Алиса Юрченко: Публикации о коррупции должны нас не ссорить, а объединить

Мнения
Аліса Юрченко
Вчера я видела, как мой милый фейсбук-пузырь, по крайней мере его часть, превратилась в коллективного Арестовича. Как она плодила вымышленные версии, выстроенные на ложных утверждениях, как переписывала реальность, пишет в Facebook Алиса Юрченко, редактор и журналист-расследователь издания BIHUS.Info.

Я шоковано дивилась, як хтось розумний стирає багаторічну журналістську біографію Юрій Ніколов. Називає його блогером і тіпом, що не має уявлення, як працюють закупівлі харчування для армії. Журналіста, який про закупівлі харчування для армії писав, мабуть, найбільше з усіх українських журналістів.
 
Я шоковано дивилась, як хтось авторитетний з остервенінням допитувався у Юри, чому він не узяв коментар Міноборони? Чому нема коментаря МО? Як могло так статись, що журналіст не поцікавився їхнім поясненням?! Хоча у самому матеріалі написано, що журналіст надсилав запит, а от відповіді не було. Що слово намагались дати. Але слово не взяли.
 
Це написано цілим абзацем у тексті статті. Але в автора посту не вистачило сил прочитати матеріал уважно. Зате вистачило натхнення написати несправедливу претензію. Купу разів написати. І в історії фб цей епізод лишився таким, ніби коментаря немає через журналіста, а не відомство.
 
Я шоковано дивилась, як хтось відомий… записав автора публікації у вороги України. Автора публікації, а не тих, хто закладає крадіжку у бюджетні контракти під час війни.
 
І я вже нічому не дивувалась, коли прочитала реакцію Міноборони. Яке замість пояснень викотило погрози журналісту. Прямі погрози кримінальним переслідуванням від СБУ.
 
Так от, окрім шоку від учорашніх спостережень, у мене є для вас новина. Найближчим часом гучних повідомлень про імовірну корупцію буде багато. Тому що був період, коли ми взагалі не дивились в цей бік, і це створило ілюзію, що крадіжки з бюджету і незаконне збагачення зникли.
 
Ми займались лише рснею, висвітленням їхніх злочинів і новинами з фронту. А потім ми поцікавились, чи все в порядку. Чи точно нема великих схем на бюджеті? Чи не обростають посадовці і політики новим непояснюваним майном у розпал російського вторгнення. І виявилось: схеми є, майном обростають.
 
Тому уже вийшло і ще вийде чимало неприємного. Але все це вийде для того, щоб запобігати. Щоб стримувати. Щоб не давати внутрішньому злу розростатись далі. Щоб потенційні корупціонери бачили, що розголос буде — попри війну. Що не вдасться сховатись за закритими реєстрами. І закритими закупівлями. Розголос буде. А за ним має бути і відповідальність.
 
Публікації ж про корупцію мають нас не сварити, а об’єднати. Проти неї. Бо не дозволяти красти — це складова успіху в нашій перемозі над росією. Суттєва складова.