Новая порция «крымских» санкций для оккупанта

Публикации

14 мая президент Украины подписал указ о введении в действие новых санкций против юридических и физических лиц Российской Федерации. В новых санкционных списках СНБО — 23 культурных и научных учреждения России, а также 38 российских и крымских телеканалов, радио и медиаресурсов. Центр журналистских расследований разобрался, кто именно, как и почему попал в новый пакет санкций.

Санкції та реакція

Санкції терміном на 3 роки ввели проти Російського географічного товариства, опікунську раду якого очолює президент Путін, низки відомих російських музеїв, університетів, наукових установ і громадських організацій.

Серед них — Ермітаж, Музей мистецтв імені Пушкіна, Московський державний університет імені Ломоносова та  Інститут археології Російської академії наук. Крім того, під санкціями також опинилися наукові, культурні та освітні організації, що працюють в Криму.

Окрім блокування активів, обмеження передбачають заборону культурних обмінів, наукове співробітництво, освітні та спортивні контакти, а також анулюють всі офіційні візити та переговори.

До «чорного списку» ЗМІ внесено 38 компаній, серед яких — «Комсомольська правда», «Російське радіо — Крим», «Радіо Рокс-регіон» та ЗАТ «Карусель», що викликало неабияке обурення російської пропагандистської спільноти:

«Телеканал «Карусель» теж заборонили. Мімімішки та смішарики вам як нашкодили?» — патетично запитував гнів Євген Попов — ведучий програми «60 хвилин» на телеканалі «Россия-1» в ефірі 15 травня.

Обурюються й представники проросійського сегменту соцмереж, запитуючи, чим загрожують безпеці України наукові товариства та музеї. 

Партія «Опозиційна платформа за життя» зробила заяву, де назвала такі дії Зеленського цинічною зрадою: 

«Коли президент Зеленський одним розчерком пера вводить санкції проти ряду культурних і освітніх установ, це говорить про цинічну зраду народу, про нехтування тими цінностями і свободами, які рік тому декларував Зеленський, завойовуючи голоси виборців, які втомилися від санкцій, радикально-патріотичної політики Порошенка.».

Реакція російських чиновників на санкції була очікуваною: мовляв, санкції зроблять гірше лише Україні, а на Росію ніяк не вплинуть.

«Ясно, що до якихось болючих наслідків для російської економіки, політичного та соціального життя це призвести не може», — заявив Дмитро Новіков,  перший заступник голови комітету Держдуми з міжнародних справ і член фракції КПРФ.

«За что?!»

Чому Україна запровадила нові санкції? Російські музеї, наприклад, з початку окупації Криму влаштовують на півострові розкопки, а знайдені артефакти надходять до їхніх фондів. 

«За мінімальними оцінками Російська федерація вивезла з Криму не менше мільйона артефактів», — стверджує Керівник управління у справах Криму і Севастополя Міністерства з реінтеграції тимчасово окупованих територій Сергій Мокренюк.

Незаконні розкопки в Криму Скріншот: «Інцидент»

Наміри ввести санкції за незаконні археологічні розкопки в окупованому Криму та вивезення культурних цінностей на територію Росії — не нові. Ще у грудні 2018 року Міністерство тимчасово окупованих територій підготувало пропозиції з введення санкцій щодо 23 фізосіб, які були залучені до проведення незаконних археологічних пошукових робіт на об’єктах культурної спадщини України. 

Всю частину музейного фонду України, що знаходиться в окупованому  Криму, Російська федерація оголосила своєю. 

У 2014 році 52 картини, які були на виставці у Маріуполі, повернулися до Сімферопольської художньої галереї, а у 2015 їх вивезли звідти на територію Росії. Тоді Україна просила Інтерпол допомогти повернути культурну спадщину.

У 2016 році з галереї Айвазовького у Феодосії до Росії вивезли 38 картин.

Але у квітні 2019 року місцева влада Криму заявила, що всі картини Айвазовського у музеї залишаться у власності міста, як того і хотів художник.

Ігор Яременко, заступник міністра з питань реінтеграції ТОТ Фото: investigator.org.ua

Заступник міністра з питань реінтеграції ТОТ Ігор Яременко каже, що всі музеї, наукові установи та громадські організації, які є в санкційних списках, здійснювали свою незаконну діяльність на території Криму — робили запити на проведення розкопок чи реставрацій, і це підтверджують документи, які було передано до правоохоронних органів: 

«Вони де-факто і де-юре фінансують діяльність на цій території. Тобто, вони є замовниками виконання, наприклад, археологічних або реставраційних робіт. Коли розглядалось питання, які саме структури фінансують ту чи іншу діяльність на цій території, було визначено, що російський музей «Ермітаж» є замовником тих чи інших робіт. Те ж саме стосується Російського географічного товариства, інституту археології російської академії наук. Фактаж зібрано — відповідно, ми маємо реагувати», — каже Ігор Яременко.

Кому дякувати

Готували цей пакет санкцій у МінТОТ ще за уряду Гройсмана, перезавантажували рішення — в уряді Гончарука, і лише зараз вони були введені в дію. Заступник міністра з питань реінтеграції ТОТ Ігор Яременко каже, що це — непростий процес. Потрібні грунтовні дослідження та докази загрози національній безпеці, а лише потім — підпис на документі: 

«Від моменту фіксування факту правопорушення до моменту застосування обмежувальних заходів (санкцій) проходить дуже довгий термін. Тому що крім фіксації самого факту потім необхідно провести верифікацію (підтвердження), це робота з правоохоронними органами, це оцінка ситуації. Тобто, це досить довгий процес».

Санкції щодо російських телеканалів та радіостанцій — це продовження системної роботи Нацради з питань телебачення та радіомовлення України, каже Сергій Костинський, ексчлен Нацради.

Сергій Костинський, ексчлен Нацради з питань телебачення та радіомовлення Фото: investigator.org.ua

«В цій роботі брала участь велика команда. Тільки від Нацради в цій команді працювало близько 20 співробітників. До нас приєдналося міністерство інформаційної політики. Я дякую і Юрію Стецю, і Еміне Джепаровій, які долучилися до цієї роботи, яка тривала більше року. Ми не встигли завершити роботу щодо аналогічного дослідження в Донецькій та Луганських областях на окупованих територіях. Тому дуже важливо, щоб Мінкультури і Нацрада завершили цю роботу і надали такі самі дослідження відповідному міністерству, щоб були застосовані санкції до таких компаній, як Новоросія-ТВ, ОПЛОТ-ТВ, та інших», — каже Сергій Костинський. 

Для встановлення фігурантів санкційних списків довелося відслідковувати, які мовники в окупованому Криму незаконно використовують українські радіочастоти і здійснюють мовлення на частотах українських телекомпаній.

«Для нас було дуже важливо, щоб ми могли документально підтвердити проведення конкурсів на відповідні частоти. Ці частоти видавалися одним юридичним особам, а отримали їх зовсім інші юридичні особи. Всі факти, всі конкурси ми зафіксували. Ми можемо довести провину кожної зі сторін, які брали участь у захопленні частотного ресурсу та обладнання. Ми також підрахували збитки, які понесла держава — це мільйони гривень», — говорить Сергій Костинський про роботу над санкціями в складі Нацради з питань телебачення та радіомовлення.

В оновленому штатному розкладі Міністерства з питань реінтеграції ТОТ не передбачено управління з питань Криму та Севастополя, а також підрозділу, який би займався санкційною політикою. Тож, достеменно невідомо, коли буде новий пакет антиросійських санкцій. Заступник міністра Ігор Яременко каже, що наразі це — складне питання:

 «Рішення про санкції приймає РНБО і вводиться в дію указом президента. Ми, як міністерство, маємо право вносити пропозиції щодо реагування на ті чи інші порушення на території окупованого Криму або Донецької та Луганської областей. З точки зору нашого міністерства, ми будемо продовжувати відслідковувати те, що відбувається на ТОТ і за результатами вносити пропозиції, проти кого санкції зробити більш суворими, кого може додатково включити в цей список. Санкції не є самоціллю. Санкції — це додатковий інструмент. І, якщо, наприклад, РФ зупиняє порушення на території окупованого Криму, то санкції можуть бути полегшені. Це — інструмент з двостороннім рухом в залежності від того, як він сприймається з боку Російської федерації». 

Але поки Росія рухається виключно в бік посилення своєї присутності на окупованому півострові, санкції також мають тільки посилюватися.