Відновлення Донбасу: скільки грошей вже витрачено?

Блоги

Центр журналістських розслідувань спробує порахувати, скільки ж коштів отримала Україна від країн-донорів на відбудову Донбасу у вигляді міжнародної технічної допомоги (МТД). Цей термін стосується ресурсів, що надаються Україні донорами на безоплатній основі з метою проведення реформ та реалізації програм соціально-економічного розвитку.

З початком російської агресії проти України з’явились і програми підтримки внутрішньо переміщених осіб, відновлення інфраструктури Донбасу і встановлення миру на Сході.

За звітами Мінекономрозвитку, минулого року на відновлення Донбасу та допомогу переселенцям витрачено 356,7 млн доларів. Існує також Державна цільова програма з відновлення миру у східних регіонах України кошторисом у 10,3 млрд грн до 2020 року та щорічні цільові видатки із бюджету. Однак прозорих прорахунків скільки насправді потрібно коштів на відновлення Донбасу і досі немає.

Тим часом громадськість вимагає перевірити, як були використані кошти, що вже надійшли від донорів.

У першому півріччі 2019 року, за даними Моніторингу Мінекономрозвитку, в Україні виконувалось 25 проектів сектору відновлення Донбасу та допомоги ВПО на загальну суму у понад 325 млн доларів. Майже 120 млн із них надані урядом США, 116 млн – урядом ФРН.

Другою проблемою для громадського контролю є встановлення конкретних робіт за проектами. Безпосередньо в Донецькій та Луганській областях було впроваджено 37 проектів, решта розраховані на допомогу переселенцям по всій території України.

Відеоблог Єлизавети Стрій, Центр журналістських розслідувань: