Комітет ПАРЄ переніс розгляд звіту по Криму, хочуть вислухати Меджліс

Новини
Парламентська Асамблея Ради Європи Фото: УНИАН

Комітет ПАРЄ з питань рівності та недискримінації переніс на своє наступне засідання питання затвердження проєкту резолюції Асамблеє щодо становища кримських татар в окупованому Росією Криму, яке мало розглядатись у четвер, 12 вересня. У Комітеті готові вислухати Меджліс кримськотатарського народу та врахувати відповідні поправки.

Про це повідомив у Facebook голова делегації України в ПАРЄ, народний депутат Володимир Ар’єв.

«Затвердження проекту резолюції ПАРЄ з приводу кримських татар перенесли на наступне засідання комітету з питань рівності і недискримінації. Доповідач Мануель Торнаре готовий вислухати Меджліс кримських татар і врахувати поправки», – написав Ар’єв.

Він зазначив, що перенесення розгляду підтримали і росіяни, які увійшли до складу комітету після повернення делегації РФ в ПАРЄ.

«Вони запропонували доповідачу ПАРЄ відвідати Крим, проте доповідач послався на міжнародне право і заявив про неможливість такого візиту. Отже, робота над доповіддю триватиме, і є шанс на цілком адекватний фінальний текст. Боротьба теж триває», – вказав голова української делегації.

Тим часом МЗС України закликав ПАРЄ посилити тиск на РФ для припинення порушення прав людини в окупованому Криму.

«Очікуємо, що остаточний документ Асамблеї не лише підтвердить, але й посилить позицію Ради Європи, закликавши Російську Федерацію припинити тимчасову окупацію Криму, яка є першопричиною та єдиним джерелом системних порушень прав людини на півострові», – йдеться у коментарі зовнішньополітичного відомства.

Також у МЗС очікують, що в ПАРЄ закличуть Росію дотримуватись всіх обов’язків держави-окупанта відповідно до міжнародного гуманітарного права та міжнародного права у сфері прав людини, негайно звільнити українських громадян, які продовжують незаконно утримуватись на території окупованого Криму та в Росії, припинити протиправне застосування законодавства держави-окупанта – РФ, в тому числі щодо примусового призову до окупаційної армії та протиправне переміщення населення на та з території РФ.

Затверджена Комітетом доповідь щодо Криму буде розглядатися на осінній сесії ПАРЄ у жовтні.

Нагадаємо:

  • 26 червня у Страсбурзі ПАРЄ ухвалила рішення про підтвердження повноважень делегації РФ без жодних обмежень, попри порушення нею принципів Ради Європи. Делегації України, Грузії, Польщі, Словаччини, Литви, Латвії та Естонії оголосили демарш в ПАРЄ і покинули її сесію.
  • У регламент ПАРЄ додана норма, яка скасовує право організації накладати ключові санкції на будь-яку національну делегацію, включаючи Росію. Асамблея більше не зможе обмежувати право голосу, право виступу, право участі та голосування у комітетах асамблеї – не зважаючи на те, яких порушень припустилася держава та її депутати.
  • МЗС України вважає, що схвалена ПАРЄ резолюція, яка дозволяє повернути російську делегацію до роботи в організації, є неприпустимою поступкою Росії, яка з 2014 року здійснює збройну агресію проти України, грубо порушуючи норми і принципи міжнародного права, у тому числі Статуту Ради Європи.