Староста Кам’янки Таврійської громади на Херсонщині Алла Федай перейшла на бік окупантів і погрожує односельцям спалити їхні хати

Новини
Алла Федай, колаборантка, Фото з соцмереж

Гауляйтеркою Кам’янки Таврійської міської територіальної громади Каховського району на Херсонщині стала староста села Алла Федай. Вона допомагає окупантам роздавати російські «пенсії» і «соціальні виплати», а у вільний час погрожує односельцям спалити їхні хати.

Центру журналістських розслідувань про це стало відомо з власних джерел.

Самі окупанти в своїх пропагандистських телеграм-каналах називають Аллу Федай «главой Каменского терориториального управления». Вони «включили» Кам’янський старостат до «складу» так званого «Каховського муніципального округу». Також у цих телеграм-каналах Алла Федай висловлює подяку «за приятную атмосферу и готовность помочь людям в это сложное время» начальниці окупаційного «пенсійного фонду» Каховки Олені Філіпчук, матері гауляйтера міста Павла Філіпчука.

Мешканці Кам’янки розповіли ЦЖР, що Алла Федай особисто займається розселенням до будинків своїх односельців російських військових. Коли ж люди почали питати у колаборантки, що це вона витворяє, та у відповідь почала погрожувати спалити їхні хати.

«В один із будинків Алла Федай заселила шестеро цих тварюк. Вони там бухають, усе ламають, топчуть, гадять, забирають цінне майно. І це стало масовим явищем. Окупанти розселилися в багатьох хатах», – розповіли мешканці Кам’янки.

«Хати свої стережіть самі. Я шо, наймалась стежити за ними? Якщо ще раз ти мені напишеш – [твоя хата] згорить і сліду не буде», – так відповідала Алла Федай на звернення односельців.

Федай Алла Миколаївна, 8 вересня 1973 року народження, кілька разів обиралась сільською головою Кам’янської сільради. Після її переходу в 2020 році до складу Таврійської громади її обрали старостою сіл Кам’янка, Цукури, Сергіївка і Червоне Поділля.

Як повідомляв ЦЖР, гауляйтерка села Архангельська Слобода Зеленопідської територіальної громади Каховського району Олена Жосан намагалась втекти разом із родиною до Росії. Однак російські загарбники не дозволили їй виїхати. А її чоловіка побили односельці і він потрапив до реанімації.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.