ГПУ не підтверджує і не спростовує оприлюднений в ЗМІ вирок по спецконфіскаціі $1,5 млрд Януковича

Корупція
Заступник Генпрокурора України Євген Єнін Фото: gp.gov.ua

Генпрокуратура України не підтверджує і не спростовує справжність тексту вироку Краматорського суду щодо спецконфіскаціі 1,5 млрд. дол., що належать оточенню біглого екс-президента Віктора Януковича, оприлюдненого телеканалом Al Jazeera.

Про це заявив у четвер, 11 січня заступник генпрокурора Євген Єнін, на брифінгу в Києві, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання Українська правда.

«Наразі Ми не можемо ні підтвердити, ні спростувати той документ, який був оприлюднений в результаті розслідування Al Jazeera. Звертаю вашу увагу, що оприлюднений документ не містить ані підписів, ні печатки, ні унікального судового номеру», – сказав Єнін.

Він зазначив, що порядок поводження з секретними документами знаходиться в компетенції СБУ і додав, що справжність документа підтвердиться через якийсь час після проведення відповідного аналізу компетентними органами.

За його словами, слідство має великий обсяг інформації, однак не може його оприлюднити.

« Для притягнення до відповідальності хоча б топових архітекторів зазначених схем потрібен час. Нашому слідству відомо набагато більше, але на сьогоднішній день в інтересах слідства ми не можемо розказати все це зараз, в онлайн-режимі. Тяжкі злочини не розкриваються в режимі онлайн», – пояснив Енин.

« Ми прийняли рішення про засекречення цього вироку геть не для того, щоб прикрити якихось посадових осіб чи комерційні структури, їх там сотні. Ми мотивували своє рішення тим, що щодо переважної більшості цих структур тривають активні слідчі дії. В тому числі в закордонних юрисдикціях за допомогою каналів міжнародної правової допомоги», – зазначив заступник Генпрокурора.

Як повідомлялося, Українська правда і Центр протидії корупції отримали від телеканалу Al Jazeera текст «секретного» судового рішення Краматорського суду, яким у оточення Януковича конфіскували рекордну для України суму – 1,5 млрд. дол.

Спільно автори прийшли до висновку, що в документі немає інформації, яку за законом можна віднести до державної таємниці і, отже, його публікація не може становити загрози національним інтересам держави. Аналіз вироку дає всі підстави вважати, що секретним документ зробили саме для того, щоб деякі його фігуранти змогли уникнути відповідальності в майбутньому.

Зокрема, з вироку стало відомо, що екс-президенту Януковичу вивести 1,5 млрд. дол. з України допомогла компанія Investment Capital Ukraine (ICU), засновниками якої є голова НБУ Валерія Гонтарєва, яка продала свою частку в компанії партнерам в червні 2014 року, і Макар Пасенюк, якого характеризують як «фінансиста Порошенко».

Відповідно з документом, ICU уклав угоду з купівлі облігацій, деномінованих в доларах, від імені восьми кіпрських компаній. Пізніше був виявлений зв’язок компаній з оточенням екс-президента Януковича.

Нагадаємо, 28 квітня 2017 року стало відомо, що суд останньої інстанції дозволив конфіскацію арештованих 1,5 млрд доларів, що належали оточенню екс-президента Віктора Януковича в рамках процесу проти колишнього директора компанії «Газ Україна-2020» Аркадія Кашкина. Через місяць рішення набуло чинності і конфісковані кошти були перераховані до держбюджету.

У травні 2017 року 7 кіпрських компаній-власників облігацій внутрішньої державної позики оскаржили рішення про спецконфіскацію 1,5 млрд доларів.