Інвесткомпанія Гонтаревої допомогла Януковичу вивести 1,5 мільярда доларів – ЗМІ

Корупція

Опубліковано таємну постанову Краматорського суду, в якому йдеться про те, що екс-президенту Януковичу вивести 1,5 мільярда доларів з України допомогла компанія ICU.

У розпорядженні Української правди виявився 95-сторінковий документ, який в минулому році був оголошений державною таємницею, передає Центр журналістських розслідувань.

У постанові суду докладно викладена схема, яка використовується для крадіжки грошей.

Investment Capital Ukraine (ICU) були брокерами при купівлі облігацій кіпрськими компаніями на суму 1,5 млрд доларів в період між 2012 і 2014 роками.

«Засновниками ICU є голова НБУ Валерія Гонтарєва, яка продала свою частку в компанії партнерам в червні 2014 го, і Макар Пасенюк, якого характеризують як »фінансиста Порошенко«. Ще один факт – в свій час ICU супроводжувала процес передачі корпорації Roshen в »сліпий траст«. Депутати від БПП називають Пасенюка одним з найбільш обізнаних у справах бізнесу Порошенко. Після революції компанія ICU стала відомою не тільки в бізнес-середовищі. Її представники виявилися на ключових посадах у владі: Дмитро Вовк очолив НКРЕКУ, Володимир Демчишин отримав крісло міністра енергетики, а Валерія Гонтарєва стала главою Нацбанку», – пише УП.

Відповідно до секретного документу, ICU уклав угоду з купівлі облігацій, деномінованих в доларах, від імені восьми кіпрських компаній.

Пізніше був виявлений зв’язок компаній з оточенням екс-президента Януковича.

Нагадаємо, 28 квітня 2017 року стало відомо, що суд останньої інстанції дозволив конфіскацію арештованих 1,5 млрд доларів, що належали оточенню екс-президента Віктора Януковича в рамках процесу проти колишнього директора компанії «Газ Україна-2020» Аркадія Кашкина.

Через місяць рішення набуло чинності і конфісковані кошти були перераховані до держбюджету.

У травні 7 кіпрських компаній-власників облігацій внутрішньої державної позики оскаржили рішення про спецконфіскацію 1,5 млрд доларів.