У Криму окупанти виставили на продаж завод марочних вин «Коктебель» під Феодосією

Новини
Фото: YouTube Завод марочных вин - Коктебель

«Влада» окупованого Криму виставила на продаж розташований під Феодосією завод марочних вин «Коктебель». Підприємство продається на аукціоні за стартовою ціною 100 млн рублів.

Відповідна інформація опублікована на офіційному порталі РФ для розміщення інформації про проведення торгів.

Продаж заводу регламентований наказом «міністерства майнових і земельних відносин Крим».

Торги пройдуть в форматі аукціону, початкова ціна визначена в 100 180 118,91 рублів, крок аукціону – 4 998 987,93 рублів. На торги виставлять 73 нежилі будівлі, виробничі цехи, побутівки і інші об’єкти нерухомості заводу, а також земельні ділянки, на яких вони розташовані.

Згідно з документацією, виставлені на продаж об’єкти знаходяться в оренді у ТОВ «Завод марочних вин «Коктебель».

Проведення аукціону призначено на 26 січня. Заявки на участь приймаються до 20 січня.

Завод марочних вин «Коктебель» – підприємство первинного і вторинного виноробства. Виробляє сухі, напівсухі і напівсолодкі вина, портвейни. У заводу є свої виноградники площею близько 1000 га і ємнісний парк не менше 5 мільйонів літрів для виробництва тихих вин і не менше 6 мільйонів літрів – для виробництва десертних вин і портвейнів.

У енотеці «Коктебеля» зберігається близько 250 тисяч пляшок вина, створених виноробами заводу в різні роки.

Енотека заводу марочних вин «Коктебель» Фото: facebook.com/zmvkoktebelcrimea

Як писав в березні 2016 року Центр журналістських розслідувань в матеріалі «Бариги» для проекту Слідство.Інфо, держпідприємство «Завод марочних вин і коньяків «Коктебель» дерибанили ще з 1990-х років. Його виробничу базу кримська влада передала в оренду. У 2012 році орендаря підприємства – ЗАТ з такою ж назвою, що і державне підприємство – визнали банкрутом. Почався процес активного продажу майна, яке продовжилося після окупації Криму.

Влітку 2017 року кримські чиновники оголосили, що на «Коктебель» зайде багатий інвестор. У Криму було зареєстровано ТОВ «Завод марочних вин« Коктебель». 99% капіталу в ньому належить ТОВ «Гатчинський спиртовий завод» Михайла Якубчика – водно-винного короля з Санкт-Петербурга. Ще один відсоток – його дружині Олені. Михайло Якубчик – брат дружини Сергія Наришкіна, нині директора Служби зовнішньої розвідки РФ, в 2011-2016 рр. – спікера Держдуми Росії.

Нагадаємо:

  • 14 грудня 2020 року компанія «Южный проект», яка належить банку «Россия», купила за 5,327 мільярда рублів на незаконно організованому окупантами аукціоні АТ «ПАТ «Масандра», створене на базі вкраденого у України НВАО «Масандра». Три роки тому ця ж компанія купила за 1,5 млрд рублів вкрадений у України завод шампанських вин «Новий Світ».