Ошуканий за власним вибором: чому Siemens не уникнути неприємностей

Блоги

Постачання газових турбін Siemens на територію окупованого Криму попри серйозний санкційний режим не було фатальним збігом обставин або абсолютною несподіванкою.

Адже так само, як і з історією з “Містралем”, Україна била в дзвони. Ми попереджали Siemens, Федеральний уряд Німеччини та Європейські інституції, ми переконували, ми вказували на діри в санкційному режимі. Нас дослухалися, шукали можливості запобігти правопорушенням. І багатьох подібних випадків там вдалося уникнути.

Але у випадку із Siemens його менеджмент відмовлявся бачити очевидні речі.

Скидається на те, що вони вірили обіцянкам Кремля – що Україна не встоїть, що санкціїї все одно от-от скасують і що весь німецький політикум і бізнес тільки й чекає, щоб відновити “business as usual” (звичайну діяльність).

Кремлівський режим зараз відверто сміється з того, як запросто можна пошити в дурні ласих до великих грошей представників європейського бізнесу – бізнесу законослухняного, побудованого на довірі, повазі і цінностях.

І дійсно, Кремль через підкуп, оборудки, пропаганду постійно знаходить в Європі нових путінферштеєрів – у Німеччині, Італії, Австрії, Франції та інших країнах. Яких не цікавить правда і факти, міжнародне право і права людини.

Яким зручніше вдавати, що з агресором, який веде загарбницьку війну в Європі, можна будувати нову архітектуру безпеки на континенті. Що з державою, яка однією рукою бомбардує дітей в Сирії, а іншою покриває злочинний авторитарний режим – можна боротися з тероризмом.

Що з кремлівськими шахраями можна будувати нові газопроводи, тому що це – “тільки бізнес, нічого особистого”.

Гірка правда полягає в тому, що відтепер газотурбіни Siemens допомагатимуть злодію облаштовувати загарбані території.

І ми не можемо розглядати цей випадок інакше, як співучасть в агресії Кремлівського режиму проти України.

Це – тривожний сигнал для акціонерів Siemens щодо здатності його менеджменту вести чистий бізнес.

І як би зараз сіменсівські юристи не переконували, що папери були складені правильно, втрата довіри до компанії в усіх українців та у багатьох бізнесменів в усьому світі – це те, що завдає компанії непоправної шкоди.

Єдиний вихід – відверте і публічне розслідування та покарання усіх співучасників – правове, політичне і репутаційне. Саме цього Україна вимагатиме від Siemens, німецького уряду та євроінституцій.

Для багатьох бізнесменів цей скандал буде серйозним уроком на майбутнє:

“наперсточники” ніколи не стануть партнерами, з якими можна мати справу. довіри. Кремлю вірити не можна.

Європейські цінності спільні для всіх. А шахрай в Європі один. Матимеш справу з шахраєм – будь готовий до серйозних втрат!

Джерело: Європейська правда