Почему заблокированы зарплаты бюджетников Каховской громады

Публикации
Фото: kakhovka-rada.gov.ua

Государственная казначейская служба заблокировала счета почти всех учреждений исполнительного комитета Каховской городской территориальной громады. Причин, как говорят в Херсонской ОВА, две: вмешательство назначенного оккупантами гауляйтера Павла Филипчука в бухгалтерскую документацию Каховского горсовета и бездействие руководства громады. Мэр Каховки Виталий Немерец называет эти заявления перекрученной информацией и уверен, что проблема будет решена в ближайшее время.

У тимчасово окупованій Каховці виникли проблеми з виплатою зарплати освітянам та співробітникам інших місцевих установ та управлінь за травень. Причиною цього стало втручання в бухгалтерську документацію призначеного російськими загарбниками гауляйтероа міста Павла Філіпчука, а також бездіяльність законно обраного керівництва самої громади, заявляє радник голови Херсонської обласної військової адміністрації Сергій Хлань. Інформацію також підтверджують джерела Центру журналістських розслідувань у Каховці.

«Вся бухгалтерська документація Каховської міськради знаходиться в руках зрадника Філіпчука, який вважає себе міським головою Каховки: всі бухгалтерські програми, коди, електроні ключі та підписи. Саме це дозволяє йому контролювати весь процес отримання зарплатні вчителями та працівниками виконкому. Він вписує у зарплатні відомості таких же зрадників, як він, та викреслює тих, хто відмовився співпрацювати з окупантом. Тепер головне питання — як бухгалтерська документація опинилась в руках окупантів? Як вийшло, що будучи цілий місяць в окупації [законно обраний міський голова Каховки Віталій Немерець] нічого не зробив для запобігання такій ситуації?», — написав на своїй сторінці у Facebook Сергій Хлань.

Сергій Хлань, радник голови Херсонської ОВА Фото: slovoidilo.ua

За його словами, Віталій Немерець мав можливість вивезти з будівлі захопленої російськими окупантами 1 квітня Каховської міськради всі бухгалтерські документи, цифрові ключі та допомогти евакуюватися відповідальним за доступ до коштів місцевого бюджету співробітникам.

«Як колишній полковник міліції Віталій Немерець повинен це розуміти навіть без моїх підказок. Проте складається повне враження, що він зі своєю першою заступницею Галиною Гондаревою чекали навмисно, щоб віддати всю документацію окупантам. [Обидва вони] виїхали з Каховки коли вже всі документи були в руках окупантів. Але і це не все. Виявляється, Віталій Немерець, знаходячись в Києві, кожного місяця домовляється з Філіпчуком, щоб той нараховував йому зарплатню. І той нараховує. Чим це пояснити? Але при тому просить вчителів в окупації, які відмовляються співпрацювати, а тому не отримують зарплату — «трошки зачекати», — написав Хлань.

Віталій Немерець Фото: kakhovka-rada.gov.ua

На думку радника голови Херсонської ОВА, міський голова Каховки протягом трьох місяців приховував інформацію про відсутність дистанційного доступу до бухгалтерської документації міськради, заганяючи проблему з виплатами зарплати в глухий кут.  «Але я впевнений, що ОВА рішення знайде. А СБУ – відповіді», — додав Хлань.

Озвучену Хланем інформацію підтвердили і джерела ЦЖР у Каховській міській раді.

Озвучену ним інформацію підтвердили наші джерела в Каховській міській раді. Вони розповіли, що у міського голови Віталія Немерця та його заступників було достатньо часу потурбуватись про можливість доступу до коштів місцевого бюджету в дистанційному режимі. Але цього так і не зробили. 

«В результаті, здійснення нарахувань і виплата зарплати бюджетникам на їхні картки зараз фізично можлива лише в будівлі Каховської міськради, яка повністю контролюється окупантами. Водночас самопроголошений «мер Каховки» Павло Філіпчук почав вимагати від чиновників міськради нараховувати зарплату з українського бюджету його людям: самопроголошеним «директорам» шкіл, призначеним російськими окупантами незрозумілим «посадовцям». Філіпчук постійно втручався в бухгалтерську документацію і «наказував» не виплачувати зарплату законним керівникам освітніх закладів, а також тим чиновникам, які йому не подобаються», — на умовах анонімності розповів співробітник Каховської міськради.

Він також повідомив, що 27 травня Державна казначейська служба України заблокувала рахунки майже всіх установ місцевого виконавчого комітету – крім центральної міської лікарні імені родини Панкеєвих.

За словами співрозмовника ЦЖР, крім усієї бухгалтерської документації до окупантів потрапили документи з адресами та іншими даними щодо місцевих жителів з відділу реєстрації місця проживання осіб міськради: керівники громади, починаючи з 24 лютого, так і не знайшли часу, аби їх сховати або знищити. Тим паче, що більшість цих документів давно є в державних електронних реєстрах, доступ до яких закрили в перший же день вторгнення росії на Херсонщину.

Не змогли достукатися до свого керівництва і працівники освітніх закладів.

«З першого дня війни ми звертались до міського голови і його заступниці з питань освіти з питаннями, що нам робити. Як нам діяти в разі захоплення окупантами? На все була одна відповідь: «Нічого. Тримайтеся. Все під контролем». Жодного разу керівництво міста не зібрало депутатів, вчителів, а лише проводило онлайн-трансляції, які в народі прозвали «тік токами». Ці «тік токи» були малозмістовними і не мали особливого сенсу. Адже вже тоді у багатьох людей був поганий інтернет-зв’язок, тож дивитися ці трансляції могли одиниці. Жодного разу за ці три місяці до нас ніхто не звернувся. У мене склалося враження, ніби Віталій Немерець і Галина Гондарева не мають жодного бажання виконувати свою роботу», — на умовах анонімності розповіла вчителька однієї зі шкіл Каховки.

Законне керівництво Каховської міськради ситуацію коментує скупо. Єдине повідомлення  щодо проблеми з виплатами місцевим бюджетникам  з’явилось на офіційній сторінці міської територіальної громади у Facebook 29 травня: «Через воєнний стан в державі та знаходження нашої громади в окупації рф, виникли проблеми з виплатою зарплати за травень. Керівництво громади звернулося за допомогою в вирішенні цього питання до очільника Херсонської ОВА. Сподіваємось на вирішення проблеми в найближчий час».  

Центру журналістських розслідувань вдалося поговорити із очільником Каховської міськради телефоном. Віталій Немерець назвав інформацію Сергія Хланя «перекрученою».

«Всі хочуть перемоги, а він, напевно, виборами займається. Проблема, дійсно, є. Ми намагаємось її вирішити. Як буде результат — всі його відчують. Просто є проблеми, які я сам вирішити не можу. Голова Херсонської ОВА в курсі ситуації і допомагає. Сподіваюсь, результат буде найближчим часом», —  повідомив міський голова Каховки Віталій Немерець.

Фото: travel.creature.biz.ua

У схожій ситуації опинилися бюджетники Генічеської територіальної громади. Після того як 12 березня міський голова Олександр Тулупов оголосив про свою відставку, а також відставку всіх своїх заступників, секретаря міськради, керуючого справами виконкому та всіх інших посадовців, у Генічеській міськраді втратили доступ до фінансової документації і електронних ключів.

За інформацією джерел ЦЖР у Генічеську, з березня в цій громаді фізично нема кому підписувати фінансові документи, адже від виконання обов’язків міського голови відмовились його перший заступник і секретар міськради. Також звільнився керівник місцевого управління освіти. Через це проводити виплати зарплати освітянам, працівникам культури та всіх інших бюджетних установ, соцвиплат багатодітним, дітям-сиротам та іншим пільговим категоріям стало неможливо. Хоча кошти на все це в бюджеті є.

В переважній більшості громад Херсонщини зарплати бюджетникам і соціальні виплати продовжують виплачувати. Не в останню чергу завдяки тому, що російські окупанти там не втручаються в ці процеси. Адже в деяких районах області окупанти зайняті виключно грабунком місцевих підприємців і аграрних підприємств: вивозять їхнє майно, продукцію. 

«Вирішення проблеми з виплатами, яка склалася в Генічеській і Каховській громадах ми бачимо шляхом створення там військово-цивільних адміністрацій (ВЦА). Саме такі адміністрації могли б здійснювати фінансування, підписувати потрібну документацію. Але це вже залежить від рішення президента України. Адже створювати ВЦА на місцях, за Законом, може лише він», — прокоментував Центру журналістських розслідувань радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань.

Матеріал підготовлено в рамках проекту ГО «Інформаційний прес-центр» за підтримки Інституту висвітлення війни та миру (IWPR) в Україні.