Заложники Кремля. Девять похищенных в 2022 году херсонцев россияне судят за «подготовку и акт международного терроризма»

Юг
Здание Южного окружного военного суда, Ростов-на-Дону, РФ. Фото: rostovnadonu.bezformata.com

«Вербовочная деятельность по нанесению вреда нашему государству процветала в Украине долгие годы», — так в августе 2022 года начинался репортаж на государственном российском телеканале «Россия 1» о задержании оккупантами украинских «диверсантов» на Херсонщине.

Далее авторы сюжета демонстрируют «доказательства» их диверсий – некий непонятный автомобиль, эффектно подрываемый прямо в кадре, и постановочные съемки изъятия якобы взрывчатки.

По версии российских пропагандистов, главными преступниками оказались жители Херсона Константин Резник и Сергей Кабаков. Якобы они следили за работниками оккупационной администрации Херсонской области, одного из которых должны были взорвать по указаниям украинских спецслужб.

В этом и других сюжетах можно увидеть задержание и других похищенных в Херсоне гражданских людей – Юрия Тавожнянского, Олега Богданова, Сергея Офицерова и Дениса Ляльку. Впоследствии оккупанты в группу «диверсантов» пришьют еще трех херсонцев – Сергея Гейдта, Юрия Каева и Сергея Ковальского.

Все девять гражданских заложников в России обвиняются в «подготовке и покушении или совершении акта международного терроризма». Их переместили сначала в СИЗО Лефортово в Москве. Однако в январе и феврале 2024 их перевезли в Ростов-на-Дону, где 20 февраля должен начаться суд. Если РФ сочтет их виновными, им грозит пожизненное заключение.

Центр журналистских расследований пообщался с родными нескольких пленников и рассказывает их историю.

«Батька били, катували його електрострумом, переламали кисті рук і не надавали медичної допомоги»

Одного з головних «диверсантів», підприємця Костянтина Резніка, 58 років (вік усіх викрадених херсонців вказаний на момент їхнього зникнення), окупанти викрали 21 липня 2022 року. 

Костянтин Резнік до полону. Фото надане Євгенією Резнік

«Ввечері того дня росіяни привезли його додому і влаштували обшук. Їх здивувало, що батьки мають закордонні паспорти. Росіяни забрали телефони, шкільний ноутбук мого сина, сказали батьку: «Ви з нами надовго», забрали його і вивезли в невідомому напрямку. Ми сподівалися, що його трохи потримають і відпустять. Бо в Херсоні тоді більшість затриманих довго на підвалі не тримали. Ми шукали його де тільки могли. І лише після звільнення Херсона дізналися, що його тримали в будівлі обласного головного управління Національної поліції на вулиці Лютеранська, 4. Хоча там нам казали, що батька в будівлі нема і прогнали нас геть», — розповіла Євгенія Резнік, донька викраденого.

Костянтин Резнік у полоні. Скріншот відео

Чому затримали її батька і в чому його обвинувачують, ніхто з його рідних не знав. Аж поки в серпні 2022 року в окупаційних пабліках і на державному російському телеканалі «Россия 1» не вийшли сюжети про затримання Костянтина Резніка і інших херсонців. Однак, за словами Євгенії, в цих сюжетах показаний не момент затримання її батька, а постановочні кадри, зняті через два тижні після його зникнення.

Постановочний кадр з «затримання» Костянтина Резніка

Жінка каже, що її батька в цих сюжетах складно впізнати – за півмісяця він сильно схуд, у нього випали передні зуби. Згодом вона дізналася, що батька жорстоко катували електрострумом, били, переламали йому кисті рук, після чого вони неправильно зрослися. Повноцінної медичної допомоги окупанти йому не надають.

Костянтин Резнік у полоні. Скріншот відео

Вперше про долю свого батька Євгенія Резнік дізналася восени 2022 року, коли з родиною затриманого зв’язалась адвокатка з Криму. Виявилося, що росіяни вивезли його та інших бранців на окупований півострів, де тримали спочатку в СІЗО Сімферополя. 7 жовтня 2022 року там відбувся перший суд, який обрав для них запобіжний захід – тримання під вартою. 

«Коли ми спитали адвокатку, як батько виглядає, вона промовчала. Сказала лише, що в Сімферополі умови перебування у нього кращі, ніж у Херсоні. А 12 жовтня 2022 року батька та інших бранців етапували до московського Лефортово», — згадує Євгенія Резнік.

У Москві викраденим херсонцям призначили інших адвокатів, які практично не виходили на контакт з їхніми рідними. Тож останні зв’язалися один з одним, почали обмінюватися інформацією про долю своїх близьких і шукати інших адвокатів, які б могли представляти їхні інтереси.

Підірвана автівка з сюжету російських пропагандистів. Скріншот відео

Євгенія Резнік з посиланням на свого адвоката каже, що в матеріалах справи вказана недостовірна дата затримання її батька – 6 жовтня 2022 року. Те саме стосується й інших бранців. А офіційні обвинувачення їм почали висувати лише в листопаді-грудні 2023 року, коли минуло майже півтора роки після їхнього затримання. І майже через півтора роки після сюжетів російських пропагандистів, де їх уже назвали «підривниками-диверсантами».

Справу за обвинуваченням дев’ятьох херсонців розглядатиме Південний окружний військовий суд РФ у Ростові-на-Дону. Матеріали справи надійшли туди 11 грудня 2023 року. Її розглядатиме суддя Костін Іґорь Владімірович, 23 серпня 1982 р. н., на якого Україною вже накладені санкції. Судове засідання по суті справи мало відбутися 25 січня 2024 року, однак його перенесли на 20 лютого. 

«У січні-лютому мого батька та інших херсонців перевезли з московського Лефортово до СІЗО №1 Ростова-на-Дону на вул. Максіма Ґорького, 219. Умови перебування там дуже погані: сирі приміщення, велика вологість, темно, майже не дають їсти, постійно примушують стояти», — сказала Євгенія Резнік.

«Умови утримання українських бранців у Ростові такі ж жахливі, як у херсонських підвалах»

Фермера Сергія Ковальського, 32 роки, російські окупанти викрали 3 серпня 2022 року. В той день вони влаштували в Херсоні велику облаву. За словами його матері, Ірини Ковальської, потім працівники ФСБ кілька разів привозили Сергія додому, змушували його дружину підписати якісь невідомі документи і взяти російський паспорт. Чоловік був сильно побитий, у полоні йому відбили нирки.

Сергій Ковальський. Фото: Суспільне. Новини

Завдяки найнятому в Москві адвокату Ірина Ковальська дізналася, що її сину росіяни «шиють» участь у «груповому міжнародному теракті». 

Серед затриманих — дядько Сергія Ковальського, менеджер з продажу побутової техніки, сантехніки і меблів Сергій Офіцеров, 46 років. Його схопили 3 серпня 2022 року, під час відвідин свого батька Геннадія.

Сергій Офіцеров. Фото з соцмереж

«Сергій Офіцеров дав покази щодо катувань. В остаточній редакції обвинувачення йому закидають дві статті КК РФ: ч. 3 ст. 30 і ч. 1 ст. 361 – замах на вчинення міжнародного терористичного акту і ч. 2 ст. 205-4 – участь у діяльності терористичної спільноти. Сергій провину не визнав, лише частково визнав факти за раніше даними свідченнями», — прокоментувала ЦЖР його московська адвокатка Свєтлана Сідоркіна.

Юрій Кайов і Денис Лялька. Фото: Медійна ініціатива за права людини

Втім, що саме стоїть за загальними фразами про міжнародний теракт і терористичну спільноту, адвокатка пояснити відмовилася. «Не буду ризикувати. В інші часи я б сказала більше», — додала вона.

Сергій Кабаков у полоні. Скріншот відео

Олег Богданов у полоні. Скріншот відео

Інші обвинувачені в цій справі – Юрій Кайов, 39 років, волонтер Червоного Хреста, про викрадення якого його рідні дізналися 5 серпня 2022 року, Сергій Кабаков, 49 років, менеджер з продажу, викрадений орієнтовно 21 липня 2022 року, Денис Лялька, 34 роки, колишній військовослужбовець ЗСУ, викрадений 14 липня 2022 року, Сергій Гейдт, 41 рік, автомайстер, викрадений 19 липня 2022 року, Олег Богданов, 49 років, колишній заступник начальника управління транспортної, дорожньої інфраструктури та зв’язку Херсонської міськради, Юрій Тавожнянський, 42 роки, який працював начальником відділу №1 митного поста Херсон-порт Держмитслужби.

Сергій Гейдт и Юрій Тавожнянський. Фото: Юлія Щербина и скріншот відео

«Дуже сподіваюсь, що більш детально про долю наших рідних і умови їхнього утримання ми дізнаємося після 20 лютого, тобто, після їх зустрічі з адвокатами на засіданні суду в Ростові-на-Дону, — каже Євгенія Резнік. — З того, що ми знаємо – умови утримання в ростовському СІЗО такі ж жахливі, як це було в підвалах у Херсоні. І там тримають лише українців. Росіян серед наших хлопців немає».

P.S. На судовому засіданні 20 лютого встигли оголосити половину «обвинувального» заключення. Наступне засідання призначено на 21 березня.