Українські дипломати продовжують пошук затриманих у Мінську правозахисників Рєуцького та Васильєва – Кулеба

Новини
Правозахисники Євген Васильєв і Костянтин Рєуцький Фото: Facebook Восток SOS

Українські дипломати за дорученням МЗС продовжують пошук затриманих 12 серпня у Мінську білоруським силовиками волонтерів правозахисної організації «Восток SOS» Костянтина Рєуцького та Євгена Васильєва у заклади тимчасового утримання столиці Білорусі, однак поки що встановити їх місцезнаходження не вдалось. Офіційні органи Білорусі не надають інформації про затриманих українців.

Про це 13 серпня на онлайн-брифінгу повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, передає Центр журналістських розслідувань.

«Сьогодні вранці український консул відвідав два найбільші центри тимчасового утримання осіб у Мінську, але жодної інформації про можливе перебування там згаданих громадян України отримати не вдалося. Офіційні органи Білорусі не інформують нас про місцезнаходження наших громадян. Консул об’їзжає усі точки, де можуть утримувати затриманих для того, щоб встановити хоч якісь дані про перебування наших співвітчизників», – сказав Кулеба.

За його словами, МЗС з’ясувало, що на квартирі у Мінську, де зупинились Рєуцький та Васильєв був проведений обшук, а їх обвинувачують у скоєнні злочину, передбаченого п.2 ст.293 КК Республіки Білорусь (участь у масових заворушеннях). Санкція за цією статтею передбачає ув’язнення на строк від 3 до 8 років.

«Посольство України на виконання мого доручення направило дві ноти до міністерства закордонних справ Білорусі із запитом надати інформацію про усіх громадян України, які були затримані правоохоронними органами Республіки Білорусь в період з 9 по 12 серпня. А також надати інформацію про причини затримання та місця утримання Костянтина Рєуцького, Євгена Васильєва, а також третьої громадянки Оксани Альошиної, яка була також затримана вчора», – додав міністр.

Він звернув увагу, що протягом 9-12 серпня в Мінську було затримано понад 6 тисяч осіб і усі заклади тимчасового утримання переповнені і саме в таких складних обставинах доводиться шукати наших співгромадян.

«Ми вимагаємо негайної зустрічі консула з цими затриманими особами, а також якщо буде інформація про інших затриманих громадян України, то з ними також. Ми вимагаємо негайного та безумовного звільнення цих осіб з метою повернення їх до України», – наголосив Кулеба.

Він додав, що сьогодні посол України в Республіці Білорусь Ігор Кизим провів телефонну розмову з міністром закордонних справ Білорусі Володимиром Макеєм і український МЗС буде протягом дня «дуже активно працювати над цим кейсом для того, щоб отримати потрібний нам результат».

Кулеба зазначив, що 12 серпня МЗС дало рекомендацію громадянам України, які вже перебувають на території Білорусі, проявляти підвищену увагу та обережність, уникати місць масового скупчення людей, не брати участі в демонстраціях та акціях протесту, стежити за новинами та рекомендаціями місцевих органів влади.

«У зв’язку з розвитком ситуації довкола Костянтина Рєуцького, Євгена Васильєва та Оксани Альошиної сьогодні МЗС видає нову рекомендацію громадянам України утриматись від поїздок до Республіки Білорусь до стабілізації ситуації в цій країні і подальших оголошень. Я закликаю співвітчизників дослухатись до рекомендацій МЗС, це дозволить їм уникнути м’яко кажучи дуже складних ситуацій, в які вони можуть потрапити», – сказав міністр закордонних справ.

Нагадаємо:

  • 12 серпня в Мінську білоруські силовики затримали волонтерів правозахисної організації «Схід SOS» Костянтина Рєуцького і Євгенія Васильєва. Українські правозахисники прибули до Білорусі в рамках місії з надання допомоги своїм білоруським колегам, яким належить виконати велику роботу в зв’язку з арештами громадян під час масових акцій протесту з приводу президентських виборів 9 серпня. Українські правозахисні організації стурбовані долею колег і вимагають від влади Білорусі негайно їх звільнити.