Питання національної кібербезпеки

Блоги

Відеоблог Ольги Махинько про ще одну сферу гібридної війни, в якій Україна протистоїть Росії – кіберпростір.

У наш час війни ведуться не тільки за допомогою автоматів, танків чи ракет. Атакувати важливі інфраструктурні об’єкти ворог може з будь-якої точки планети, використовуючи загони хакерів. Вдало проведена атака на важливий об’єкт може нанести суттєву шкоду атакованій країні. І Росія вповні використовує свої можливості у гібридній війні проти України.

У 2015 році за допомогою програми BlackEnergy було відключено близько 30 підстанцій «Прикарпаттяобленерго» понад 200 тисяч жителів Івано-Франківської області залишалися без електроенергії від однієї до п’яти годин. Тоді ж постраждали споживачі компаній «Київобленерго» і «Чернівціобленерго». А у 2016 році зазнали хакерської атаки внутрішні телекомунікаційні мережі Міністерства фінансів та Пенсійного фонду. Атака знищила критично важливі бази даних, що призвело до затримки бюджетних виплат.

І це лише найвідоміші випадки. Але хакерські атаки, або як їх називають фахівці, кіберінциденти трапляються часто.

Які ж державні структури в Україні протистоять кіберзагрозам? Найвищий рівень – Національний координаційний центр кібербезпеки. Це робочий орган Ради національної безпеки і оборони України. Він покликаний формувати та реалізовувати державну політику у сфері кібербезпеки. Керівником Центру є секретар РНБО.

Наступний рівень – Кіберполіція, Департамент захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України.

У складі Держспецзв’язку діє Державний центр кіберзахисту та протидії кіберзагрозам, а в його структурі – два спеціалізованих підрозділи: Команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України (англійською – Computer Emergency Response Team of Ukraine, CERT-UA) та Центр реагування на кіберзагрози (англійською – Cyber Threat Response Centre, CRC). Основною діяльністю останнього є забезпечення кіберзахисту органів державної влади та об’єктів критичної інформаційної інфраструктури України.