Влада взялася за ВЕЗ Крим. З одного кінця

Блоги

Відеоблог Євгена Лешана про те, як в українському уряді нарешті згадали про статус нерезидентів для українських громадян у окупованому Росією Криму, якими їх наділив закон про вільну економічну зону Крим. І справа начебто зрушила з мертвої точки. Але – лише частково.

Центр журналістських розслідувань нагадує, що усіх кримчан Закон про ВЕЗ Крим визнав нерезидентами – тобто, у питаннях економіки,фінансів, банківської сфери, податків та митних зборів громадяни України, що прописані на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим, прирівнені до іноземців. Їхні права таким чином обмежені. Митниця, податкова, банки мають ставитися і ставляться до них як до іноземців.

Закон також дозволив українським олігархам продовжувати працювати на території, щодо якої ЄС і США ще у 2014 році ввели санкції, забороняючи інвестувати в бізнес у Криму, поставляти туди товари та нові технології, а також експортувати вироблені в Криму товари. Намагання скасувати ці норми ні до чого не привели. Питання ВЕЗ Крим виявилося для минулої влади настільки складним, що взагалі зникло з порядку денного Кабміну і парламенту.

І лише зараз спостерігаються ознаки певних зрушень. За інформацією джерел Центру журналістських розслідувань, у Кабміні готують проект закону про зміни до низки законів України, які стосуються прав мешканців окупованих АР Крим і міста Севастополя. У надрах Кабінету міністрів готується концепція законопроекту з повернення статусу резидента для громадян України, які мешкають в Криму.

Але цього вочевидь замало. Бо крім інтересів українців є ще й інтереси України. Законопроект, який розробляється у міністерстві з питань ветеранів та тимчасово окупованих територій, ніяк не завадить українським олігархам вести бізнес в окупованому Криму і, відповідно, інвестувати в економіку агресора.