Украинские гастролеры русских «Бархатных сезонов»

Блоги

Расследование об агентах «русского мира» в Херсоне не хочет «отпускать» — находятся все новые факты, которые делают картину господства российских проектов и денег в системе образования Юга Украины одновременно и полной, и печальнее. Многолетние грантеры фонда «Русский мир» и Россотрудничества из Киева и Херсона не только продолжают реализовывать его проекты, но и участвуют в мероприятиях в оккупированном Крыму, пишет Рустам Авдеев, корреспондент радио «Куреш» для Центра журналистских расследований.

13 вересня 2019 року у курортному місті Саки в окупованому РФ Криму відбувся ювілейний Х Міжнародний конкурс-фестиваль російської класичної музики та співу для викладачів дитячих музичних шкіл і дитячих шкіл мистецтв «Бархатный сезон». Традиційно цей фестиваль фінансує фонд «Русский мир», утворений МЗС та міністерством освіти Російської Федерації. 

Цього року у фестивалі взяли участь майже 100 учасників з Росії, Білорусі, Молдови та України.  Одним із постійних організаторів фестивалю є Всеукраїнська громадська організація «Русская школа», зареєстрована у Києві і очолювана Олександром Кондряковим. Ця організація також фінансується фондом «Русский мир», про що Центр журналістських розслідувань детально розповідав у розслідуванні «Хто і як просуває «русский мир» в Херсоні. 

Олександр Кондряков, голова правління Всеукраїнської ГО «Русская школа» Скріншот: «Слово города»

Крім Всеукраїнської ГОшки  участь в організації фестивалю бере окупаційна адміністрація міста — «відділ культури, молоді та спорту адміністрації міста Саки», Студентське об’єднання «Сорок пятая паралель» та дитяча музична школа ім. Юрія Богатікова.

На фестивалі були присутні і представники окупаційної влади Криму — Михайло Афанасьєв, т.в.о. «голови» міста Саки, та Сєдат Аєдінов, «заступник голови адміністрації» міста. 

Скріншот: «Слово города»

Скріншот: «Слово города»

Про старт фестивалю повідомляє прес-служба так званої адміністрації м. Саки на своєму сайті, запрошуючи сакчан і гостей міста на фестиваль. 

Скріншот: saki.rk.gov.ru

Традиційно у цьому фестивалі в Криму брали участь педагоги та учні музичних шкіл Херсону. Окупація Криму Росією нічого не змінила: цього року фестиваль відвідав Ігор Полєвіков, директор Херсонської дитячої музичної школи №3, Наталія Лелеко, народна артистка України, професор кафедри вокалу Херсонського державного університету та її донька — Анна Коробова, журналістка філії ПАТ НСТУ «Регіональна дирекція UA:ХЕРСОН». Наталя Лелеко щороку бере участь у кримському фестивалі як член журі та нагороджує переможців фестивалю. 

Член журі, викладач ХДУ  Наталія Лелеко та журналістка ПАТ НСТУ Херсон:UA Анна Коробова. м.Саки, 2019 Скріншот: «Слово города»

Ігор Полєвіков (ліворуч)  та Олександр Кондряков (праворуч) Скріншот: «Слово города»

Нагадаємо, фестиваль під такою ж назвою «Бархатный сезон» проводиться Олександром Кондряковим у м. Херсоні, який незмінно фінансує фонд «Русский мир». Після того, як фестиваль був завершений у цьому році у Саках 15 вересня, він стартував у Херсоні — 29 вересня. В ефірі «Херсон:UA» його висвітлювала Анна Коробова. 

 

Скріншот: ks.suspilne.media

Від заступника голови самопроголошеної адміністрації м. Саки викладачка Херсонського держуніверситету  Наталя Лелеко отримала подяку за активну участь у роботі фестивалю. 

Наталя Лелеко отримує подяку від Сєдата Аєдінова, «заступника голови адміністрації» м. Саки Скріншот: «Слово города»

Олександр Кондряков крім «Бархатного сезона» є організатором багатьох заходів на окупованій РФ території, що фінансуються російським фондом «Русский мир».  Зокрема він проводить щорічну науково-практичну конференцію «Кирило-Мефодіївські читання у Севастополі», бере участь у організації  «Чеховських читань», проводить інтелектуальну гру «Знаю!» із школярами кримських шкіл. 

Нагородження учасників фестивалю «Бархатный сезон-2019» у Саках Фото: dmsh-bogatikova.crm.muzkult.ru

Нагадаємо, що Всеукраїнська ГО «Русская школа», директором якої є Олександр Кондряков була залучена до системи КСОРС (Координационный совет организаций российских соотечественников). Це недержавна громадська організація, які прийнято називати GONGO — тобто державою утворена недержавна організація, яка фінансується із державних коштів або, як це поширено у РФ, державними монополіями. 

А тепер дуже важлива деталь, яка проливає світло на роботу організації Олександра Кондрякова, а, точніше, на її фінансування. У російському державному реєстрі засновниками міжрегіональної ГО м. Севастополя та Республіки Крим «Студенческое объединение сорок пятая параллель», яка є співоргазізатором «Бархатных сезонов»  зазначено три особи: Кондрякова Світлана Олександрівна, Кондряков Антон Олексійович та Жукова Юлія Георгіївна. 

Тож ми можемо припустити, що Світлана та Антон Кондрякови є родичами Олександра Кондрякова, ймовірно, це донька та племінник проросійського діяча. 

Світлану Кондрякову ми знайшли у соціальній мережі Facebook у спільних друзях у все того ж Олександра Кондрякова та Анни Коробової.

Фото:  Vkontakte Світлани Кондрякової 

На сторінці Світлани Кондрякової у Вконтакте ми знайшли чимало цікавої інформації, зокрема, повідомлення про роботу Студентського об’єднання «Сорок пятая параллель» і української ГО «Русская школа», яку очолює її батько, у  співпраці з фондом «Русский мир». На гранти фонду «Русский мир» у Севастополі, щорічно проходить міжнародний зліт пошукових загонів «Партизанская слава». 

«В слёте, организатором которого выступили студенческое объединение «Сорок пятая параллель» и Всеукраинская общественная организация «Русская школа» при поддержке фонда «Русский мир», приняли участие более ста студентов и старшеклассников из Абхазии, Белоруссии, России, Украины, Приднестровья и Южной Осетии.» — пише сайт фонду «Русский мир» про зліт 2017 року. 

Фонд «Русский мир» визнає Крим територією РФ, тому  під виразом «студенты и старшеклассники из Украины», фонд має на увазі тих, хто приїхали з вільної території країни і  яких ймовірно рекрутує до Криму Олександр Кондряков. Не будемо здогадуватись, чим там забивають голови українським діти, а просто процитуємо інформацію з сайту фонду:

«В ходе работы слёта участники осуществили рейд партизанскими тропами, просмотрели ретроспективу кинофильмов, посвящённых Великой Отечественной войне. Программа слёта включала интеллектуальные, творческие, спортивные конкурсы: «Презентация поисковой работы», «Патриотическая песня», «Партизанская аптека», «Меткий стрелок», «Боевой листок», «Спортивная эстафета»,  игру «Знаю!»».

Світлана Кондрякова також  опублікувала фотографії батька — Олександра Кондрякова з футболкою та прапором РФ, двоголовою «куркою» та написом «Представительство Россотрудничества в Украине». 

 

Фото:  Vkontakte Світлани Кондрякової

Фото:  Vkontakte Світлани Кондрякової

Студентське об’єднання «Сорок пятая параллель» отримує від фонду «Русский мир» чимало грантів: дев’ять з моменту заснування у 2010 році і 13 — з 2014 року, тобто за час окупації Севастополя і Криму. 

Скріншот: russkiymir.ru

Тісна співпраця «Русской школы» та «Сорок пятой параллели» очевидна, а джерело їх фінансування -є уже доказовим фактом. Логічною виглядає і ймовірна схема прихованого фінансування діяльності організації Олександра Кондрякова на іншій території України. Канал заходу коштів для просування ідей «русского мира» та інтересів Росії простий та надійний: кошти з російських фондів перераховуються громадській організації, що діє в окупованих Севастополі та Криму, співзасновницею якої є донька Кондрякова. Очолювана ним Всеукраїнська «Русская школа» — є співорганізатором  заходів в Криму. Тож залишається лише обрати легальний спосіб доставки коштів на вільну територію України: шляхом переведення (з картки росбанків не проблема зняти будь яку суму у Києві) чи перевезення кешу. 

Ну і як тут знову не згадати заяву виконавчого директора фонду «Русский мир» Володимира Кочіна: «Если нам дадут большие бюджеты — везде будет русский флаг».