Зв’язати стежку від Криму до Ірпеня. Історія успіху переселенки Марини Ткаченко

Блоги
Марина Ткаченко Фото: investigator.org.ua

Відеоблог Єлизавети Стрій з нового циклу історій і матеріалів Центру журналістських розслідувань про історії успіху переселенців з Криму та Донбасу. Перший з них про кримчанку Марину Ткаченко, яка створила навколо себе гурток рукоділля. Жінка до 2014 року жила у Керчі. У неї була своя приватна медична лабораторія. Після окупації Криму Росією їй довелось продати свій бізнес і переїхати на підконтрольну територію України.

Марина з чоловіком та дитиною переїхали до Ірпеня Київської області, де народилась і друга донька. Вона вирішила зробити своє хобі – в’язання маленьким бізнесом. Два роки тому на курсах крою та шиття Марина познайомилась з коліжанками. Їх було шестеро і всі з Криму та Донбасу. Тож певний період часу вони разом виготовляли в’язані речі та продавали на інтернет-сайті.

Проте наразі вже немає такого обсягу замовлень, тож жінка працює переважно сама. У майбутньому вона бачить себе підприємицею, яка буде здатна забезпечити роботою і інших людей. Окрім в’язання, Марина розвиває і напрямок пошиття одягу. Уже відбулось два міські покази мод у Ірпені з лінійкою одягу виробництва Ткаченко.

Жінка виготовила так багато різних моделей, що достеменно не знає, скільки їх загалом. Максимальний термін вироблення однієї речі може зайняти в Марини не більше місяця. Нещодавно переселенка запровадила і курси в’язання та шиття для дітей у Ірпені. Та через карантин їх робота тимчасово призупинена.

У Марини багато планів. Каже, що в’язанням займалася і буде займатися завжди. Наразі з подругою-кримчанкою Лєране Хайбуллаєвою готують спільний проект. Окрім кримськотатарських головних уборів подруги будуть виготовляти і молитовні килимки.

Марина продає свої вироби через соцмережі. На гранти та програми для підприємців-переселенців вона поки не подавалася.

З початку війни на Донбасі та до 2017 року виникла велика кількість проектів та програм підтримку підприємництва для переселенців по всій країні. Гранти для стартапів та розвитку малого бізнесу пропонували і ЄС, і USAID, і ПроООн, і різноманітні волонтерські організації. Наразі ж програми підтримки бізнесу для ВПО найчастіше зустрічаються на Сході.

В цьому році дедлайн програм для стартапів від ООН, Міжнародної організації з міграції, Українського соціального венчурного фонду вже пройшов, проте є 4 активні діючі гранти від фонду USID. Для підтримки малих соціальних підприємств, якими керують жінки, для підприємців, які хочуть експортувати продукцію або залучити інвестиції та грант для розширення бізнесу підприємців. На порталі Бізнес-Схід можна дізнатись про програми детальніше.