В ОРДЛО окупанти мобілізують на війну молодь, яка бере участь у «патріотичних клубах» – правозахисники

Новини
Фото: ДАН

На територіях окремих районів Луганської та Донецької областей через невиконання планів щодо мобілізації чоловічого населення на війну з Україною російські окупанти почали мобілізувати неповнолітніх учасників так званих патріотичних клубів, які активно проводили мілітаризацію дітей в ОРДЛО, починаючи з 2017 року. При цьому серед мобілізованої молоді вже є загиблі.

Про це повідомляє Східна правозахисна група.

«Наші джерела інформації на окупованих РФ територіях Луганської та Донецької областей вже давно повідомляли про мобілізацію учасників т.зв. патріотичних клубів, які активно проводили мілітаризацію дітей до ОРДЛО починаючи з 2017 року», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, окупанти мобілізують навіть неповнолітніх учасників цих клубів, починаючи з 16-ти років.

Зокрема, директору Східної правозахисної групи Вірі Ястребовій повідомили, що вже є загиблі серед залучених до війни підлітків.

Правозахисники опублікували фото загиблого Івана Шифмана 2001 року народження, учасника т.зв. Військово-патріотичного спортивного клубу «Спадкоємці перемоги» Територіального штабу, м. Комсомольське ГО «Військово-патріотичного руху «Молода гвардія-Юнармія».

«Цей факт підтверджує, що бойовики з 2017 року проводили процеси дитячої мілітаризації, щоб у майбутньому залучити цих підлітків до війни», – зазначають правозахисники.

Як повідомлялось, на окупованому Донбасі у так званих «ДНР» та «ЛНР» Росія мобілізує навіть тих осіб, які не підлягають призову. Зокрема, це стосується й співробітників так званих «стратегічних підприємств», яким спочатку гарантували «бронь», а також інвалідів дитинства.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter