Джемілєв запросив доповідача ПАРЄ по Криму відвідати Україну і зустрітися з членами Меджлісу

Новини
Члени української делегації в ПАРЄ Георгій Логвинський, Мустафа Джемілєв і Володомр Ар'єв Фото: Facebook Георгий Логвинский

Народний депутат, член української делегації у ПАРЄ Мустафа Джемілєв запросив швейцарського депутата Мануела Торнаре, який готує доповідь и проєкт резолюції Асамблеї про положення кримських татар в окупованому Криму, відвідати Україну і зустрітись з керівництвом і членами Меджлісу кримськотатарського народу, яким російські окупанти заборонили в’їзд на півострів.

Відповідну пропозицію Джемілєв озвучив у Парижі на засіданні Комітету ПАРЄ з питань рівності і недискримінації, повідомив на своїй сторінці у Facebook голова Меджлісу Рефат Чубаров.

«Мустафа Джемілєв, висловивши вдячність доповідачу за здійснену ним вагому роботу з підготовки доповіді та проєкту резолюції, підкреслив про те, що «вкрай важливо, щоб доповідь була всеосяжною, охоплювала всі аспекти, пов’язані з катастрофічним становищем кримських татар в окупованому Криму, пояснювала справжню сутність репресивної політики російської окупаційної влади в Криму», – написав Чубаров.

Зважаючи на зазначене, додав він, Джемілєв запропонував доповідачу відвідати Україну та зустрітися з керівництвом та членами Меджлісу, яким російські окупанти заборонили в’їзд до Криму. Крім того, він запевнив, що Меджліс охоче сприятиме організації на материковій частині України зустрічі Мануела Торнаре з жителями окупованого Криму, в тому числі з родичами і адвокатами кримськотатарських політв’язнів.

«Ми не маємо ілюзій в тому, що з ухваленням резолюції, яка нами зараз обговорюється, безчинства російських окупантів в Криму припиняться … Більш того, ми не виключаємо, що, навпаки, можуть посилитися репресії проти тих кримських татар, які інформують ЗМІ та міжнародні організації про беззаконня окупантів. І, тим не менш, ми завжди підтримуємо і таку форму міжнародної реакції, як ухвалення відповідних резолюцій, щоб показати всьому світові справжнє обличчя Росії», – сказав Джемілєв.

При цьому він нагадав про брутальне ігнорування РФ всіх попередніх резолюцій ПАРЄ, а також рішення Міжнародного Суду ООН про негайне скасування РФ заборони на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу і зняття заборони на в’їзд до Криму йому самому і Чубарову.

Голова Меджлісу також повідомив, що крім Джемілєва, Україну на засіданні Комітету представляли голова української парламентської делегації в ПАРЄ, народний депутат Володимир Ар’єв та народний депутат VIII скликання Георгій Логвинський.

Нагадаємо:

  • 12 вересня Комітет ПАРЄ з питань рівності та недискримінації переніс на своє наступне засідання розгляд питання затвердження проєкту резолюції Асамблеє щодо становища кримських татар в окупованому Росією Криму. У Комітеті готові вислухати Меджліс кримськотатарського народу та врахувати відповідні поправки.
  • Затверджена Комітетом доповідь щодо Криму буде розглядатися на осінній сесії ПАРЄ у жовтні.