«Друзі окупації Криму» у Німеччині

Блоги

Відеоблог Єлизавети Стрій про те, як у Німеччині діє організація, члени якої безперешкодно відвідують окупований Росією Крим, а в себе на батьківщині просувають ідеї законності анексії українського півострова.

Головою та співзасновником німецького об’єднання «Друзів Криму» – Freunde der Krim є Андреас Маурер. Він особисто побував у окупованому Криму не менше семи разів. Колишній поштар, який народився у Казахстані за часів СРСР, у 1980-х роках переїхав до Німеччини, згодом став політиком у містечку Квакенбрюк із населенням у 13 тисяч людей. У місцевій раді Маурер очолює фракцію партії Die Linke («Ліві»), яка сповідує соціалістичні погляди. Він зробив собі ім’я саме на поїздках до окупованого Криму та Донбасу, а також на участі у російських ток-шоу, де виступає за визнання Криму російським.

Партія Die Linke є однією з найбільш прокремлівських партій Німеччини, має стабільне представництво у бундестагу – 9-10 відсотків, та найбільш популярна серед мешканців східної Німеччини. А близький до партії Фонд Рози Люксембург фінансує численні проєкти у багатьох країнах світу – зокрема й в Україні. І так вже складається, що часто-густо до цих проєктів причетні люди та організації проросійського відтінку.

Німецьке відділення асоціації «Друзів Криму» було створене у липні 2018 року і має шість засновників. Крім Маурера, один з них – Борис Кемпф, німецький бізнесмен, який має інтереси у Криму. На окупованому півострові він почав реалізовувати проект «Немецкая деревня» на мисі Тарханкут. У Кемпфа є також бізнес в Німеччині, який тісно пов’язаний з Росією.

У березні 2017 року посол України в Німеччині Андрій Мельник надіслав в МЗС ФРН ноту через незаконні поїздки Андреаса Маурера до окупованого Криму. Тодішній представник МЗС Німеччини Мартін Шефер заявляв, що позиція Німеччини незмінна і Крим – це Україна. І всі, хто здійснює незаконні поїздки на окуповану територію, мають нести відповідальність.