Генштаб ЗСУ восени скоротить кількість призовників

Новини
Фото: Facebook Генеральний штаб ЗСУ

Генеральний штаб Збройних сил України планує восени 2020 року скоротити кількість призовників на строкову військову службу через збільшення кількості контрактників.

Про це Генштаб ЗСУ повідомляє на своїй сторінці в Facebook.

«З початку року залучено до військової служби за контрактом у Збройних Силах України 25 тис. осіб (з них понад 2 тис. осіб офіцерського складу). Це дає можливість порушити питання про зменшення чисельності громадян України, які підлягають призову на строкову військову службу в жовтні-грудні цього року. Відповідні пропозиції готуються для подання на розгляд до Кабінету міністрів України», – йдеться в повідомленні.

Як вказується, нині в генштабі триває робота з якісного укомплектування ЗСУ рядовими і сержантами, спрямована на збільшення військовослужбовців військової служби за контрактом. Зокрема, вживаються заходи щодо вдосконалення порядку проходження військової служби зазначеної категорії військовослужбовців.

Фото: Facebook Генеральний штаб ЗСУ

«У військових комісаріатах, які поступово перетворюються на територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, триває вдосконалення з організації відбору кандидатів для прийому на військову службу за контрактом. Проведення зазначеної роботи позитивно впливає на кількість громадян, які надходять на військову службу за контрактом і що пов’язують свою подальшу долю зі службою у складі Збройних Сил України», – повідомили у генштабі.

Також зазначається, що передбачено вдосконалення нормативно-правових актів України з питань соціального захисту військовослужбовців, забезпечення кар’єрного зростання військовослужбовців і підвищення рівня матеріального (грошового) забезпечення військовослужбовців (з початку 2021 року у разі збільшення обсягів видатків за фондом грошового забезпечення за запитом Міноборони України).

Фото: Facebook Генеральний штаб ЗСУ

Нагадаємо:

  • В жовтні 2015 року президент України Петро Порошенко заявив, що призов громадян до лав Збройних сил України буде збережено, а вік призовників буде підвищено з 18 до 20 років, при цьому призовники гарантовано не потраплятимуть до зони проведення Антитерористичної операції на сході України.
  • Згодом Порошенко щорічно до 2019 року включно підписував укази про призов на строкову військову службу осіб чоловічої статі, яким до дня відправки у військові частини виповнилося 20 років, але вони не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову.
  • 16 січня 2020 року президент України Володимир Зеленський підписав указ про військовий призов у 2020 році, згідно з яким планується призвати на строкову військову службу, починаючи з 18 років.
  • У лютому 2020 року на той момент міністр оборони України Андрій Загороднюк пояснив, що обов’язкового призову в ВСУ юнаків 18-19 років не буде. Вони отримають можливість служити в Збройних Силах тільки при наявності письмової заяви.