«Кредитна йолка» на житло для АТОвців та переселенців

Блоги
Фото: investigator.org.ua

Відеоблог Микити Панасенка про те, чому українським чиновникам, попри обіцянки, не вдалося реалізувати непогану програму житлового кредитування для ветеранів-АТОвців та переселенців.

Центр журналістських розслідувань розповідав про те, яким чином розподіляють гроші, виділені на реалізацію житлової кредитної програми, яку адмініструє Держмолодьжитло – Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву. Коротко: учасники бойових дій та переселенці подавали заявки на отримання кредиту на купівлю житла на 20 років під три відсотки річних. Перший внесок – усього 6 % від вартості квартири чи будинку.

Умови чудові. Однак на подачу заявок у Держмолодьжитло відвели усього 5 днів. Але і за цей час надійшло понад 10 тисяч заявок. Тим, хто був на перших місцях у списках і відповідав критеріям програми, дали п’ять днів, а подекуди і три дні на те, щоб зібрати величезний пакет документів для придбання житла. Люди в турбо-режимі збирали документи, платили юристам, шукали житло для купівлі і залишали завдатки їхнім власникам. І коли все було зроблено – з’ясувалось, що кошти для фінансування програми для АТОвців та переселенців на рахунках Держмолодьжитла відсутні.

У кредитній програмі, яка запустилася вперше, виникли проблеми з грошима. У Держмолодьжитло повідомили, що не отримали коштів і на іншу ініціативу для переселенців та військових, яка називається «Доступне житло». Загалом недоотримано 500 млн грн: 200 млн на іпотеку під три відсотки, 300 млн – на «Доступне житло».

Будучи впевненими у тому, що омріяне житло вже близько, АТОвці та переселенці, які були першими у черзі на кредит, домовилися з продавцями про внесення завдатку. Тобто суми від однієї до трьох тисяч доларів як гарантії серйозних намірів про купівлю житла. Через бюджетну затримку ці гроші можуть просто «згоріти». Як і зусилля, витрачені на збір документів. Про це ЦЖР розповіли переселенці, які 21 грудня вийшли на невеликий мітинг під Офіс президента.

Центр написав запит на ім’я міністерки фінансів України Оксани Маркарової з питанням про те, чому виникла затримка з перерахуванням грошей. На момент запису цього блогу відповіді на жаль не отримали. Але відповідь на питання «Де гроші?» з’явилася у ЗМІ. Схоже, що у Кабміні під кінець року виникли великі проблеми з коштами. Настільки великі, що довелося заморозити усі виплати, крім захищених, тобто пенсій, зарплат, соціалки.

Те, що у міністерстві з питань ветеранів тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб і Держмолодьжитло з конкурсом на отримання пільгових кредитів кинулись в останній момент, аби встигнути використати кошти до кінця фінансового року – є фактом, підтвердженим заступником міністра.

Міністерка Маркарова говорить, що фінансова ситуація стає напруженішою кожного року у цей період. То навіщо потрібно було саме в цей час обіцяти виділити півмільярда на житло? Люди вже втратили нерви, час, а тепер можуть залишилися без частини грошей, які і відкладали на довгоочікуване житло. Тож продовжуємо слідкувати за цією історією.