Андрій Клименко

Статті автора (32)
19.08.2023
Думки
Крим для вождів російської і радянської імперії та долі самої імперії завжди був «сакральним місцем зі знаком мінус»

Річниця «ГКЧП», яке почалося з ізоляції Горбачова на дачі в Форосі (Велика Ялта) 19 серпня 1991 – в мене завжди викликає одну і ту ж стійку асоціацію: Крим для вождів російської і радянської імперії та долі самої імперії завжди був «сакральним місцем зі знаком мінус»:

02.11.2022
Думки
Клименко
Андрій Клименко: Блокування РФ «зернового коридору» – складова путінського плану нового етапу війни

Колеги, ми хочемо акцентувати вашу увагу на фундаментальних деталях «зернової проблеми», які дещо потонули на загальному фоні важливих, але все ж таки другорядних питань, пише у Facebook Андрій Клименко, морський експерт, керівник проєкта Інституту Чорноморських стратегічних досліджень, головний редактор порталу BlackSeaNews.

23.07.2022
Думки
Андрій Клименко: Перші рефлексії на Стамбульські угоди щодо зерна

Отже, перші рефлексії (перші, бо треба більше інформації, а також думок та поглядів фахівців з морського бізнесу і експертів з безпеки) на Стамбульські угоди по зерну. Спочатку підкреслимо – чи буде все це працювати, чи не буде – не знає ніхто. Ми в Інституті Чорноморських стратегічних досліджень такої схеми не передбачали. І перш за все…

10.12.2021
Думки
Вiйськово-інформаційна істерика РФ в Азовському морі

Андрій Клименко, головний редактор порталу BlackSeaNews та співзасновник Чорноморського інституту стратегічних досліджень, розкрив перебіг інциденту з пошуково-рятувальним судном «Донбас» в Азовському морі і причини демонстративної істерики РФ. 

14.01.2020
Думки
(Не)Прогнозований шторм-2 – від Криму до Одеси. Морські ризики на 2020: Чорне море

Нагадаємо, що прогнозування ситуації з морськими ризиками в Азовському та Чорному морях, що пов’язані з можливими діями РФ, розглядаються нами на основі досвіду 2014-2019 років, але не тільки в україно-російському, але й макрорегіональному контексті – Чорноморсько-Середземноморському.

13.01.2020
Думки
(Не)Прогнозований шторм – від Маріуполя до Босфору. Морські ризики на 2020: Азовське море

Для прогнозування ситуації з морськими ризиками в Азовському та Чорному морях, що пов’язані з можливими діями РФ, розглянемо проблему на основі досвіду 2014-2019 років. Але для адекватності картини спочатку потрібно помістити проблему в більш широкий контекст.

05.08.2019
Думки
«Російське озеро». Дев’ять аспектів сучасного Чорноморського контексту

Ситуація в Чорному морі стрімко змінюється. Буквально на наших очах. Його майже перетворення на «російське озеро» – прямий наслідок окупації Криму та його подальшої мілітаризації. На російському порядку денному – подальша окупація українського морського шельфу та всієї виключної морської економічної зони України, витіснення НАТО з Чорного моря, підсаження на газову голку Туреччини і Болгарії та інші дії, про…

26.10.2018
Блоги
Ще один фронт. Чому Україна досі ділить рибу з Росією?

Україна переконала весь світ розглядати свої проблеми з росіянами в Азовському морі, а якесь держагентство каже – та все нормально, ми тут разом риболовимо.

02.08.2018
Блоги
Блокування портів Маріуполя та Бердянська силами РФ: статистика та тенденції

Моніторингова група «Майдану закордонних справ», «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» (Київ) та інтернет-видання «BlackSeaNews» (Ялта – Київ) вперше публікує зведену інформацію та аналіз щодо затримань кораблями та катерами Берегової охорони Прикордонної служби ФСБ РФ морських суден, що прямують до/з українських портів в Азовському морі – Маріуполя та Бердянська.

26.07.2018
Блоги
В порту Одеси кораблі НАТО. Про що це говорить?

Зараз в порт Одеси зайшло шість кораблів НАТО. І сталося це поза американо-українськимми навчаннями Sea Breeze. Зараз мова про навчання Breeze, які паралельно проходять в Болгарії. Зазвичай якийсь один корабель з угруповання, що проводило Breeze, звичайно, заходить в Одесу. Але щоб ось так, великою групою з шести кораблів, – безпрецедентний випадок. Також в цій ситуації…