«Крымский федеральный округ». Результаты служебного расследования

Блоги

Попри обіцянки Яценюка, результати розслідування по «кримським контрактам» так і не були оприлюднені. Не дивно. Зробивши його публічним, окремим членам Уряду необхідно було б невідкладно з теплих і світлих урядових кабінетів прямувати до холодних і темних камер слідчих ізоляторів. Натомість, причетних до укладання скандальних контрактів старанно оберігають.

Службове розслідування було завершене 03 лютого. Минув рівно місяць. Уряд і Президент давно ознайомлені з результатами. А ось обіцянку прем’єра ознайомити з результатами український народ виконає ДемАльянс.

1. Комісія, створена на доручення Прем’єр-міністра, так і не отримала доступу до оригіналів контрактів. В Акті службового розслідування зазначається, що

— представники ДПЗД «Укрінтеренерго» на запрошення не з’явилися, будь-яких пояснень чи документів на запит не надали;

— Міненерговугілля відмовило надати доступ до оригіналів документів у місці їх знаходження з метою їх вивчення та копіювання.

2. Комісія отримала копії «кримських контрактів» від Міненерговугілля та Енергетичної митниці ДФС і встановила в них розбіжності.

В копії документу, наданому митницею, неодноразово згадується про те, що постачання електроенергії здійснюється до кінцевих споживачів «Крымского федерального округа», а в копіях, наданих Демчишиним, ця фраза відсутня.

Знайшовши ці та інші відмінності, Комісія доходить до висновку, що за причетними до укладання цих контрактів тюрма плаче.

Йдеться не лише про економічно невигідні умови, постачання електроенергії на окуповану частину Донбасу, але й про визнання приналежності українського Криму до Російського Федерації.

3. Комісія чітко визначає роль міністра й пропонує звільнити його, а матеріали передати для розслідування правоохоронним органам.

Треба віддати належне комісії за оперативно проведене службове розслідування. Вони зробили свою справу й передали естафету Яценюку. Розглянувши його результати на засіданні Уряду, прем’єр рекомендував Демчишину вивчити питання щодо звільнення із займаної посади одного з підписантів скандальних документів, а саме заступника директора «Укрінтеренерго» В. Андрієнка. Тобто на всю історію про зрадницькі контракти знайшовся лише один винний і той непокараний.

Чому важливо, щоб причетні до укладання «кримських контрактів» сіли за грати?

1. Крим – це Україна. Будь-хто з політиків чи чиновників, які своїми діями чи бездіяльністю готові поставити це під сумнів, мають отримати чіткий і однозначний сигнал – за Крим сидітимуть.

Саме тому, Демчишина треба негайно відправити в відставку, інших причетних – відсторонити від посад. СБУ, МВС та прокуратура мають оперативно і об’єктивно розслідувати цю справу. Зможуть, то отримають у відповідь довіру людей. Не зможуть – підуть у небуття.

Триматимемо на контролі.

З повною версією Акту службового розслідування можна ознайомитися тут.