В ОРДЛО окупанти мобілізують навіть тих, хто не підлягає призову – ГУР

Новини
Солдати, мобілізовані до «армії ДНР» на окупованій території Донецької області Фото: Reuters

На окупованому Донбасі у так званих «ДНР» та «ЛНР» Росія мобілізує навіть тих осіб, які не підлягають призову. Зокрема, це стосується й співробітників так званих «стратегічних підприємств», яким спочатку гарантували «бронь», а також інвалідів дитинства.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

«На Алчевський металургійний комбінат (АМК) прийшла нова рознарядка на 1700 осіб. Це четверта і найбільша хвиля мобілізації на комбінаті. Раніше приходили рознарядки на 1000, 500, 400 осіб. Також знято «бронь» зі співробітників, які обслуговують районні електричні мережі», – йдеться у повідомленні.

Аби підвищити «ефективність» мобілізації, співробітникам автоінспекції незаконного збройного формування «ЛНР» надали право видавати повістки на стаціонарних постах ДАІ. Так, на трасі Алчевськ-Біле працює кілька мобільних бригад. Вони зупиняють транспорт та виписують повістки чоловікам, які перебувають в авто. Співробітники райвійськкоматів «ЛНР» та військова поліція РФ проводять поквартирні обходи в пошуках чоловіків призивного віку (18-65).

«Документи осіб, що не підлягають призову, було знайдено серед паперів знищеного підрозділу так званої «армії ДНР». Зокрема, Олександра Савенка, інваліда дитинства, який не підлягав військовому призову. Або Андрія Івакіна, співробітнику шахти «Комсомолець Донбасу» із довідкою про те, що він працює на «стратегічно важливому підприємстві. Нікому з них не допомогли отриманні документи й всі назавжди залишились в українській землі», – зазначили у військовій розвідці.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter