Анексія територій України, намір вступити у НАТО. Окупований рф південь України: огляд подій за 30 вересня

Новини
путин присоединил

Огляд найважливіших новин за п’ятницю, 30 вересня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на лінії зіткнення

— ЗСУ уразили командний пункт російських сил та два склади боєприпасів у Бериславському районі, шість місць скупчення у Херсоні, Новій Каховці, Дар’ївці, Малій Кардашинці, пункт управління безпілотниками у Давидовому Броді. Двічі атакували колону військової техніки у Новій Каховці.

— Сили оборони півдня знищили опорний пункт військ РФ у районі Давидова Броду. У районі Осокорівки зупинили рух російської диверсійно-розвідувальної групи. Зазнавши втрат, ДРГ відступила.

— Військові РФ намагаються відновити рух на Антонівському автомобільному мосту. Підвозять будівельні матеріали та дорожньо-ремонтну техніку.

— Близько 7:00 російські війська завдали ракетного удару по цивільній гуманітарній колоні на виїзді з Запоріжжя: люди в черзі чекали виїзду на окуповану територію. Відомо про щонайменше 25 загиблих та 60 поранених. У момент обстрілу в автоколоні на виїзд до тимчасово окупованої території перебували майже 250 цивільних автомобілів.

***

Ліквідований член окупаційної адміністрації

На Херсонщині загинув перший заступник голови окупаційної «адміністрації Херсонської області з питань безпеки«Олексій Катериничев. На посаді був близько двох місяців, до цього працював в МНС Росії.

Алексей Катериничев

***

Президент РФ Путін оголосив про анексію частини територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей

Колаборанти Денис Пушилін, Леонід Пасічник, Євген Балицький та Володимир Сальдо підписали «договори про приєднання до РФ», які не мають жодної юридичної сили.

***

Україна подає заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку, заявив президент Зеленський за підсумками засідання РНБО

«Ми довіряємо один одному. Ми допомагаємо один одному. Ми захищаємо один одного. Це і є Альянс. Де-факто. Сьогодні Україна подає заявку, щоб зробити це де-юре, за процедурою, яка відповідатиме нашому значенню для всієї нашої спільноти», — сказав Володимир Зеленський.

***

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг провів брифінг для медіа

«Це найбільша анексія територій Європи з часів Другої світової війни», — повідомив генсек НАТО Столтенберг та заявив, що альянс та союзники не визнають «договори» Путіна про анексію українських територій. «Донецьк, Луганськ, Запоріжжя та Херсон — Україна. Так як і Крим є Україною», — сказав він.

Водночас, Столтенберг заявив, що НАТО не є частиною конфлікту, але надаватиме підтримку Україні, щоб вона могла відстоювати право на самооборону, закріплене в статуті ООН.

***

На Південному березі Криму повідомляють про вибухи

Спочатку були повідомлення про вибухи в Алупці, Ялті та Партеніті, потім повідомили про вибухи на всьому Південному березі Криму.

Зазначається, що вибухи сильні, «таких раніше не було».

***

Хабарника-втікача Олега Лахматова окупанти знайшли у Криму та призначили гауляйтером села Львове на Херсонщині — Центр журналістських розслідувань

Засудженого за хабарництво колишнього старшого державного виконавця Лахматова Олега Михайловича (16 квітня 1968 року народження) російські окупанти призначили гауляйтером села Львове Тягинської територіальної громади Бериславського району, що на Херсонщині. З собою до «новоствореного» «сельского совета» він привів дружину Лахматову Ларису Миколаївну.

Олег Лохматов

Олег Лохматов, фото: mvs.gov.ua

***

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter