Окупанти так і не відкрили всі обіцяні школи в Каховській громаді, продовжують їх грабувати

Новини
«Урочиста лінійка» 1 вересня в Коробківській школі, скріншот відео
«Урочиста лінійка» 1 вересня в Коробківській школі, скріншот відео

Російські загарбники так і не змогли відкрити обіцяні ними школи у Каховській територіальній громаді, що на Херсонщині. Все, на що вони спромоглися – провести 1 вересня «урочисті лінійки» в чотирьох із 11 навчальних закладів. Після цього вони продовжили їх грабувати, а деякі з них перетворили на військові казарми.

Центру журналістських розслідувань про це повідомили мешканці Каховки.

Судячи з розтиражованих самими окупантами пропагандистських відеосюжетів про відкриття шкіл у громаді, 1 вересня «урочисті лінійки» відбулись у школах сіл Коробки і Роздольне та №3 і №5 у Каховці. Хоча перед цим загарбники обіцяли запустити майже всі місцеві навчальні заклади. Однак навіть ті, які їм вдалося «відкрити», вже 2 вересня були зачиненими. Зокрема школа в Коробках.

«Захід до 1 вересня в цій школі організували колаборанти: «директорка» Новикова Ірина Романівна, її «заступниця» Проценко Світлана Павлівна, викладачка хімії в школі і в розташованому в цьому ж селі Каховському агротехнологічному фаховому коледжі Падалко Олена Миколаївна, швачка, яка стала «вчителькою початкових класів» Кравченко (Стефурак) Тетяна Миколаївна та її мама, нова кухарка школи Стефурак Антоніна, вчителька Кам’янської гімназії Таврійської територіальної громади Приладишева Наталія Анатоліївна та її донька Мащенко Ольга Олегівна. Пішла на «підвищення» й помічниця кухаря в нашій школі Ткаченко Наталія – тепер вона працює вчителькою початкових класів», – розповіли мешканці Коробків.

Ще один організатор «свята знань» – новопризначений гауляйтер села. Ним став підприємець Акименко Анатолій Сергійович. За словами місцевих, разом із ним у Коробках «хазяйнує» його брат Богомолов Дмитро. Обидва вони співпрацюють з окупантами з перших тижнів повномасштабної війни: допомагали їм прокладати дороги у степах навколо села, знімали в Коробках українську державну символіку і возять на продаж пальне з Криму. 

Колаборанти Дмитро Богомолов і Анатолій Акименко (праворуч). Фото – соцмережі

Після проведення «урочистої лінійки» школу в Коробках закрили, а батькам оголосили, що її робота відновиться лише після так званого «референдуму» про приєднання Херсонщини до Росії. З датою якого окупанти, як відомо, ще не «визначились». 

Окупанти так і не спромоглися відкрити обіцяні школи в Каховці №1, яку «очолила» колаборантка Терещенко Олена Сергіївна і №4 на «чолі» з Антоновою-Маковик Надією Василівною. Відомо, що з усіх 11 шкіл громади нині працюють дві міські – №3 і №5. До останньої підвозять дітей з навколишніх сіл. 

Водночас окупанти продовжують грабувати навчальні заклади в громаді. 6 вересня вони, за участі першого заступника гауляйтера Каховки, колаборанта Деменка Ігоря Костянтиновича винесли все цінне майно з місцевої гімназії: новий лінгафонний кабінет, всі телевізори і монітори, відеопроектори та інші речі. А в школі №6 незадовго до нового навчального року окупанти почали облаштування кабінок для голосування на «референдумі». Однак 1 вересня ці «роботи» там несподівано призупинили і все кинули, залишивши після себе купи сміття. 

Також окупанти останні тижні почали активно розміщуватись у Каховці. Зокрема, вони облаштували військову казарму в будівлі ясла-садку №3 «Веселка». Постійно їх бачать і біля інших нині діючих дитячих садків міста. 

Як повідомляв ЦЖР, нещодавно за оголошеннями у своїх пропагандистських газетах окупанти знайшли гауляйтера для села Малокаховка Каховської громади. Ним став місцевий невіглас на прізвисько «Муха».

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter