Створюється клон СБУ для тиску на бізнес

Блоги

Команда президента Петра Порошенка хоче встановити контроль над органом, який буде створено замість податкової міліції. Ним стане Національне бюро фінансової безпеки, яке дублюватиме повноваження інших відомств, але матиме широкі повноваження і майже ніким не контролюватиметься. Бізнесу не варто чекати від створення нового Бюро нічого доброго.

Геть інквізицію

Підприємцям обіцяють, що їхні злочини розслідуватиме новий орган – Національне бюро фінансової безпеки (НБФБ). Голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна («Блок Петра Порошенка») оприлюднила понад 100 сторінок законопроекту про створення НБФБ. Це Бюро покликане замінити податкову міліцію, до роботи якої роками було багато претензій з боку бізнесу. Тому коли депутати під час чергової корекції Податкового кодексу більше року тому випадково «ліквідували» податкову міліцію, то ніхто не шкодував про «технічну помилку». До того ж влада пообіцяла, що фіскальну міліцію замінить «інтелектуально-аналітичний орган без людей в масках».
Создается клон СБУ для давления на бизнес
Розробкою законопроекту з осені займалася робоча група Ніни Южаніної за дорученням президента Петра Порошенка. І йому сподобався оприлюднений проект створення «аналітичної структури». «Цим створенням ми повністю відріжемо усі без винятку інші силові структури від «пасовища», на якому вони десятиліттями «доять» український бізнес», – заявив глава держави. Президент вважає, що після створення НБФБ силові органи не зможуть «на гарматний постріл» підійти до платника податків. «Сплатою податків займатиметься тільки це бюро. Нове покоління підприємців не знатиме, що таке податкова міліція, поліція або інквізиція», – упевнений він.

Позитивні репліки президента очікувані. Хоча НБФБ і буде підзвітним не лише президенту, а й парламенту, саме глава держави наділяється правом призначати директора НБФБ після проведення конкурсу. До складу конкурсної комісії увійдуть по три людини від парламенту, уряду і президента. Але якщо парламент не зможе протягом 30 днів (навіть в разі відпустки) заповнити свою квоту, вона перейде до президента. Сформована таким чином комісія проведе відбір і запропонує главі держави двох-трьох кандидатів. Фінальний вибір робить президент.

Аналог СБУ

За задумом авторів законопроекту, чисельність бюро складе 4 тис. чоловік, які будуть розслідувати економічні злочини, що завдають шкоди державі. НБФБ де-факто стане правоохоронним органом. Йому дадуть повноваження розкривати злочини, проводити оперативно-розшукову діяльність, конфіскацію та розшук активів злочинців. Бюро займатиметься розслідуванням привласнення, розтрати держкоштів, шахрайства з ПДВ, розслідуванням фіктивного підприємництва, нецільового використання держкоштів і ухилення від сплати податків.

При цьому НБФБ не входитиме до системи органів виконавчої влади. «Мене бентежить те, що Бюро буде підзвітним лише президенту і Верховній Раді. Тобто керівник НБФБ літатиме в якихось небесах і не буде підзвітним ні прем’єр-міністру, ні міністру фінансів. Для чого цей орган збираються використовувати?» – дивується експерт групи «Податкова реформа» Реанімаційного пакету реформ В’ячеслав Черкашин, який має досвід роботи і в ДПАУ, і в Мінфіні.

На думку міністра фінансів Олександра Данилюка, НБФБ за своєю підпорядкованістю буде нагадувати Службу безпеки України – президентська «вертикаль» влади. «Ми сподівалися, що цей орган буде знаходитися в системі Кабінету Міністрів, зараз же передбачається, що він буде в тій самій системі координат, що й СБУ. Чи дає йому це більший рівень незалежності? Гадаю, скоріше навпаки», – заявив міністр.

Підзвітність органу є каменем спотикання вже більше року. Після «ліквідації» податкової міліції, яка де-юре продовжує працювати, саме відомство Олександра Данилюка підготувало законопроект про новий орган. Мінфін задумав назвати його Службою фінансових розслідувань (СФР) і підпорядкувати собі. Однак спочатку палицю в колесо Мінфіну вставило Міністерство внутрішніх справ, яке хотіло бачити СФР або в своїй системі координат, або в підпорядкуванні Кабміну. Після того як минулої весни вдалося врегулювати конфлікт на рівні уряду, Олександр Данилюк отримав відсіч від Національної ради реформ – дорадчого органу при президенті. У квітні 2017-го секретар Нацради Дмитро Шимків розкритикував концепцію створення СФР.

Після цього питання СФР відклали до осені. У вересні президент на зустрічі з бізнесом доручив депутату фракції свого імені Ніні Южаніній підготувати інший законопроект.

Депутати говорили, що Данилюку не дозволили провести свій законопроект через запеклу боротьбу за вплив у владі. «Подивимося на ситуацію, яка зараз у нас є. Податкова міліція – чия квота? Квота «Народного фронту». Поліція, яка також займається розслідуванням економічних злочинів, – це чия квота? «Народного фронту». Далі СБУ, яка також намагається займатися цими злочинами, – чия це квота? БПП. Генеральна прокуратура, яка також намагається займатися розслідуванням податкових злочинів, – чия це квота? Також БПП. Вплив розділено між двома політичними силами. Ми з вами пропонуємо цим політичним силам відмовитися від цього впливу через створення нового органу. Певна річ, жодна зі сторін не бажає поступатися впливом», – говорив депутат податкового комітету від фракції «Самопоміч» Андрій Журжій.

Восени депутат від БПП Сергій Лещенко стверджував, що фіскальна служба стане ще одним інструментом перемоги президента на виборах: «Щоб того бізнесмена, який підтримує неправильного кандидата, придушити, а тому, хто підтримує його, дати пільгу і повернути всі необхідні гроші вчасно».

«Дубина» для бізнесу

Після оприлюднення законопроекту Ніни Южаніної міністр фінансів Олександр Данилюк відреагував на нього першим. Він зазначив, що документ взяв за основу концепцію СФР, але з більш жорсткими повноваженнями. «Згідно із законопроектом, бюро може ініціювати перевірки бізнесу. Але це те, чого ми хотіли позбутися. Я бачу багато проблем в документі, але головна проблема – не розумію, навіщо ми втратили рік. Навіщо?» – здивувався міністр.

Національне бюро з фінансової безпеки – це менше «аналітики» і більше «москалів», впевнений В’ячеслав Черкашин. «Після попередньої оцінки законопроекту можу сказати, що в НБФБ переважає силова частина, тоді як в попередніх варіантах – депутатських і Мінфіну – робився наголос на аналітичні речі. Фактично створюється економічна СБУ в країні», – говорить він.

Експерт звернув увагу, що НБФБ матиме позаштатних співробітників, з якими буде вестися конфіденційне співробітництво. Разом з тим новий орган «заточено» на силовий блок. «Це бюро приділяє величезну увагу інституту негласних співробітників – стукачів. Також велика увага приділяється силовим можливостям, вони мають право вимагати все. Фактично цей орган виписано як «дубина» з широкими повноваженнями. На її тлі податкова міліція виглядатиме як орган з меншим розмахом для зловживань», – говорить В’ячеслав Черкашин.

Наприклад, НБФБ матиме право «витребувати» і отримати матеріали оперативно-розшукової діяльності від інших правоохоронних органів, у тому числі конфіденційну інформацію від НАБУ. Також законопроект наділяє Бюро правом самостійно ініціювати кримінальні розслідування: вони зможуть вносити дані до реєстру досудових розслідувань, а потім вже передавати ці кримінальні провадження за підслідністю іншим правоохоронцям для подальшого розслідування. Але в законопроекті не йдеться про те, чи буде у працівників НБФБ компетенція виявляти злочини в сфері держбезпеки або злочини проти життя.

Перетин повноважень

Збережеться дублювання повноважень з іншими правоохоронними органами: і СБУ, і Нацполіція, і ГПУ продовжать розслідувати економічні злочини. «Я бачу божевільний перетин повноважень. Експертне співтовариство говорило, що Служба фінансових розслідувань повинна припинити дублювати повноваження інших правоохоронних органів. У новому проекті зовсім це скасовується, а на пасовище випускається ще жирніший звір з ще більшими зубами і м’язами, ніж податкова міліція. Чому не забираються функції у СБУ, чому не забираються функції у МВС з розслідування економічних злочинів? Я розумію, коли вони пов’язані з розслідуванням різних епізодів в одній справі, але немає підстав для дубляжу», – зазначив В’ячеслав Черкашин.

Концепція НБФБ передбачає розслідування привласнення, розтрати та заволодіння державними коштами (ст. 191-1 Кримінального кодексу) і шахрайства з податком на додану вартість (ст. 222-2). Потенційно це може обмежити повноваження НАБУ з розслідування корупційних злочинів, пов’язаних з розкраданням бюджетних коштів і незаконним відшкодуванням ПДВ. При цьому керівництво Бюро не включать до переліку осіб, корупційні дії яких може розслідувати НАБУ або Держбюро розслідувань.

Ключові претензії до законопроекту – відступ від аналітичного аспекту в бік силової служби з дублюванням повноважень інших силовиків. «Усі ці речі говорять, що немає бажання створити аналітичний або інтелектуальний підрозділ, який би займався дійсно великими злодіями. В цілому ж НБФБ – це економічна СБУ із ширшими повноваженнями, ніж податкова міліція», – додав В’ячеслав Черкашин.

Джерело: FinClub