Житло для переселенців

Блоги

Відеоблог Єлизавети Стрій про дерибан коштів, які мали б піти на житло для внутрішньо переміщених осіб. Історії банальні: гроші від донорів є, реціпієнтів допомоги – достатньо, проте переселенці отримують від місцевої влади пропозиції переїхати в не пристосоване для проживання місце.

Перша історія про готель «Житомир» у Житомирі, де ще влітку проживали 87 переселенців. У липні 2015 року за 1,5 млн. грн від німецького донора – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH тут відремонтували поверх для сімей з дітьми та пенсіонерів, які переїхали з окупованих територій.

Проте після проведеного ремонту міська рада вирішила розпорядитись готелем інакше. Його продали товариству «Фаворит Компані», що належить родині колишнього нардепа Бориса Розенблата. Переселенцям натомість запропонували студентський гуртожиток, що не пристосований для проживання сімей і вже був заповнений переселенцями.

Зазначимо, що Житомирська облдержадміністрація ще у 2014 році отримала грант від ЄС на 254 тис. євро для облаштування житла для переселенців. Було обрано три об’єкти, де вже проживали переселенці або де можливо їх розмістити – готель «Спортивний», спортивно-оздоровча база в селі Березина та дитячий оздоровчий заклад «Орлятко» в селі Левків.

Мешканці з «Житомиру» хотіли, щоб їх перемістили до готелю «Спортивний», який знаходиться в обласному центрі, проте після його реконструкції жодного переселенця туди не поселили. Більшість сімей таки переїхали. Хто – самостійно зміг орендувати, хто – змушений був жити у гуртожитку. Є сім’ї, які не погоджувались на переїзд до останнього. Проте коли у грудні їм відключили світло, довелось переїхати. Міська рада орендувала їм житло у приватних осіб на рік.

Зараз у готелі «Житомир» переселенців вже немає. Хоча влада і допомогла орендувати квартири з приватних рук, люди цьому не дуже раді. Термін оренди спливає через рік. І що робити далі – невідомо.

Якщо у Житомирі люди отримали прихисток, то у місті Приморську Запорізької області його добитися не можуть. У 2015 році ЕБРР виділив кредит для будівництва гуртожитку. За словами переселенців, гуртожиток за документами призначався для ВПО. Він мав стояти поруч із міською лікарнею. Проте із плином часу, за інформацією ГО «Нове життя», цільове призначення «для внутрішньо переміщених осіб» зникло. У Приморській РДА хочуть поселити в гуртожиток лікарів і кажуть, що проект завжди був саме для медиків. У Приморському нараховується 120-140 сімей переселенців, тож, якби гуртожиток збудували за тим призначенням, яке передбачалось кредитом, житла вистачило би всім.

Ще одна історія про колишній санаторій «Тетерів» у Коростишево Житомирської області де мешкають переселенці. Наразі він належить Фонду держмайна. За словами мешканців, з них вимагають гроші за проживання, а умови проживання жахливі – пліснява, сміття, щури, відсутність пожежної безпеки – пожежні виходи забиті цвяхами, немає вогнегасників.

Проте головний лікар санаторію Сергій Криворучко запевняє, що все добре, а переселенці вередують. Каже, що хто платить – в того все й добре.

На чиїй стороні правда – складно сказати. Проте вимушені переселенці за законом мають право на тимчасове житло, яке б могло забезпечити їх нормальними умовами проживання. А поки – лиш відписки чиновників та нескінченні обіцянки.