резніков намагався оскаржити те, що Нацбанк відмовляв у погодженні його кандидатури до ради. Рішення у справі за його позовом є в реєстрі судових рішень, однак воно закрите. Наразі юрист не зазначається у складі ради на сайті банку.

Політична кар’єра

З політикою Резніков тісно стикався в межах своєї адвокатської практики ще у 1999–2000 роках. Тоді він долучився до законотворчої діяльності, ставши одним з розробників Податкового кодексу України, Закону України «Про адвокатську діяльність і адвокатуру в Україні», змін до Господарського процесуального кодексу України. У 2004 році він став адвокатом кандидата у президенти Віктора Ющенка у справі про визнання виборів президента України недійсними — результатом розгляду цієї справи став «третій тур» виборів, у якому Ющенко став президентом. Цю справу Резніков вів разом зі своїм партнером в юридичній компанії «Резніков, Власенко і партнери», адвокатом Сергієм Власенком.

У 2008 році Власенко став депутатом парламенту за списком Блоку Юлії Тимошенко, а Резніков тоді ж потрапив до Київради за списком Блоку Миколи Катеринчука. Там працював у комісії з питань правопорядку, регламенту й депутатської етики.

Олексій Резніков Фото: Facebook О.Резнікова

На виборах 2014 року Резніков знову стає депутатом Київради, де очолює комісію з питань поновлення прав реабілітованих. Але вже за два тижні його обирають заступником міського голови — секретарем Київської міської ради.

У квітні 2016 року Резнікова призначають заступником голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) з питань провадження самоврядних повноважень — на цій посаді, зокрема, він дав старт реформі у галузі зовнішньої реклами в Києві, яка покликана впорядкувати розміщення рекламних засобів на вулицях міста, в тому числі через значне скорочення кількості конструкцій та заборони деяких типів рекламних засобів — таких як перетяжки над вулицями й тимчасові виносні конструкції.  Крім того, Резніков ініціював розробку нового Статуту територіальної громади міста Києва.

За участі Резнікова у Київраді була встановлена система голосування «Рада-4», яка унеможливила кнопкодавство.

Резніков був одним з розробників проєкту закону про столицю України — місто Київ, який, зокрема, передбачав радикальне зменшення кількості депутатів Київради — зі 120 до 25 — та посилював повноваження київського міського голови. Втім, проєкт був відкликаний у вересні 2019 року — в нової влади виявилися інші плани на Київ.

У вересні 2018 року Резніков залишив КМДА і поновив юридичну практику в якості партнера «Юридичної фірми «Астерс». Але вже за рік президент Володимир Зеленський призначив його представником України у робочій підгрупі з політичних питань «Мінської» Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на сході України.

На цій посаді 23 сiчня 2020 року Резніков заявив, що Мінські угоди мають бути переглянуті у частині черговості контролю над кордоном і проведення виборів на Донбасі.

«Неможливо провести вибори, якщо український кордон з Росією не контролюється українськими військовими. Про це свідчить міжнародний досвід. Українська делегація наполягатиме, що як мінімум у цій частині Мінські угоди підпадають під перегляд і оновлення», — заявив тоді Резніков.

А з лютого 2020 року почалися розмови про ймовірне призначення Резнікова на посаду міністра окупованих територій.

Олексій Резніков Фото: Facebook О.Резнікова

Доходи і корпоративні права

За декларацією, поданою у жовтні 2019 року, Олексій Резніков має у власності дві квартири у Києві (одна дісталася йому в 2003, друга — в 2017 році) та 6 земельних ділянок у Кийлові Бориспільського району (всі надбались у 2012 році).

За декларацією, поданою у день призначення нового уряду, Олексій Резніков задекларував ще будинок, придбаний у листопаді 2019 року та квартиру цивільної дружини Юлії, придбаної у 2015 році. 

Також у Резнікова є 27 цінних паперів номіналом в 1 тисячу та 300 тис. євро в Ощадбанку, 75 тисяч євро в Ліхтенштейн Ландесбанк та 50 тисяч євро у Преферд Банку.

Зі зброї Олексій Юрійович задекларував два мисливські карабіни — Zbroyar та Blaser, з цінностей — три годинники Vacheron Constantin, Patek Philippe, Breguet. 

На новопризначеного віцепрем’єра зареєстровані  записані автомобілі  Volkswagen Amarok 2010 року випуску та Аudi a8 2012 року випуску та квадроцикл Kawasaki 2009 року випуску. Також причіп та багі 2009 та 2010 року випуску відповідно. 

У декларації Резнікова як кандидата на посаду міністра з’явилися ще два автомобілі: Porsche Boxter (2003 року випуску), придбаний 27 листопада 2019 року та Mini Cooper Countryman (2011 року випуску). Останнє авто належить цивільній дружині Олексія Резнікова Юлії Зорій.

Резніков також задекларував частку у 33,3% в офшорній компанії «Life earth» LLC на Британських Віргінських островах та 30% у латвійській фірмі ТОВ SIA «Freeways.me». Раніше Олексій Резніков працював у адвокатському об’єднанні  «Юридична фірма «Астерс», до якого приєднався у листопаді 2018 року. У компанії «Астерс» майбутній міністр заробив близько 20 млн гривень загалом.